Znudziły Ci się zwykłe lody? Wypróbuj mrożone desery idealne na upały
Morelowy sorbet.
Fot. 123RF

Znudziły Ci się zwykłe lody? Wypróbuj mrożone desery idealne na upały

Nie ma lata bez zimnych deserów! Zamiast tradycyjnych lodów, dla odmiany proponujemy morelowy sorbet i mrożony jogurt z malinami. Są pyszne, orzeźwiające i całkowicie naturalne. Wypróbuj koniecznie!

 

Morelowy sorbet

20932602_l
Morelowy sorbet
123RF

Składniki

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 3 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki cukru
  • kilka gałązek świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Morele opłucz, przekrój na połówki i pozbaw pestek. Ułóż owoce na pokrytej pergaminem blasze (skórką do dołu), polej miodem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180ºC. Wyjmij, ostudź.
  2. Owoce przełóż do kielicha blendera, skrop sokiem z cytryny. Zagotuj 1/2 szklanki wody z cukrem i gałązkami mięty. Przestudź, wlej syrop (bez mięty) do owoców, zblenduj. Przygotuj silikonowe foremki do lodów i sorbetów, napełnij je masą. Włóż patyczki. Zamrażaj minimum 2 godziny.

Mrożony jogurt

20932710_m
Mrożony jogurt.
123RF

Składniki

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki kremówki 36 proc.
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • cukier do smaku (ok. 2/3 szklanki)
  • 2 garści malin
  • 2-3 łyżki pistacji

Przygotowanie

  1. Jogurt i kremówkę zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do płaskiego pojemnika.Odłóż do zamrażalnika na kilka godzin. Przez pierwsze 3 godziny wyjmuj jogurt co 30 min i miksuj. Dzięki temu masa napowietrzy się i nie powstaną kryształki lodu.
  2. Maliny przebierz, kupne owoce opłucz i osusz. Pistacje posiekaj. Na spodzie pucharków umieść kilka łyżek jogurtu, połowę malin i pistacji. Przykryj resztą jogurtu. Odstaw na 15 min do zamrażalnika. Ozdób resztą owoców i pistacji.

Czytaj więcej