Zimowe babeczki herbaciane z dodatkiem przypraw korzennych. Mają wyjątkowy smak i aromat
Zimowe babeczki herbaciane są łatwe w przygotowaniu
Fot. 123rf.com

Zimowe babeczki herbaciane z dodatkiem przypraw korzennych. Mają wyjątkowy smak i aromat

Babeczki herbaciane to doskonały dodatek nie tylko do kawy czy herbaty, ale też efektowny deser, który możesz zaserwować swoim gościom. Dodatek mocnej herbaty oraz przyprawy korzenne dadzą babeczkom intensywnego, wyrazistego aromatu. Do przygotowania tego deseru nie potrzebujesz wielu składników, na dodatek wszystkie masz w swojej kuchni. Gwarantujemy, że efekt Cię zachwyci!

Korzenne babeczki z oryginalnym dodatkiem w postaci herbaty, nadziewane rodzynkami i jabłkiem są bardzo proste w przygotowaniu. Nie potrzebujesz do nich żadnych niespotykanych składników - wystarczą te, które na pewno masz w swojej kuchni. Wyrazisty aromat zapewniają im przyprawy korzenne: anyż i cynamon. Natomiast słodyczy i łagodności doda jabłko.

Dlaczego warto dodać herbatę do ciasta?

Ciasta i desery najczęściej kosztujemy jako dodatek do kawy lub herbaty. Czasem też używamy herbaty do nasączenia ciasta nadając mu wilgotności. Ale herbata jako składnik ciasta to raczej rzadkość. A szkoda. Intensywny smak mocnego wywaru jest dobrze wyczuwalny w gotowym wypieku, co nadaje mu bardzo ciekawy aromat. Mocna gorzka herbata ułatwia też trawienie i pomaga uporać się z dolegliwościami żołądkowymi, dzięki czemu ciasta z jej dodatkiem są lekkostrawne i nie za słodkie. 

Zimowe babeczki herbaciane z korzenną nutą

25711896_m
Zimowe babeczki herbaciane z korzenną nutą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 100 g masła i cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 1 szklanka naparu herbaty
  • 1 jabłko
  • anyż
  • cynamon
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj na puch razem z cukrem. Dalej ucierając (lub miksując), dodawaj po jednym żółtku. Następnie, nie przerywając ucierania, dosypuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Do utartej masy wlej schłodzony napar herbaty (powinien być mocny i gorzki), rozmieszaj. Jabłko obierz, pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z garścią rodzynek, łyżeczką mielonego cynamonu oraz szczyptą anyżu. Dodaj do ciasta, połącz.
  3. Formy do babeczek lub muffinek napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem (jeśli nie są silikonowe, natłuść je albo wyłóż papilotkami). Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C.

 

Czytaj więcej