Nawet mając miażdżycę czy refluks nie musisz rezygnować ze słodkości w tłusty czwartek i ostatki
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
6 przepisów na zdrowsze słodkości na ostatki. Nie musisz z nich rezygnować, nawet gdy masz miażdżycę czy refluks!
02.02.2024 17:08
Nie musimy rezygnować ze smakołyków w tłusty czwartek, nawet gdy mamy miażdżycę czy refluks. Łatwo przygotujemy je tak, by nie były tłuste, a nadal wyśmienite. Wypróbuj nasze przepisy na oponki, pączki z kremem bostońskim, litewskie mrowisko, gniazdka wiedeńskie, maślane faworki i jogurtowe róże karnawałowe.
Często nadmiar tłuszczu, cukru, wyroby pszenne czy produkty odzwierzęce (mleko, jaja, smalec) wywołują dolegliwości pokarmowe. Dlatego cukier zastąpmy miodem, dodajmy mak, pestki granatu czy rodzynki, które usprawnią trawienie. Wybierzmy pieczenie, a jeśli smażymy – to najlepiej na rafinowanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Smakołyki będą pyszne, a do tego nie będzie nas po nich boleć brzuch.
Oponki serowe
Mąka kukurydziana użyta do ciasta i olej rzepakowy rafinowany, na którym smażymy, obniżają cholesterol.
Składniki:
25 dag mielonego twarogu
1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
12,5 dag jogurtu
3 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki wódki
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto z twarogu, mąki kukurydzianej, mąki ziemniaczanej, żółtek, jogurtu, cukru waniliowego, sody i wódki.
Wałkujemy je na grubość 1 cm. Wycinamy z ciasta duże kółka, a w nich mniejsze.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym rafinowanym.
Jogurtowe róże karnawałowe
Zamiast mleka używamy jogurtu, który łagodzi wzdęcia i nie powoduje refluksu. Róże dekorujemy pestkami granatu, które wspierają układ sercowo-naczyniowy.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1 żółtko
opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1/2 szklanki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Z mąki, soli, żółtka, cukru wanilinowego i jogurtu greckiego zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy trzy różnej wielkości koła. Nacinamy brzegi i składamy te trzy różne koła (największe na dole). Zlepiamy je, naciskając palcem pośrodku.
Pieczemy 10 min. w 180 st. na papierze do pieczenia. Dekorujemy pestkami granatu. Posypujemy pudrem trzcinowym (4 zł/300 g).
Pączki z kremem bostońskim
Dodanie wódki sprawia, że ciasto wchłania mniej tłuszczu podczas smażenia. Banany obniżają cholesterol.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju kokosowego
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 i 2/3 szklanki mąki
16 g suchych drożdży
Masa:
1,5 szklanki mleka
200 ml mleka waniliowego (1,50 zł/op.)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 banany
Przygotowanie:
Ciasto: Gotujemy mleko z olejem kokosowym i cukrem wanilinowym. Płynem zalewamy mąkę zmieszaną z suchymi drożdżami. Wyrabiamy, odstawiamy na 2 godz. Wałkujemy na grubość 4 cm i wycinamy kółka. Zostawiamy na 30 min. Smażymy na oleju.
Masa: W mleku waniliowym mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka. Miksujemy z bananami. Zimną masą nadziewamy pączki.
Deser mrowisko z miodem i makiem
Poduszeczki z ciasta faworkowego polewamy miodem np. manuka (od 26 zł/50 g), który wspiera florę bakteryjną jelit oraz posypujemy je makiem i rodzynkami, które obniżają poziom cholesterolu.
Składniki:
1,5 szklanki mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu
1 żółtko
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
1/4 szklanki wrzącej wody
6 łyżek miodu
rodzynki
mak
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę razową, proszek do pieczenia, ksylitol, żółtko, jogurt naturalny. Zagniatamy, napowietrzamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wycinamy trójkąty i romby. Pieczemy 20 minut w 180 st.
2 łyżki masła rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy 20 min. Dodajemy 6 łyżek miodu. Układamy ciastka na talerzu w kopiec – każdą warstwę polewamy syropem miodowym, posypujemy rodzynkami i makiem.
Maślane faworki
Faworkowe kokardki smażymy na maśle klarowanym. Zawiera ono mało kazeiny i laktozy, a dzięki obecności kwasu masłowego usprawnia trawienie, a linolowego CLA zwiększa metabolizm i przyspiesza wykorzystanie tłuszczu.
Składniki:
1 szklanka mąki
3 żółtka
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka octu
szczypta soli
4 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z 3 żółtkami, łyżką masła klarowanego, łyżką octu i szczyptą soli. Wlewamy ok. 4 łyżki ciepłej wody – tak, by ciasto było jednolite i miękkie (może być 1-2 łyżki więcej lub mniej w zależności od rodzaju mąki).
Ciasto dwa razy mielimy w maszynce – doda to faworkom kruchości, choć może być trudne, bo ciasto jest lepkie. Następnie chłodzimy je w lodówce pół godziny.
Rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy ząbkowanym nożem lub radełkiem na paski. Robimy w każdym nacięcie pośrodku i przewlekamy przez nie jeden koniec faworka.
Kokardki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym do zezłocenia. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Ciastka ze szprycy - gniazdka wiedeńskie
Gniazdka przygotowujemy z ciasta parzonego i pieczemy zamiast smażyć. Posypujemy je cukrem pudrem ze stewii albo ksylitolu, które są polecane przy cukrzycy.
Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
szczypta soli
1 szklanka mąki
3 jajka
Przygotowanie:
Masło gotujemy z solą i wodą do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę i bardzo szybko mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka. Studzimy i miksujemy, dodając po jednym jaja.
Ciasto przekładamy do szprycy. Na papier do pieczenia posmarowany olejem wyciskamy obręcze.
Pieczemy 25 min w 180 st. Posypujemy zmielonym ksylitolem lub stewią – używamy ich znacznie mniej niż cukru pudru, bo są słodsze.