Okrasa doskonale podkreśla smak gotowanych warzyw, pierogów czy klusków śląskich. Ulubioną przez nas okrasę z boczku, smalcu czy masła powinniśmy jednak zastąpić zdrowszym dodatkiem. Z czego zrobić zdrową i mniej kaloryczną okrasę do dań? Poznaj składniki, które poprawiają trawienie i metabolizm oraz wypróbuj nasze przepisy na 3 okrasy.
Zdrowe okrasy są na bazie oliwy czy świeżych ziół bez mąki i boczku. Nadadzą potrawom nowy smak i ułatwią trawienie. Warto zastąpić nimi klasyczne tłuste i niezdrowe okrasy.
Boczek jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, zaś mąka węglowodanów. Przyczyniają się one do powstawania choroby miażdżycowej, nadciśnienia, nadwagi, także wzdęcia tuż po posiłku. Tłusty boczek warto zastąpić oliwą, która dostarcza kwasów omega-3.
Mięta, koper, natka pietruszki czy kolendra bogate są w witaminy i substancje, które zwiększają wydzielanie soków trawiennych, pobudzają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom. Płatki chili zaś przyspieszają trawienie i metabolizm. Czosnek ułatwia trawienie i poprawia odporność.
Składniki:
Na tłuszczu lekko podsmaż posiekany czosnek i skórkę z cytryny, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni praż ugotowaną kaszę gryczaną, aż będzie chrupiąca. Następnie dodaj oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i wymieszaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, wlej oliwę, dodaj bułkę tartą i lekko podsmaż. Następnie dodaj przyprawy, płatki chili i wymieszaj.