Co jeść, a czego unikać przy paradontozie? Dieta przeciwzapalna złagodzi ból dziąseł i wspomoże leczenie
Ból zębów i dziąseł z powodu paradontozy złagodzi dieta przeciwzapalna.
Fot. 123rf.com

Co jeść, a czego unikać przy paradontozie? Dieta przeciwzapalna złagodzi ból dziąseł i wspomoże leczenie

Leczenie paradontozy można wspomóc dietą przeciwzapalną. Polega ona na włączeniu do jadłospisu produktów, które mają działanie odkażające, ściągające i wzmacniające odporność. Mogą znacząco zahamować stany zapalne przyzębia i przyspieszyć gojenie podrażnień, dzięki temu szybciej pozbędziesz się uporczywego bólu. Co powinnaś jeść, a czego unikać przy paradontozie? Proste przepisy diety przeciwzapalnej.

Paradontoza rozwija się, gdy układ odpornościowy nie radzi sobie z bakteriami atakującymi dziąsła i przyzębie. Pierwsze objawy to drobne krwawienia podczas szczotkowania zębów, następnie obrzęk dziąsła wokół zęba, ból i wypadanie zębów. Przyczyną może być niedożywienie, deficyt wapnia i witaminy C, osteoporoza i cukrzyca. Jednak niektóre produkty żywnościowe wykazują specjalne przeciwzapalne działanie. Jeśli będziesz je jeść regularnie, liczba bakterii w jamie ustnej spadnie, krwawienie zmniejszy się, a podrażnienia zaczną się goić.

Dieta wspomagająca leczenie paradontozy

  • Jedz do każdego posiłku warzywa lub owoce bogate w witaminy (tabela obok).
  • Przynajmniej raz dziennie jedz produkty bogate w wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy: ryby, oleje, kiszonki.
  • Codziennie pij lub płucz usta ziołowymi naparami. Zalecane są: szałwia, rumianek, prawoślaz lekarski, nagietek, róża, babka lancetowata, pięciornik kurze ziele, korzeń eukaliptusa, korzeń krwawnika.
  • Wyklucz z diety cukry proste, który jest pożywką dla bakterii na powierzchni zębów.

Produkty zalecane:

116185396_m
Przy paradontozie do diety warto włączyć zioła, szczególnie bazylię, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki
123rf.com
  • Sałata, brokuły, papryka, kiełki, kalafior, botwina, fasolka szparagowa, cukinia, oliwki, szpinak, pomidory, jarmuż, bataty, pomidory, czosnek, bób, kiszonki
  • Olej lniany, z awokado, oliwa
  • Jabłka, awokado, czarna porzeczka, ananas, borówka, kiwi, cytryna, pomarańcze, jeżyny, papaja, truskawki, maliny
  • Makaron pełnoziarnisty, kasza jęczmienna pęczak, brązowy ryż
  • Dorsz, mintaj, sardynki, śledź
  • Bazylia, cayenne, natka pietruszki, tymianek, kurkuma, rozmaryn, goździki

Produkty niewskazane:

  • Owoce kandyzowane i w syropach
  • Miód, cukier, ciastka, cukierki, lizaki, czekolada mleczna, lody, dżemy i konfitury słodzone cukrem, słodzone napoje
  • Biały makaron i ryż, jasne pieczywo, pieczywo cukiernicze, granola
  • Niezmielone orzechy, pestki słonecznika, dyni, sezamu
  • Słodzone przetwory mleczne, np. serek homogenizowany, jogurt i maślanka owocowa, desery mleczne
  • Zupy i sosy w proszku, potrawy instant, przyprawy typu jarzynka

Zielona herbata zwalczy bakterie w jamie ustnej

Zawiera liczne przeciwutleniacze, które zwalczają bakterie żerujące na płytce zębowej i w zębodole. Dodatkowo pobudza do pracy układ odpornościowy i ogranicza stany zapalne dziąseł. Zapobiega w ten sposób rozwojowi paradontozy.

Wystarczy już jedna filiżanka zielonej herbaty dziennie. Ważne, aby pić ją około pół godziny po posiłku.

Przykładowe przepisy diety przeciwzapalnej przy paradontozie

Ratatuja z papryką, tymiankiem i brązowym ryżem

30898098_m
Ratatuja to zdrowe i aromatyczne danie z francuskim rodowodem.
123rf.com

Tymianek i rozmaryn działają odkażająco, zaś papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność i gojenie ran. Dodatkiem węglowodanowym jest pełnoziarnisty ryż, który lekko wycisza stany zapalne.

Składniki:

  • 1/2 bakłażana, 100 g
  • 1/2 cukinii, 150 g
  • po 1/2 zielonej i czerwonej papryki, po 70 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 garści świeżego tymianku
  • 3 łyżki suchego brązowego ryżu, 45 g
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan pokrój, posól i po 15 minutach osącz.
  2. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, bakłażan i podsmaż.
  4. Podlej bulionem, dodaj zioła, przyprawy i duś pod przykryciem 20 minut.
  5. Ugotuj ryż i podawaj z ratatują.

 

Mintaj pieczony w maśle miętowym z batatem

Ważnym składnikiem diety przeciwzapalnej są nienasycone kwasy tłuszczowe oraz beta karoten. Ich źródłem są ryby i bataty.

Składniki:

  • filet z mintaja, 150 g
  • łyżka masła
  • batat, 200 g
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanych liści świeżej mięty
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą.
  2. Masło wymieszaj z posiekaną miętą, pietruszką, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem z limonki lub cytryny i dopraw pieprzem.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż rybę, posmaruj masłem miętowym i wstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Obierz batat, pokrój w słupki, skrop oliwą i połóż obok ryby.
  5. Piecz ok 20 minut w 190 st.

 

Krem z cukinii z pieprzem cayenne i grzanką z łososiem

130413423_m
Zupa krem z cukinii
123rf.com

 

Zupa krem z cukinii to dobry warzywny posiłek dla osób, które mają kłopoty z gryzieniem. Dodatek łososia dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki:

  • szklanka bulionu z warzyw lub wody
  • ziemniak, 70 g
  • mała cukinia, 250 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • łyżka oliwa
  • kulka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • pieprz czarny i caynne
  • 2 kromki chleba razowego, 60 g
  • sól
  • 2 plasterki wędzonego łososia, 50 g

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, cukinię i ziemniak obierz, pokrój w kostkę i lekko podsmaż na oliwie.
  • Następnie przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, wlej bulion lub wodę i gotuj 15 minut.
  • Wyjmij przyprawy, a zupę zmiksuj.
  • Przypraw solą i dwoma rodzajami pieprzu.
  • Chleb pokrój na kawałki, podpiecz w piekarniku i wraz z rozdrobnionym łososiem dodaj do zupy.

 

Pierś kurczaka w sosie z pesto z bazylii, bobem i jogurtem greckim

Dodatkiem do potrawy jest jogurt grecki, który nie warzy się podczas gotowania, a zawiera więcej wapnia niż śmietana. Wapń jest potrzebny do regeneracji zębów i dziąseł.

Składniki:

  • 1/2 piersi z kurczaka bez skóry, 150 g
  • łyżka oliwy
  • łyżka zielonego pesto z bazylii, 20 g
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu grecki, 40 g
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu, 80 g
  • 2 łyżki suchej kaszy jęczmiennej pęczak, 30 g
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Mięso oprósz solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej oliwę i podsmaż filet z kurczaka na złoty kolor z dwóch stron.
  4. Dodaj zielone pesto, jogurt, dopraw pieprzem i solą i wymieszaj.
  5. Dodaj ugotowany obrany bób oraz całe gałązki rozmarynu i gotuj na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje i stanie się aromatyczny.
  6. Jeśli zaczyna się przypalać, dodaj 2-3 łyżki wody.
  7. Następnie wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 10 minut.
  8. Gotowe danie podawaj z ugotowaną kaszą pęczak.

 

Czytaj więcej