Ból zębów i dziąseł z powodu paradontozy złagodzi dieta przeciwzapalna.
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Co jeść, a czego unikać przy paradontozie? Dieta przeciwzapalna złagodzi ból dziąseł i wspomoże leczenie
01.08.2022 09:23
Leczenie paradontozy można wspomóc dietą przeciwzapalną. Polega ona na włączeniu do jadłospisu produktów, które mają działanie odkażające, ściągające i wzmacniające odporność. Mogą znacząco zahamować stany zapalne przyzębia i przyspieszyć gojenie podrażnień, dzięki temu szybciej pozbędziesz się uporczywego bólu. Co powinnaś jeść, a czego unikać przy paradontozie? Proste przepisy diety przeciwzapalnej.
Paradontoza rozwija się, gdy układ odpornościowy nie radzi sobie z bakteriami atakującymi dziąsła i przyzębie. Pierwsze objawy to drobne krwawienia podczas szczotkowania zębów, następnie obrzęk dziąsła wokół zęba, ból i wypadanie zębów. Przyczyną może być niedożywienie, deficyt wapnia i witaminy C, osteoporoza i cukrzyca. Jednak niektóre produkty żywnościowe wykazują specjalne przeciwzapalne działanie. Jeśli będziesz je jeść regularnie, liczba bakterii w jamie ustnej spadnie, krwawienie zmniejszy się, a podrażnienia zaczną się goić.
Dieta wspomagająca leczenie paradontozy
Jedz do każdego posiłku warzywa lub owoce bogate w witaminy (tabela obok).
Przynajmniej raz dziennie jedz produkty bogate w wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy: ryby, oleje, kiszonki.
Słodzone przetwory mleczne, np. serek homogenizowany, jogurt i maślanka owocowa, desery mleczne
Zupy i sosy w proszku, potrawy instant, przyprawy typu jarzynka
Zielona herbata zwalczy bakterie w jamie ustnej
Zawiera liczne przeciwutleniacze, które zwalczają bakterie żerujące na płytce zębowej i w zębodole. Dodatkowo pobudza do pracy układ odpornościowy i ogranicza stany zapalne dziąseł. Zapobiega w ten sposób rozwojowi paradontozy.
Wystarczy już jedna filiżanka zielonej herbaty dziennie. Ważne, aby pić ją około pół godziny po posiłku.
Przykładowe przepisy diety przeciwzapalnej przy paradontozie
Ratatouille (ratatuj) z papryką, tymiankiem i brązowym ryżem
Tymianek i rozmaryn działają odkażająco, zaś papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność i gojenie ran. Dodatkiem węglowodanowym jest pełnoziarnisty ryż, który lekko wycisza stany zapalne.
Składniki:
1/2 bakłażana, 100 g
1/2 cukinii, 150 g
po 1/2 zielonej i czerwonej papryki, po 70 g
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli, 50 g
2 gałązki świeżego rozmarynu
1/2 garści świeżego tymianku
3 łyżki suchego brązowego ryżu, 45 g
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażan pokrój, posól i po 15 minutach osącz.
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, bakłażan i podsmaż.
Podlej bulionem, dodaj zioła, przyprawy i duś pod przykryciem 20 minut.
Ugotuj ryż i podawaj z ratatouille.
Mintaj pieczony w maśle miętowym z batatem
Ważnym składnikiem diety przeciwzapalnej są nienasycone kwasy tłuszczowe oraz beta karoten. Ich źródłem są ryby i bataty.
Składniki:
filet z mintaja, 150 g
łyżka masła
batat, 200 g
łyżeczka oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanych liści świeżej mięty
ząbek czosnku
sól
pieprz
1/4 limonki lub cytryny
Sposób przygotowania:
Rybę oprósz solą.
Masło wymieszaj z posiekaną miętą, pietruszką, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem z limonki lub cytryny i dopraw pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułóż rybę, posmaruj masłem miętowym i wstaw do lodówki na 20 minut.
Obierz batat, pokrój w słupki, skrop oliwą i połóż obok ryby.
Piecz ok 20 minut w 190 st.
Krem z cukinii z pieprzem cayenne i grzanką z łososiem
Zupa krem z cukinii to dobry warzywny posiłek dla osób, które mają kłopoty z gryzieniem. Dodatek łososia dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Składniki:
szklanka bulionu z warzyw lub wody
ziemniak, 70 g
mała cukinia, 250 g
1/2 cebuli, 50 g
łyżka oliwa
kulka ziela angielskiego
liść laurowy
pieprz czarny i caynne
2 kromki chleba razowego, 60 g
sól
2 plasterki wędzonego łososia, 50 g
Sposób przygotowania:
Cebulę, cukinię i ziemniak obierz, pokrój w kostkę i lekko podsmaż na oliwie.
Następnie przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, wlej bulion lub wodę i gotuj 15 minut.
Wyjmij przyprawy, a zupę zmiksuj.
Przypraw solą i dwoma rodzajami pieprzu.
Chleb pokrój na kawałki, podpiecz w piekarniku i wraz z rozdrobnionym łososiem dodaj do zupy.
Pierś kurczaka w sosie z pesto z bazylii, bobem i jogurtem greckim
Dodatkiem do potrawy jest jogurt grecki, który nie warzy się podczas gotowania, a zawiera więcej wapnia niż śmietana. Wapń jest potrzebny do regeneracji zębów i dziąseł.
Składniki:
1/2 piersi z kurczaka bez skóry, 150 g
łyżka oliwy
łyżka zielonego pesto z bazylii, 20 g
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu grecki, 40 g
2 gałązki świeżego rozmarynu
1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu, 80 g
2 łyżki suchej kaszy jęczmiennej pęczak, 30 g
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso oprósz solą i pieprzem.
Rozgrzej oliwę i podsmaż filet z kurczaka na złoty kolor z dwóch stron.
Dodaj zielone pesto, jogurt, dopraw pieprzem i solą i wymieszaj.
Dodaj ugotowany obrany bób oraz całe gałązki rozmarynu i gotuj na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje i stanie się aromatyczny.
Jeśli zaczyna się przypalać, dodaj 2-3 łyżki wody.
Następnie wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 10 minut.