Zielone szparagi z jajkiem w koszulce. Ta przekąska jest wyjątkowo zdrowa!
Zielone szparagi z jajkiem w koszulce
Fot. 123rf.com

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce. Ta przekąska jest wyjątkowo zdrowa!

Pyszna, zdrowa i szybka przekąska? Zielone szparagi z jajkiem w koszulce! W tym daniu zdrowe jest praktycznie wszystko: młode, zielone szparagi, pełne witamin jajko z płynnym żółtkiem oraz bogaty w wapń i witaminy z grupy B parmezan. Takie danie dostarcza organizmowi dużo energii, a jego największą zaletą – obok wspaniałego smaku – jest krótki czas przygotowania. 

Szparagi mają bardzo dużo składników bioaktywnych, a mało kalorii. Dzięki temu możemy dodać do nich tłustsze dodatki jak żółty ser czy śmietana i nadal pozostaną bardzo zdrowe. My proponujemy szparagi z jajkiem w koszulce – to bardzo łatwy przepis, dzięki któremu te wyjątkowo zdrowe warzywa mogą częściej gościć na naszym stole. 

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi można gotować, a także zapiekać (tak jak w naszym przepisie poniżej). Warto je jeść nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne, ale również z powodu ich właściwości prozdrowotnych. 

  • Szparagi poprawiają humor oraz regulują mikroflorę jelit.
  • Są bogatym źródłem wapnia i witaminy D – jeśli jesteśmy w okresie menopauzy.
  • Działają też przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
  • Szparagi, podobnie jak ziemniaki i pomidory, mają dużo obniżającego ciśnienie potasu i wpływają pozytywnie na cały układ krążenia. 
  • Szklanka gotowanych i pokrojonych szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. K.
  • Razem z wapniem i wit. D (w serze, jajach, śmietanie) szparagi tworzą najlepszy zestaw wzmacniający kości, a więc zapobiegający osteoporozie. 

W sezonie warto jeść jak najwięcej szparagów, a na zimę ukisić (przygotowujemy je jak ogórki). 

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce

156013602_m
Zielone szparagi z jajkiem w koszulce.
123RF

Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal

Czas przygotowania: 30 min

Przepis na: 2 porcje

Składniki:

  • pęczek młodych zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka, możliwie jak najświeższe
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki startego w długie wiórki twardego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Szparagi umyj, przytnij końce. Jeśli są młode i miękkie, nie trzeba ich obierać. Ułóż je na półce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, piecz 10-15 minut.
  2. W dwóch garnkach zagotuj po litrze wody. Zredukuj ogień, dodaj po 2 łyżki octu. Zamieszaj łyżką i w powstały wir wlej po jajku do każdego garnka. Gotuj 3 minuty. Podawaj szparagi posypane serem, z jajkiem.

Nasza rada:

Możesz zastąpić jajko w koszulce jajkiem sadzonym. Jeżeli obawiasz się, że jajko w koszulce ci nie wyjdzie, możesz gorące szparagi podać z jajkiem sadzonym. Tutaj również żółtko musi być płynne.

 

Czytaj więcej