Jak przyrządzać botwinkę, by była naprawdę zdrowa? Plus przepis na botwinkę z tortellini
Barszczyk czerwony z młodych buraków z tortellini
Fot. 123rf.com

Jak przyrządzać botwinkę, by była naprawdę zdrowa? Plus przepis na botwinkę z tortellini

Młode buraczki ćwikłowe to bogactwo żelaza. Niestety zawierają kwas szczawiowy, który zabiera kościom wapń. Podpowiadamy, jak można pozbyć się części kwasu z rośliny. Podajemy też przepis na pyszną botwinkę z tortellini.

Botwinka działa krwiotwórczo, jest więc polecana w diecie osób po operacjach, transfuzjach czy borykających się z problemem anemii. By jednak nie pogłębiała problemu osteoporozy, reumatyzmu i nie wpływała szkodliwie na nerki (zwłaszcza gdy cierpimy na kamicę) warto stosować proste zabiegi.

Jak przygotować i jeść botwinkę, by była dla nas zdrowsza?

  • Umytą botwinkę wrzucamy do wrzątku na 5 min i odcedzamy. Kwas szczawiowy przenika do wody i w ten sposób wypłukujemy jego część. Dopiero tak przygotowaną używamy do potraw.
  • Zupę czy inne dania z botwiny jemy zawsze z produktami zawierającymi dużo wapnia – jak jogurt, jajka i natka pietruszki. Kwas szczawiowy z botwinki zwiąże wapń zawarty w jogurcie, jajkach i natce i dzięki temu nie wypłucze go z kości.
  • Pamiętajmy też, by w dniu, w którym jemy botwinkę, nie spożywać już innych produktów bogatych w szczawiany jak kawa, czarna herbata, szpinak, szczaw i rabarbar.
  • Ponadto żelazo z botwinki lepiej się wchłonie, jeśli dodamy do niej produkt zawierający dużo wit. C, jak sok z cytryny, czy zjemy ją z warzywami bogatymi w wit. C, jak czerwona papryka, pomidor, cebula, brokuł czy brukselka.
  • Botwinka działa też odkwaszająco. Dlatego jeśli jemy dużo zakwaszających organizm produktów – jak cukier, mięso i chleb – warto w sezonie jeść ją jak najczęściej, nawet 1-2 pęczki dziennie. I nie jest to wcale trudne, bo botwinkę można podać na obiad jako jarzynkę ze zblanszowanych liści polanych kefirem i posypanych serem czy wykorzystać liście do zrobienia gołąbków. Na śniadanie można zjeść koktajl z maślanki i zblanszowanej botwinki, a na kolację – tartę z botwinką i kozim serem. Właściwości odkwaszające sprawiają też, że chłodnik ze zblanszowanej botwinki jest doskonałym remedium na zgagę, wzdęcia i bóle wątroby.
  • Botwinka dzięki dużej zawartości błonnika ułatwia trawienie, dlatego warto ją jeść z ciężkostrawnymi i tłustymi posiłkami, np. posypać zblanszowanymi liśćmi pizzę czy zapiekankę albo dodać do serowego sosu do makaronu. Takie połączenie obniży poziom cholesterolu w posiłku.

Przepis na botwinkę z tortellini

23826429_m
Botwinka z tortellini.
123RF

Do przygotowania tego barszczyku wykorzystaj młode buraki, a tradycyjne uszka lub krokiety zastąp pysznymi tortellini z jajecznym farszem. Przepis możesz także nieco zmodyfikować i przygotować tradycyjny polski chłodnik. Zobacz, jak! 

Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal

Czas przygotowania: 90 min

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • 1 litr bulionu z młodej włoszczyzny
  • pęczek młodych buraków
  • ząbek czosnku
  • kilka ugotowanych marchewek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Tortellini z jajecznym farszem:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • młoda cebulka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj bulion. Wrzuć do niego pokrojone buraki (odłóż jeden). Gotuj 15 minut, następnie dodaj marchewki, rozgnieciony ząbek czosnku i, opcjonalnie, posiekane liście buraków. Gotuj jeszcze 2 minuty. Pozostawiony burak zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do barszczu. Dopraw do smaku.
  2. Na farsz do tortellini obierz jajka. Zmiksuj je z cebulką. Dopraw solą.
  3. Mąkę połącz z solą i dolewając stopniowo gorącą wodę, wyrabiaj ciasto. Zagnieć je i rozwałkuj na placki. Z placków wytnij kieliszkiem kółka. Nakładaj na jedno kółko farsz, przykrywaj drugim i zaklejaj brzegi. Gotuj w osolonej wodzie, minutę po wypłynięciu. Odcedź. Rozłóż na talerze, zalej barszczem. Posyp natką pietruszki.

Nasza rada:

Ten przepis możesz wykorzystać także w wariancie klasycznym, czyli polskim chłodniku! Jak? Barszcz z botwinki ostudź, dodaj gęsty jogurt, posiekane rzodkiewki, ogórek i koperek. Podaj z połówką jajka ugotowanego na twardo.

 

 

Czytaj więcej