Czego brakuje w diecie, gdy mamy przesuszoną skórę? Nawilżanie zacznij od... uzupełnienia niedoborów
Witamina B6 skutecznie nawilża skórę od środka i zapobiega jej przesuszeniu. Źródłem witaminy jest np. brokuł
Fot. 123rf.com

Czego brakuje w diecie, gdy mamy przesuszoną skórę? Nawilżanie zacznij od... uzupełnienia niedoborów

Nie zawsze za przesuszenie skóry odpowiada niewłaściwa pielęgnacja, warunki pogodowe czy naturalne skłonności. Często przyczyną jest niewłaściwa dieta i niedobory niektórych składników odżywczych, minerałów i witamin. Które warto włączyć do diety, by skutecznie nawilżyć skórę od środka? Sprawdź, co jeść. 

Jakie mogą być przyczyny przesuszenia skóry? Np. niedobory witamin i minerałów, które warto uzupełnić właściwą dietą. Jakie produkty są źródłem potrzebnych składników odżywczych? 

Dieta przy suchej skórze. Co jeść?

Konieczne jest zatrzymanie wody w skórze, aby przywrócić jej prawidłowe funkcje i nawilżenie. Organizm trzeba nawodnić, dlatego pij przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Jedz też pokarmy, które przekierują wodę do skóry.

Czego potrzebuje sucha skóra?

  • Kwasów omega 3 – nawilżają skórę od środka. Źródła: ryby morskie, olej lniany, słonecznikowy, ziarna lnu, orzechy.
  • Kwasów tłuszczowych omega 6 – uszczelniają barierę naskórkową. Źródła: oliwa, orzechy, migdały.
  • Witaminy C – wspiera tworzenie się kolagenu. Źródła: dzika róża, papryka, natka pietruszki, kiszonki, cytrusy.
  • Witaminy B6 – zapewnia nawilżenie i elastyczność skóry. Źródła: brokuły, banany, jaja, drożdże, kasza orkiszowa, drób.
  • Witaminy A – zwiększa wytwarza-nie kolagenu i elastyny. Źródła: jaja, masło, marchew

Pieczona ryba z orzechami i batatami

Składniki:

  • filet z ryby morskiej, 200 g
  • 1/2 batata, 100 g
  • 1/2 szklanki bulionu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/4 cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka orzechów laskowych, 15 g
  • 2-3 róże brokuła, 150 g

Przygotowanie:

  1. Batata pokrój i gotuj w bulionie 15 mi-nut. Rybę oprósz solą, pieprzem, skrop cytryną i oliwą.
  2. Do brytfanki przełóż batata, rybę i posyp orzechami. Piecz 15 minut w 180 st.
  3. Rybę posyp natką i podawaj z ugotowanym brokułem

 

 

Czytaj więcej