Znudziły Ci się zwykłe lody? Wypróbuj mrożone desery idealne na upały
Kinga Różycka-Kościuk
06.07.2021 10:53
Nie ma lata bez zimnych deserów! Zamiast tradycyjnych lodów, dla odmiany proponujemy morelowy sorbet i mrożony jogurt z malinami. Są pyszne, orzeźwiające i całkowicie naturalne. Wypróbuj koniecznie!
Morelowy sorbet
Składniki
1 kg dojrzałych moreli
3 łyżki miodu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3-4 łyżki cukru
kilka gałązek świeżej mięty
Przygotowanie
Morele opłucz, przekrój na połówki i pozbaw pestek. Ułóż owoce na pokrytej pergaminem blasze (skórką do dołu), polej miodem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180ºC. Wyjmij, ostudź.
Owoce przełóż do kielicha blendera, skrop sokiem z cytryny. Zagotuj 1/2 szklanki wody z cukrem i gałązkami mięty. Przestudź, wlej syrop (bez mięty) do owoców, zblenduj. Przygotuj silikonowe foremki do lodów i sorbetów, napełnij je masą. Włóż patyczki. Zamrażaj minimum 2 godziny.
Mrożony jogurt
Składniki
500 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki kremówki 36 proc.
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
cukier do smaku (ok. 2/3 szklanki)
2 garści malin
2-3 łyżki pistacji
Przygotowanie
Jogurt i kremówkę zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do płaskiego pojemnika.Odłóż do zamrażalnika na kilka godzin. Przez pierwsze 3 godziny wyjmuj jogurt co 30 min i miksuj. Dzięki temu masa napowietrzy się i nie powstaną kryształki lodu.
Maliny przebierz, kupne owoce opłucz i osusz. Pistacje posiekaj. Na spodzie pucharków umieść kilka łyżek jogurtu, połowę malin i pistacji. Przykryj resztą jogurtu. Odstaw na 15 min do zamrażalnika. Ozdób resztą owoców i pistacji.