Halaszle, czyli węgierska zupa rybna. Sycące danie pełne aromatu
Węgierska zupa rybna.
Fot. 123RF

Halaszle, czyli węgierska zupa rybna. Sycące danie pełne aromatu

Halaszle, czyli węgierska zupa rybna nasyci, nawodni, dostarczy wielu cennych składników odżywczych, a nawet usunie objawy przeziębienia. Dobra zupa ma moc!

Węgierska zupa rybna Halaszle – oryginalny przepis

113177388_m
Węgierska zupa rybna.
123RF

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 4 papryki (czerwone i zielone)
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • łyżka słodkiej mielonej papryki i łyżka wędzonej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Filety z karpia drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem, odłóż. Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Przełóż do rondla ustawionego na małym ogniu, podlej 1/2 szklanki białego wina.

Na oliwie podsmaż na silnym ogniu pokrojone w kosteczkę warzywa: 2 marchewki, 4 papryki (czerwone i zielone), 2 duże ziemniaki. Oprósz łyżką słodkiej mielonej papryki i łyżką wędzonej. Wymieszaj. Przełóż do garnka z cebulą, zalej 1,5 l bulionu. Dodaj puszkę krojonych pomidorów. Gotuj 5 minut. Dodaj rybę. Gotuj 15 minut.

Czytaj więcej