Białko zawarte w nabiale, np. jogurcie naturalnym, buduje chrząstkę stawową
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Czego brakuje w diecie, gdy bolą stawy? Uzupełnij niedobory i pozbądź się dolegliwości
4 tygodnie temu
Co może być przyczyną bólu stawów? Jeśli nie choroba i uraz, powodem może być niewłaściwa dieta, a konkretnie niedobory potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Uzupełnisz je włączając do diety ich naturalne źródła. Co jeść, aby pozbyć się bólu stawów? Wypróbuj przepis na orzechową kaszę gryczaną z makrelą i szpinakiem, która pozytywnie wpłynie na stawy.
Bóle stawów nie zawsze oznaczają chorobę lub uraz. Jeśli wykluczyłaś obie te możliwości, a dolegliwości nie ustąpiły, prawdopodobnie przyczyną są niedobory składników odżywczych, witamin i minerałów. Uzupełnij je i zapomnij o bólu!
Czego brakuje w diecie, gdy bolą stawy?
Główną przyczyną bólów stawów są niedobory witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Najlepiej zacząć je dostarczać w codziennej diecie od razu. Włącz więc następujące składniki:
Witaminę C i beta-karoten – te składniki to antyoksydanty niezbędne do wytworzenia substancji poprawiających stan ścięgien i stawów. Razem z kwasami omega (dalej) pomagają uelastycznić stawy. „Przy okazji” wzmocnią kości. Najlepsze na problemy stawowe są: brokuły, marchew, pietruszka, seler, buraki, por, dynia, kapusta pekińska. Należy każdego dnia zjeść przynajmniej 2-3 porcje surowych warzyw (porcja to filiżanka). Uwaga! Przed podaniem skrop je sokiem z cytryny i odrobiną oliwy, bo to zwiększa przyswajalność cennych składników.
Kwasy omega-3 i witaminy D i E – łagodzą bóle reumatyczne, zmniejszają stany zapalne w organizmie, ułatwiają przyswajanie wapnia. Wspomagają też przemianę materii, przyczyniając się do lepszego wchłaniania wapnia. Należy jeść: makrelę, dorsza, tuńczyka, łososia, mintaja, śledzia, sardynki. Najlepiej jeść ryby 2 razy w tyg. (100 g). Uwaga! Wskazane są także ryby wędzone. Pozostałe źródła to ryby morskie, oliwa, olej lniany i siemię lniane.
Białko (roślinne i zwierzęce, najlepiej w jednym posiłku) – buduje chrząstkę stawową. Źródła: twaróg, mleko, mozzarella, jogurt naturalny, kefir, indyk, kurczak.
Cynk – działa przeciwzapalne, poprawia produkcję mazi stawowej. Źródła: wątróbka, pestki dyni, migdały, szpinak, otręby.
Kwercetynę - to przeciwzapalny związek który wzmacnia włókna kolagenowe (można go też suplementować). Staraj się jeść w sumie 100 g dziennie wybranych: winogrona, pomarańcze, borówki, porzeczki, wiśnie, żurawinę, czerwoną cebulę, brokuły, kapustę. …
Bromeliny - to enzym dobry dla stawów (łagodzi ból i stan zapalny). Warto jeść: 2 plasterki ananasa min. 2 razy na tydzień.
Orzechowa kasza gryczana z makrelą i szpinakiem
Składniki:
3 łyżki kaszy gryczanej palonej
łyżka oliwy
2 garście liści szpinaku
łyżka pestek dyni
łyżka pokruszonych migdałów
2 ząbki czosnku
wędzona makrela, ok. 100 g bez ości
szczypta soli i pieprzu
łyżka natki
1/2 kulki mozzarelli, 60 g
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj. Dodaj pestki i orzechy, wymieszaj. Na patelnię z oliwą wrzuć posiekany czosnek, dodaj makrelę.
Na gorącą rybę połóż plastry sera. Na tłuszcz dorzuć szpinak, żeby zmiękł.
Rybę podawaj ze szpinakiem na kaszy lub obok niej, z dowolnymi warzywami. Przypraw solą, pieprzem i natką.
Jak wspomóc stawy suplementami?
By w pełni skorzystać z dobrodziejstw kolagenu warto przyjmować go wraz z witaminą C, która pomoże w jego prawidłowej produkcji i przyswajaniu. Jak wybrać ten najlepszy produkt? Na rynku znajdziemy KolagenCito z witaminą C w postaci miękkich pastylek, które możemy mieć zawsze przy sobie. Dzięki wygodnemu opakowaniu i formie miękkich pastylek, możemy go przyjmować niezależnie od tego, czy jesteśmy w pracy czy na zajęciach. KolagenCito to naturalna moc, korzystana dla całego organizmu. Prócz dobroczynnego działania na stawy, wspiera również wygląd skóry, wspomaga spłycać zmarszczki. Jedna tabletka zawiera aż 400 mg wysokiej jakości kolagenu! Zalecana dzienna porcja to 3 pastylki. Produkt jest ławo dostępny w aptekach i zielarniach!
Stawiaj na artykuły sprawdzone, na firmy mające duże doświadczenie, które będą gwarantem wysokiej jakości. Eksperci firmy Reutter są skoncentrowani na przygotowywaniu właśnie takich produktów już od 1913 roku. Zaufaj KolagenCito - to niemiecka technologia produkcji.