Zielone szparagi z jajkiem w koszulce. Ta przekąska jest wyjątkowo zdrowa!
30.04.2022 12:16
Pyszna, zdrowa i szybka przekąska? Zielone szparagi z jajkiem w koszulce! W tym daniu zdrowe jest praktycznie wszystko: młode, zielone szparagi, pełne witamin jajko z płynnym żółtkiem oraz bogaty w wapń i witaminy z grupy B parmezan. Takie danie dostarcza organizmowi dużo energii, a jego największą zaletą – obok wspaniałego smaku – jest krótki czas przygotowania.
Szparagi mają bardzo dużo składników bioaktywnych, a mało kalorii. Dzięki temu możemy dodać do nich tłustsze dodatki jak żółty ser czy śmietana i nadal pozostaną bardzo zdrowe. My proponujemy szparagi z jajkiem w koszulce – to bardzo łatwy przepis, dzięki któremu te wyjątkowo zdrowe warzywa mogą częściej gościć na naszym stole.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi można gotować, a także zapiekać (tak jak w naszym przepisie poniżej). Warto je jeść nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne, ale również z powodu ich właściwości prozdrowotnych.
Szparagi poprawiają humor oraz regulują mikroflorę jelit.
Są bogatym źródłem wapnia i witaminy D – jeśli jesteśmy w okresie menopauzy.
Działają też przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Szparagi, podobnie jak ziemniaki i pomidory, mają dużo obniżającego ciśnienie potasu i wpływają pozytywnie na cały układ krążenia.
Szklanka gotowanych i pokrojonych szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. K.
Razem z wapniem i wit. D (w serze, jajach, śmietanie) szparagi tworzą najlepszy zestaw wzmacniający kości, a więc zapobiegający osteoporozie.
W sezonie warto jeść jak najwięcej szparagów, a na zimę ukisić (przygotowujemy je jak ogórki).
Zielone szparagi z jajkiem w koszulce
Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: 2 porcje
Składniki:
pęczek młodych zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
2 jajka, możliwie jak najświeższe
4 łyżki octu
2 łyżki startego w długie wiórki twardego sera typu parmezan
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Szparagi umyj, przytnij końce. Jeśli są młode i miękkie, nie trzeba ich obierać. Ułóż je na półce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, piecz 10-15 minut.
W dwóch garnkach zagotuj po litrze wody. Zredukuj ogień, dodaj po 2 łyżki octu. Zamieszaj łyżką i w powstały wir wlej po jajku do każdego garnka. Gotuj 3 minuty. Podawaj szparagi posypane serem, z jajkiem.
Nasza rada:
Możesz zastąpić jajko w koszulce jajkiem sadzonym. Jeżeli obawiasz się, że jajko w koszulce ci nie wyjdzie, możesz gorące szparagi podać z jajkiem sadzonym. Tutaj również żółtko musi być płynne.