Nie zawsze za przesuszenie skóry odpowiada niewłaściwa pielęgnacja, warunki pogodowe czy naturalne skłonności. Często przyczyną jest niewłaściwa dieta i niedobory niektórych składników odżywczych, minerałów i witamin. Które warto włączyć do diety, by skutecznie nawilżyć skórę od środka? Sprawdź, co jeść.
Jakie mogą być przyczyny przesuszenia skóry? Np. niedobory witamin i minerałów, które warto uzupełnić właściwą dietą. Jakie produkty są źródłem potrzebnych składników odżywczych?
Dieta przy suchej skórze. Co jeść?
Konieczne jest zatrzymanie wody w skórze, aby przywrócić jej prawidłowe funkcje i nawilżenie. Organizm trzeba nawodnić, dlatego pij przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Jedz też pokarmy, które przekierują wodę do skóry.
Czego potrzebuje sucha skóra?
-
Kwasów omega 3 – nawilżają skórę od środka. Źródła: ryby morskie, olej lniany, słonecznikowy, ziarna lnu, orzechy.
-
Kwasów tłuszczowych omega 6 – uszczelniają barierę naskórkową. Źródła: oliwa, orzechy, migdały.
-
Witaminy C – wspiera tworzenie się kolagenu. Źródła: dzika róża, papryka, natka pietruszki, kiszonki, cytrusy.
-
Witaminy B6 – zapewnia nawilżenie i elastyczność skóry. Źródła: brokuły, banany, jaja, drożdże, kasza orkiszowa, drób.
-
Witaminy A – zwiększa wytwarza-nie kolagenu i elastyny. Źródła: jaja, masło, marchew
Pieczona ryba z orzechami i batatami
Składniki:
- filet z ryby morskiej, 200 g
- 1/2 batata, 100 g
- 1/2 szklanki bulionu
- szczypta soli i pieprzu
- 1/4 cytryny
- łyżka natki pietruszki
- łyżeczka oliwy
- łyżka orzechów laskowych, 15 g
- 2-3 róże brokuła, 150 g
Przygotowanie:
- Batata pokrój i gotuj w bulionie 15 mi-nut. Rybę oprósz solą, pieprzem, skrop cytryną i oliwą.
- Do brytfanki przełóż batata, rybę i posyp orzechami. Piecz 15 minut w 180 st.
- Rybę posyp natką i podawaj z ugotowanym brokułem