Fit omlet biszkoptowy z owocami – słodka rozkosz bez wyrzutów sumienia. Prosty przepis
Puszysty fit omlet biszkoptowy z owocami - przepis
Fot. 123 RF

Fit omlet biszkoptowy z owocami – słodka rozkosz bez wyrzutów sumienia. Prosty przepis

Fit omlet biszkoptowy z owocami jest idealnym wyborem, jeśli uwielbiasz słodkie śniadania, ale dbasz o linię. To pyszne, puszyste, sycące danie zaspokoi pragnienie słodkości oraz dostarczy cennych składników odżywczych. Przygotowanie omletu jest banalnie proste, a efekt końcowy Cię zachwyci.

Tradycyjne omlety biszkoptowe często są bogate w cukier i tłuszcze, co niekoniecznie idzie w parze ze zdrowym stylem życia. Moja wersja jest znacznie lżejsza i bardziej wartościowa pod względem odżywczym. Zastąpiłam tradycyjny cukier erytrytolem, który jest mniej kaloryczny, mąkę pszenną – mąką owsianą, bogatą w błonnik oraz dodałam świeże owoce. Dzięki temu omlet jest nie tylko pyszny, ale także sycący i pożywny

Jak zrobić idealny fit omlet biszkoptowy?

  • Sekret puszystości: kluczem do puszystego fit omletu biszkoptowego jest staranne ubicie białek na sztywną pianę i delikatne wmieszanie ich do reszty składników. 
  • Smażenie na małym ogniu: dzięki temu omlet równomiernie się upiecze i nie przypali. 
  • Eksperymentuj z dodatkami: do fit omletu biszkoptowego możesz dodać np. ulubione owoce, orzechy, nasiona chia, ziarna słonecznika. 

Z czym podawać fit omlet biszkoptowy z owocami?

Fit omlet biszkoptowy możesz jeść solo lub z dodatkami. Oto kilka zdrowych, niskokalorycznych propozycji, które urozmaicą jego smak nie dostarczając zbyt wielu kalorii:

  • świeże owoce (truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, morele, kiwi, ananas);
  • jogurt grecki/jogurt naturalny/skyr;
  • twarożek/ serek wiejski;
  • masło orzechowe;
  • orzechy i nasiona;
  • syrop klonowy (w wersji fit);
  • kakao lub cynamon;
  • dżem niskosłodzony;
  • mus owocowy.

Fit naleśniki na słodko i na słono: niskokaloryczne, sycące, pyszne. Te przepisy cię zachwycą!

Puszysty fit omlet biszkoptowy z owocami – przepis 

Wskazówka: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom: łatwy 

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M; 
  • 30 g mąki owsianej;
  • 20 g erytrytolu;
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego; 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 
  • szczypta soli; 
  • ulubione owoce np. truskawki, maliny, borówki. 

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. 
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną, lśniącą pianę.
  3. W osobnej misce wymieszaj żółtka, mąkę owsianą, erytrytol, jogurt naturalny i proszek do pieczenia. 
  4. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy żółtkowej, starając się zachować jak najwięcej powietrza. Użyj do tego szpatułki. 
  5. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. 
  6. Wylej masę na patelnię, rozprowadzając ją równomiernie. 
  7. Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut, aż się zetnie i lekko zarumieni od spodu. 
  8. Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę, połóż owoce i smaż jeszcze przez 2-3 minuty. 
  9. Gotowy omlet przełóż na talerz. 

Kalorie: około 250 kcal 

Węglowodany: 25 g 

Białko: 15 g 

Tłuszcz: 10 g 

omlet biszkoptowy fit przepis 36241004_m
Puszysty fit omlet biszkoptowy z owocami
Źródło: 123 RF

 

 

Czytaj więcej