Czas na młode ziemniaki! Zobacz, jak je wybierać i przygotowywać, by były najsmaczniejsze
Waśnie zaczyna się sezon na młode polskie ziemniaczki. Jak je przygotowywać, aby był najsmaczniejsze?
Fot. 123rf.com

Czas na młode ziemniaki! Zobacz, jak je wybierać i przygotowywać, by były najsmaczniejsze

Za młodymi ziemniaczkami tęsknimy przez większą część roku. Są pyszne, chrupiące i... mniej kaloryczne od tych dojrzałych. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Czy wiesz, że tylko bulwy z naszych polskich pól można nazwać "młodymi ziemniakami"? Jak rozpoznać i kupić najlepsze rodzaje? Sprawdź proste triki kulinarne, jak gotować młode kartofle, aby były najsmaczniejsze. Trzy sposoby na pieczone młode ziemniaki.

Wszyscy wiemy, jak wyśmienicie smakują z koperkiem, masłem, jajkiem sadzonym czy maślanką. Zachęcamy jednak, by nieco poeksperymentować i przekonać się, że młode ziemniaki świetnie się sprawdzają również w nieco bardziej wyszukanych potrawach, nie tylko w formie gotowanej. Dobra wiadomość jest też taka, że zawierają więcej wody i mniej skrobi niż te dojrzałe, a to oznacza, że są mniej kaloryczne!

Jak kupić najsmaczniejsze młode ziemniaczki?

Kluczem do przyrządzania pysznych potraw jest odpowiedni rodzaj ziemniaka. Poznaj przydatne wskazówki, które pomogą odróżnić młode okazy od dojrzałych wczesnych odmian.

  • Ziemniaki sprzedawane jako młode nie zawsze rzeczywiście takimi są – często pochodzą z cieplejszych regionów, gdzie po prostu dojrzewają wcześniej niż nasze krajowe.
  • Młode ziemniaki to nazwa zarezerwowana dla plonów polskich producentów. Są dostępne jedynie przez kilka tygodni w roku – te najpyszniejsze, na myśl o których cieknie nam ślinka, zazwyczaj możemy kupić w okresie od przełomu maja i czerwca do lipca – później zaczynają dojrzewać.
  • Okazy zagraniczne, sprowadzane z Cypru, Izraela, Grecji czy Włoch, są dostępne w sklepach nawet w grudniu! Niestety ich smak nie może się równać ze smakiem naszych krajowych gatunków.
  • Najlepsze młode ziemniaki zwykle są małe, pokryte charakterystyczną cienką, łuszczącą się skórką. Kartofel wczesny, importowany, też może być niewielki, ale nie będzie miał postrzępionej skórki – jego zewnętrzna warstwa będzie gładka i bladożółta.
  • Polskie okazy szybko wysychają, więc często znajduje się na nich ziemia, która chroni je przed nadmierną utratą wody.
  • Krajowe młode ziemniaki są delikatne i wrażliwe na uszkodzenia, dlatego przeznacza się je do sprzedaży bezpośrednio po zebraniu.

Triki przydatne przy gotowaniu ziemniaków

Przede wszystkim wybierzmy sztuki podobnej wielkości. Umyjmy je pod bieżącą wodą i wyszorujmy gąbką. Możemy delikatnie oskrobać je ze skórki, ale nie jest to konieczne, a jeśli trudno nam domyć palce mydłem, sięgnijmy po sok z cytryny. Następnie ziemniaki przepłuczmy wodą i gotujmy 10-20 min (w zależności od odmiany i wielkości). Można je odcedzić, gdy wbita w ziemniaka wykałaczka nie napotyka oporu.

3 proste sposoby na pieczone młode ziemniaki

38007739_m
Pieczone młode ziemniaki zapiekane z czosnkiem
Fot. 123rf.com

Młode ziemniaki warto przyrządzać nie tylko we wrzątku. Zaskocz bliskich pysznymi daniami z pieca, grilla i ogniska! Przedstawiamy propozycje, które idealnie sprawdzą się podczas letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

  1. Aby przygotować bulwy zapiekane z czosnkiem, przygotuj: młode ziemniaki, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Umyte ziemniaki ponacinaj, skrop oliwą, posól, po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz do momentu, aż zmiękną, a ich wierzch delikatnie się przyrumieni. Podawaj je z oliwą z dodatkiem soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli oraz pieprzu. Takie ziemniaki można też przygotować na grillu – wystarczy owinąć je folią aluminiową i piec ok. 30 min.
  2. Do przyrządzenia smakowitych ziemniaków na grillu potrzebne są bulwy, olej, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku oraz sól i pieprz. Umyte ziemniaki obgotuj przez kilka minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami i grilluj, aż będą rumiane.
  3. Upieczenie ziemniaków w ognisku jest banalnie proste – wystarczy je oczyścić, owinąć folią aluminiową i umieścić na obrzeżach paleniska (10-20 cm od płomieni), od czasu do czasu obracając je, aby się nie przypaliły. Ziemniakami Hasselback, czyli ponacinanymi pieczonymi bulwami, zajadamy się już od ponad 200 lat! Pierwszy raz podano je w szwedzkiej restauracji Hasselbacken.

 

Czytaj więcej