Halaszle, czyli węgierska zupa rybna nasyci, nawodni, dostarczy wielu cennych składników odżywczych, a nawet usunie objawy przeziębienia. Dobra zupa ma moc!
Składniki:
Przygotowanie:
Filety z karpia drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem, odłóż. Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Przełóż do rondla ustawionego na małym ogniu, podlej 1/2 szklanki białego wina.
Na oliwie podsmaż na silnym ogniu pokrojone w kosteczkę warzywa: 2 marchewki, 4 papryki (czerwone i zielone), 2 duże ziemniaki. Oprósz łyżką słodkiej mielonej papryki i łyżką wędzonej. Wymieszaj. Przełóż do garnka z cebulą, zalej 1,5 l bulionu. Dodaj puszkę krojonych pomidorów. Gotuj 5 minut. Dodaj rybę. Gotuj 15 minut.