Ślimak z ciasta drożdżowego z makiem, jabłkami, śliwkami oprószony cukrem pudrem. Owoce dodadzą zakręconemu makowcowi lekkości i orzeźwienia. Zobacz nasz przepis!
Niezrównany w smaku i wyjątkowo efektowny zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami. Spróbuj koniecznie przygotować to oryginalne ciasto!
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe miało piękny, żółty kolor?
Piękny, żółty kolor drożdżówki kojarzy nam się z domowymi wypiekami, które przygotowywały babcie. Pachnące, smaczne wypieki wspominamy czasem z łezką w oku. Aby przyrządzić takie ciasto, wystarczy jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe będzie miało piękny żółty kolor, jeśli jajko i żółtko przed dodaniem do pozostałych składników lekko ubijesz z 2 szczyptami soli.
Zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami
Liczba porcji: 16 porcji Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie + 40-45 minut Kaloryczność: 285 kcal
Składniki
2 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
1/2 kostki masła
1 op. suszonych drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka migdałowego zapachu do ciasta
1 puszka masy makowej
3 szklanki wiśni (mogą być z kompotu)
3 jabłka
sok z 1 cytryny
cynamon
cukier puder
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzej. Masło stop, przestudź. Do dużej miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier oraz drożdże. Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na placek (30x40 cm). Potnij go na 3 paski. Posmaruj je masą makową i posyp wiśniami. Zroluj. Jeden rulon zwiń, formując ślimak. Ułóż go na środku tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Owiń pozostałymi rulonami.
Jabłka umyj, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, oprósz cynamonem. Wciśnij je między zwoje ślimaka. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175ºC. Piecz 40-45 minut. Oprósz cukrem pudrem.