Czekolada nie tylko tuczy, ale też pomaga zdrowiu! Poznaj 4 największe zalety czekolady
Czekolada kojarzy nam się głównie z tyciem. Ale ma też zdrowotne właściwości
Fot. 123rf.com

Czekolada nie tylko tuczy, ale też pomaga zdrowiu! Poznaj 4 największe zalety czekolady

Czekolada jest pyszna, poprawia samopoczucie, ale uchodzi za głównego winowajcę nadwagi, otyłości i wroga smukłej sylwetki. Czy oprócz smaku ma jeszcze jakieś zalety? Okazuje się, że nie jedną, a cztery! Sprawdź, jak czekolada wpływa na serce, skórę, odporność oraz nastrój. Kto szczególnie powinien unikać czekolady?

Zwolennicy czekolady twierdzą, że jest wspaniałym środkiem odżywczym, dodaje im siły oraz energii do działania, zaś przeciwnicy mówią, że tuczy, źle wpływa na stan naszych zębów i jest ogólnie niezdrowa. Zarówno jedni, jak i drudzy mają swoje racje. 

Czy czekolada jest zdrowa?

Głównym jej składnikiem są nasiona kakaowca. Kiedyś uważano, że zawierają one witaminę D oraz mnóstwo innych mikroelementów. Jednak po wnikliwych badaniach okazało się, że w kakao nie ma w ogóle witaminy D, a inne składniki, poza wapniem oraz magnezem, znajdują się w nim w stopniu śladowym. Niestety, w trakcie wyrobu czekolady nawet ta niewielka ilość pierwiastków oraz witamin ulega zniszczeniu, oprócz żelaza, którego zawartość wzrasta. No i oczywiście nie brakuje w słodkim przysmaku tłuszczu – 100 g czekolady zawiera średnio 22 g tłuszczu oraz spore ilości cukru.

Ale czekolada ma nie tylko wady, bo może też pozytywnie wpływać na zdrowie, pod warunkiem, że ma w swoim składzie wysoką zawartość kakao. To oznacza, że aby najbardziej skorzystać z leczniczych właściwości czekolady, powinnaś wymienić mleczną i nadziewaną na gorzką czekoladę. Poznaj 4 korzyści dla zdrowia płynące z czekolady. 

1. Czekolada jest dobra dla serca

Zawiera zdrowe dla niego składniki odżywcze: flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy. Mogą one ograniczać stany zapalne i podnosić poziom dobrego cholesterolu (w skrócie HDL). Obniżają też ciśnienie krwi.

2. Czekolada chroni skórę przed UV

To kolejna zasługa flawonoidów, które walczą z posłonecznymi wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. O każdej porze roku mają też na skórę odmładzający wpływ.

3. Czekolada poprawia nastrój i samopoczucie

Ten efekt nikogo chyba nie dziwi. W czekoladzie nie brak psychoaktywnych, wywołujących uczucie euforii składników. Co więcej, zawiera ona neuromodulator fenyloetyloaminę, która odgrywa kluczową rolę w regulacji psychicznego samopoczucia. Czekolada pobudza wydzielanie serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. Wywołuje u człowieka stan zadowolenia i zaostrza doznania zmysłowe.

Brak słońca w porze jesienno-zimowej sprawia, że nasz organizm produkuje zdecydowanie mniej tzw. „hormonu szczęścia”, a co się z tym wiąże, nastrój znacznie się pogarsza. Stajemy się apatyczni i zniechęceni. Dlatego, jeżeli w tym okresie odczuwamy wyraźny apetyt na czekoladę, nie odmawiajmy sobie tej słodkiej przyjemności. Aby skutecznie poprawić nastrój, wystarczy zjeść jeden lub dwa kawałki czekolady.

Uwaga! Tylko gorzka czekolada gwarantuje niższe natężenie tzw. klinicznie istotnych symptomów depresji (jak np. chroniczne przygnębienie).

4. Czekolada poprawia odporność

W czekoladzie znajduje się dużo cynku, który warunkuje odpowiednią pracę układu odporności.

Kto powinien unikać czekolady?

Biorąc pod uwagę fakt, że należy do artykułów bardzo wysokokalorycznych, nie powinny jej jadać osoby z nadwagą oraz mające skłonności do tycia. Produkt ten cieszy się również złą sławą, jako jeden z głównych czynników wywołujących migrenę. W tym przypadku nieco mniej szkodliwa jest czekolada biała, produkowana z tłuszczu kakaowego. Nie ma w niej wyciągu z kakao, który jest źródłem tyraminy, związku odpowiedzialnego za ból głowy. Czekolada zawiera też argininę, aminokwas będący pożywką dla wirusa opryszczki, oraz półpaśca.

Czytaj więcej