Francuska zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem. Uwaga, uzależnia!
12.06.2021 18:21
Zupa cebulowa to nie bez powodu klasyka kuchni francuskiej. Słodkawy smak, chrupkie grzanki i ciągnący się ser czynią z niej prawdziwie obłędne danie. Karmelizowana cebula zmienia wywar w prawdziwy majstersztyk, a dodatek wina wzbogaca nuty smakowe. Jak przygotować aromatyczną cebulową?
Zupa cebulowa z grzankami
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: 1,70-2,20 zł/porcja
Liczba kalorii: 250 kcal/porcja
Liczba porcji: 6
Składniki:
3/4 kg cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
200 ml białego wina stołowego
1,2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
6 kromek pszennego pieczywa
50 g żółtego sera
sól, pieprz
zioła (tymianek lub majeranek)
Sposób przygotowania:
Obrane cebule pokrój w piórka, czosnek w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoto. Dodaj czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu.