Zupa meksykańska z papryką chili. Dla miłośników ostrego smaku
Zupa meksykańska z chili.
Fot. 123RF

Zupa meksykańska z papryką chili. Dla miłośników ostrego smaku

Wyśmienita zupa w meksykańskim stylu z warzywami, kurczakiem, kukurydzą i aromatycznymi przyprawami. Na pewno posmakuje fanom ostrego, wyrazistego smaku. Zobacz przepis!

Meksykanie wiedzą, jak przygotować pyszne danie z łatwo dostępnych składników. Wypróbuj inspirowany Meksykiem prosty przepis na sycącą zupę, która świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Meksykański dodatek do zupy

Meksykański charakter potrawy podkreśli dodatek kukurydzianych naczosów. Możesz je pokruszyć i dodać wprost do zupy lub podać na stół na osobnym talerzyku.

Zupa meksykańska z papryką chili

112360430_m
Zupa meksykańska z papryką chili.
123RF

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 2 chili
  • 1 pierś kurczaka
  • 2 kolorowe papryki
  • po 1 puszcze kukurydzy i pomidorów bez skórki
  • limonka
  • kilka gałązek kolendry
  • olej
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • kumin

Przygotowanie

  1. Posiekaj obraną cebulę, marchew i chili. Warzywa przesmaż na 1-2 łyżkach oleju. Zalej 6 szklankami wody. Dodaj pokrojone mięso. Gotuj 20 minut.
  2. Dorzuć posiekane papryki (część odłóż do dekoracji). Dodaj osączoną kukurydzę i pomidory z zalewą. Gotuj 10 min.
  3. Gęstą zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz sokiem z limonki. Posyp 1-2 łyżkami posiekanej kolendry i odłożoną papryką. Ozdób kleksami gęstej kwaśnej śmietany (złagodzisz nią ostrość zupy).

Czytaj więcej