Domowa sól smakowa, mniej kalorii w sosie, sałata zawsze świeża. Poznaj nasze kulinarne triki
Sól z dodatkiem lawendy.
Fot. 123RF

Domowa sól smakowa, mniej kalorii w sosie, sałata zawsze świeża. Poznaj nasze kulinarne triki

Chcesz jeść zdrowiej i bardziej fit? Zrezygnuj ze śmietany w sosie, zrób własną sól smakową bez dodatku chemii, jedz więcej świeżej sałaty i wzbogać smak mięsa specjalnym składnikiem. Podpowiemy, jak to zrobić.

Domowa sól smakowa

Nic prostszego! Wystarczy do 1 porcji soli morskiej dodać 2 porcje dodatku smakowego.

  • Lawendowa (do ryb, pomidorów, pieczonych warzyw)

Utrzyj w moździerzu sól z ususzonymi kwiatami lawendy.

  • Bekonowa (do jajek, pieczonych ziemniaków)

Cienkie plasterki wędzonego bekonu ułóż na pergaminie, piecz przez ok. 60 minut w 120 st. Staraj się co 10 minut wycierać wytapiający się tłuszcz. Bekon zmiel, połącz z solą, dosusz w 100 st.

  • Grzybowa (do ryb, mięs, makaronu, kapusty)

Zmiel suszone grzyby, utrzyj z solą. Najlepiej przygotowywać małe porcje soli, by nie zwietrzała.

14485586_m
Domowa sól smakowa z dodatkiem lawendy.
123RF

Sos zdrowo zagęszczony

Zagęszczając sos z pieczenia lub duszenia mięsa, nadajemy mu kremową konsystencję i poprawiamy jego smak używając śmietany. Oto, jak zrobić to łatwo i bez dodawania kalorii.

  • Gotowanie na silnym ogniu

Ten sposób wymaga wprawdzie naszej stałej uwagi, ale jest najprostszy. Mocno podgrzewaj sos bez przykrycia, ciągle mieszając, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.

  • Mąka ziemniaczana

Na 1 szklankę sosu użyj 1 łyżeczkę mąki. Wymieszaj ją z łyżką zimnej wody, wlej do sosu i mieszając, podgrzewaj minutę.

  • Żółtko

Dodaje się je przed końcem duszenia. Żółtko wbij do filiżanki, wymieszaj z 3-4 łyżkami gorącego sosu i dopiero wtedy wlej do garnka z potrawą. Podgrzej.

  • Puree

Do duszenia mięsa dodaj włoszczyznę. Na koniec ją zmiksuj i dodaj do sosu.

37729419_m
Sos zdrowo zagęszczony.
123RF

Sałata zawsze świeża i chrupiąca

Sałata to świetny dodatek do potraw w wersji fit. Bardzo łatwo ją przygotować, ale warto pa­miętać o kilku zasadach, by była smaczna i miała ape­tyczny wygląd.

  • Sałatę przechowuj na najniż­szej półce w lodówce. Scho­waj ją do niej nieumytą, owi­niętą w lekko zmoczoną ba­wełnianą ściereczkę.
  • Jeśli nie wykorzystasz całego opakowania miksu sałat, listki przełóż do woreczka strunowego, za­mknij i schowaj do lodówki.
  • Sałaty mieszaj z sosem tuż przed podaniem.
  • Gdy dodajesz ciepłe składni­ki, najpierw ułóż na talerzu zie­lone liście, potem dodatki.
84926675_m
Sałata zawsze świeża i chrupiąca.
123RF

Jeszcze lepszy smak mięsa

Zanim posypiesz mięso bułką z dodatkami, natrzyj je świeżo startym imbirem. Przyprawa ta podkręca smak i... metabolizm!

 

Czytaj więcej