Zielony mazurek z marcepanem i masą mascarpone jest przepyszny i oryginalny. Przygotujesz go łatwo i szybko. Swój oryginalny kolor zawdzięcza nietuzinkowym dodatkom. Zachwyci Ciebie i wszystkich gości wyglądem i smakiem, gdy postawisz go na wielkanocnym stole. A bez wątpienia powinien się na nim znaleźć!
Przynajmniej jeden mazurek powinien się znaleźć na wielkanocnym stole. Tak mówi stara polska tradycja. Nasza słodka propozycja na święta łączy w sobie tradycyjny kruchy spód i masę z serka mascarpone z nowoczesnym dodatkiem zielonej herbaty, limonki, granatu i pistacji. Dzięki temu ciasto ma oryginalny i typowo wiosenny zielony kolor. Ponadto pod masą mascarpone kryje się równie słodki marcepan. Jeśli jednak obawiasz się, że ciasto będzie zbyt słodkie, zamiast marcepanem posmaruj spód masłem orzechowym z solą. To zrównoważy słodycz kremu.
Zielony mazurek przygotujesz dość szybko, bo w 45 minut. Ponadto sam spód należy piec 20 minut. Poniższy przepis wystarczy na 12 porcji, z których każda ma 395 kcal.
Składniki:
Sposób przygotowania: