Czarnuszka ma więcej cennych właściwości niż myślałaś! 10 korzyści zdrowotnych ze stosowania czarnuszki!
Czarnuszkę stosujemy jako zmieloną przyprawę, w ziarnach i jako olej
Fot. 123rf

Czarnuszka ma więcej cennych właściwości niż myślałaś! 10 korzyści zdrowotnych ze stosowania czarnuszki!

Czarnuszka to nie tylko pyszna przyprawa, ale także lekarstwo, znane od czasów starożytnych! Przekonaj się, jak możesz wykorzystać moc czarnych ziarenek i oleju z czarnuszki. Sprawdź właściwości zdrowotne czarnuszki. Poznaj 10 korzyści zdrowotnych ze stosowania czarnuszki i dowiedz się, jak ją stosować. 

Czarnuszka zwana także czarnym kminem egipskim lub czarnuszką siewną to roślina znana i ceniona już w czasach faraonów. W krajach arabskich jest uważana za cudowne lekarstwo na wszystkie choroby - nawet raka. Ale w Europie jeszcze nie dość dobrze ją znamy. 

Czarnuszka: właściwości zdrowotne

Od ponad 2000 lat czarnuszka jest używana jako przyprawa i lekarstwo na całym świecie. Lista właściwości leczniczych jest długa. Okazuje się na przykład, że małe, czarne nasiona czarnuszki mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, obniżające ciśnienie krwi, przeciwcukrzycowe i przeciwwrzodowe. Wydawałoby się, że ta jedna roślina mogłaby wyleczyć prawie wszystkie choroby. Tym bardziej, że czarnuszka jest również uważana za naturalny lek wspomagający nerki i wątrobę. Mówi się, że może nawet zwalczyć raka.

Nie bez powodu czarnuszka jest uważana za cudowny, naturalny lek. Została przebadana przez wielu naukowców, a jej jej działanie zostało udowodnione w setkach badań. Dziwi więc, że przyprawa ta jest wciąż mało znana w krajach zachodnich. 

10 korzyści zdrowotnych ze stosowania czarnuszki

Czarnuszka, znana również jako Nigella sativa, jest rośliną, która od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje właściwości zdrowotne, a jej nasiona są często stosowane w tradycyjnej medycynie w różnych kulturach. Olej z czarnuszki, pozyskiwany z tych drobnych, czarnych nasion, jest bogaty w kwasy tłuszczowe, w tym linolowy i oleinowy, które są znane ze swoich korzyści dla zdrowia serca i właściwości przeciwzapalnych. Jakie są wszystkie korzyści zdrowotne płynące ze stosowania czarnuszki?

1. Czarnuszka na ból gardła

Czarnuszka okazała się szczególnie skuteczna w zwalczaniu infekcji. Dzieje się tak, ponieważ ma ona działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Badania wykazały, że olej z czarnuszki może łagodzić ból związany z ostrym zapaleniem gardła i dezynfekować gardło. 

Jak stosować? Łyżeczkę oleju mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody. Płuczemy gardło. Płyn możemy połknąć, nie musimy wypluwać. Stosujemy 3 razy dziennie.

2. Olej z czarnuszki wpływa na poziom cukru we krwi

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego i gamma-linolowego, olej z czarnuszki obniża poziom lipidów we krwi i reguluje gospodarkę insulinową. Poziom cukru we krwi wzrasta wolniej, a cukrzycę typu 2 łatwiej kontrolować. 

Jak stosować? Łyżeczkę oleju zażywamy raz dziennie przez 3 miesiące. 

3. Czarnuszka może zapobiec napadom padaczkowym

Olej z czarnuszki przyjmowany regularnie zapobiega epilepsji i zmniejsza liczbę napadów padaczkowych – tę tezę postanowili sprawdzić naukowcy. Przeprowadzono badanie, które oceniało efekt zastosowania oleju z czarnuszki u 23 dzieci z opornością na klasyczne leczenie padaczki, w wieku od 13. miesiąca do 13. roku życia. Wyniki badań opublikowanych w „Medical Science Monitor” wykazały znaczne zmniejszenie częstotliwości napadów w grupie leczonej olejem z czarnuszki. 

U osób z epilepsją olej stosuje się wg wskazań lekarza.

4. Czarnuszka na wysokie ciśnienie krwi

Olej z czarnuszki jest znany ze swojego działania obniżającego ciśnienie krwi. Jego stosowanie, jako elementu zdrowej diety, pomaga na stałe ustabilizować ciśnienie i dzięki temu zmniejszyć dawkę leków. 

Jak stosować? Łyżeczkę dziennie dodajemy do sałatek ze świeżych warzyw.

5. Czarnuszka. Naturalny środek przeciwgrzybiczy

Czarnuszka ma działanie przeciwgrzybicze, tj. jest skuteczna w zwalczaniu infekcji grzybiczych, takich jak np. grzybica stóp. Działanie to zawdzięcza aktywnemu składnikowi o nazwie tymochinon.

Jak stosować? Olejem smarujemy stopy pół godziny przed kąpielą. Po umyciu starannie wycieramy stopy, zwłaszcza przestrzenie między palcami. Stosowanie doustne oleju (łyżeczka dziennie) wspiera leczenie grzybicy pochwy.

6. Czarnuszka na problemy żołądkowo-jelitowe

Ze względu na swoje właściwości rozkurczające, czarnuszka okazała się szczególnie skuteczna w walce ze wzdęciami. Ponadto przyprawa ta hamuje wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu może być stosowana w przypadku zgagi. Przyjmowanie oleju z czarnuszki pomaga również w walce z biegunką.

Jak stosować? W razie potrzeby jedną łyżeczkę oleju bierzemy do ust i bardzo powoli połykamy (ssiemy olej).

7. Czarnuszka jako naturalny środek przeciwnowotworowy

Na Bliskim Wschodzie czarnuszka i jej olej są od dawna stosowane jako naturalne lekarstwo wspomagające leczenie raka. Mówi się, że jego regularne spożywanie hamuje wzrost komórek nowotworowych, w szczególności w jelitach. Według badań wzmacnia organizm i pomaga w walce ze wszystkimi rodzajami raka. Efekt ten przypisuje się pobudzaniu przez czarnuszkę neutrofili, białych krwinek, które zwalczają komórki nowotworowe, zanim jeszcze zdążą się one przekształcić w guzy. 

Jak stosować? Jako środek towarzyszący w terapii przeciwnowotworowej należy przyjmować 3 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie.

8. Czarnuszka wzmacnia układ odpornościowy

Badania pokazują, że czarnuszka może wspierać układ odpornościowy, pobudzając do działania leukocyty. 

Jak stosować? Zaleca się przyjmowanie jednej łyżeczki oleju z czarnuszki (na przykład z miodem lub sokiem) rano przed pierwszym posiłkiem.

9. Czarnuszka na choroby skóry

Mówi się, że czarnuszka pomaga łagodzić łuszczycę i trądzik, ponieważ ma działanie wzmacniające odporność i antybakteryjne.

Jak stosować? Raz dziennie płuczemy usta olejem z czarnuszki.

10. Czarnuszka jako naturalny środek antyalergiczny

Czarnuszka jest szczególnie skuteczna w łagodzeniu alergii wziewnych i kataru siennego. 

Jak stosować?  Mieszamy 3 łyżeczki oleju z czarnuszki, po łyżeczce soku cytrynowego, miodu i 2 łyżeczki soku malinowego. Pijemy taką porcję 2 razy dziennie.

Jak przyjmować czarnuszkę? 

  • Czarnuszkę możemy stosować zmieloną, jako przyprawę lub jako olej, dodając do wielu potraw -  nadaje im lekko orzechowy smak. 
  • Można też łyżeczkę leczniczej przyprawy przyjmować codziennie w szklance soku lub z łyżką miodu, aby złagodzić jej ostry smak.

 

 

Czytaj więcej