Puszysty fit omlet biszkoptowy z owocami - przepis
Fot. 123 RF
Śniadania
Fit omlet biszkoptowy z owocami – słodka rozkosz bez wyrzutów sumienia. Prosty przepis
Alicja Mazur
2 tygodnie temu
Fit omlet biszkoptowy z owocami jest idealnym wyborem, jeśli uwielbiasz słodkie śniadania, ale dbasz o linię. To pyszne, puszyste, sycące danie zaspokoi pragnienie słodkości oraz dostarczy cennych składników odżywczych. Przygotowanie omletu jest banalnie proste, a efekt końcowy Cię zachwyci.
Tradycyjne omlety biszkoptowe często są bogate w cukier i tłuszcze, co niekoniecznie idzie w parze ze zdrowym stylem życia. Moja wersja jest znacznie lżejsza i bardziej wartościowa pod względem odżywczym. Zastąpiłam tradycyjny cukier erytrytolem, który jest mniej kaloryczny, mąkę pszenną – mąką owsianą, bogatą w błonnik oraz dodałam świeże owoce. Dzięki temu omlet jest nie tylko pyszny, ale także sycący i pożywny.
Jak zrobić idealny fit omlet biszkoptowy?
Sekret puszystości: kluczem do puszystego fit omletu biszkoptowego jest staranne ubicie białek na sztywną pianę i delikatne wmieszanie ich do reszty składników.
Smażenie na małym ogniu: dzięki temu omlet równomiernie się upiecze i nie przypali.
Eksperymentuj z dodatkami: do fit omletu biszkoptowego możesz dodać np. ulubione owoce, orzechy, nasiona chia, ziarna słonecznika.
Z czym podawać fit omlet biszkoptowy z owocami?
Fit omlet biszkoptowy możesz jeść solo lub z dodatkami. Oto kilka zdrowych, niskokalorycznych propozycji, które urozmaicą jego smak nie dostarczając zbyt wielu kalorii: