Francuska zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem. Uwaga, uzależnia!
Fot. 123RF

Francuska zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem. Uwaga, uzależnia!

Zupa cebulowa to nie bez powodu klasyka kuchni francuskiej. Słodkawy smak, chrupkie grzanki i ciągnący się ser czynią z niej prawdziwie obłędne danie. Karmelizowana cebula zmienia wywar w prawdziwy majstersztyk, a dodatek wina wzbogaca nuty smakowe. Jak przygotować aromatyczną cebulową?

Zupa cebulowa z grzankami

54231335_m
Zupa cebulowa z grzankami.
123RF

Przygotowanie: 40 minut

Koszt: 1,70-2,20 zł/porcja

Liczba kalorii: 250 kcal/porcja

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 3/4 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml białego wina stołowego
  • 1,2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 6 kromek pszennego pieczywa
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • zioła (tymianek lub majeranek)

Sposób przygotowania:

  1. Obrane cebule pokrój w piórka, czosnek w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoto. Dodaj czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu.
  2. Wlej wino, przemieszaj. Dodaj zimny bulion. Gotuj zupę na małym ogniu 25 minut.
  3. Kromki pieczywa ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Ser żółty zetrzyj na tarce. Posyp pieczywo. Blachę wstaw do piekarnika.
  4. Zapiekaj, aż ser się rozpuści. Zupę cebulową dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej do kokilek. Podawaj z grzankami. Posyp ziołami.

Czytaj więcej