Zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami
Zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami.
Fot. 123RF

Zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami

Ślimak z ciasta drożdżowego z makiem, jabłkami, śliwkami oprószony cukrem pudrem. Owoce dodadzą zakręconemu makowcowi lekkości i orzeźwienia. Zobacz nasz przepis!

Niezrównany w smaku i wyjątkowo efektowny zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami. Spróbuj koniecznie przygotować to oryginalne ciasto!

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe miało piękny, żółty kolor?

Piękny, żółty kolor drożdżówki kojarzy nam się z domowymi wypiekami, które przygotowywały babcie. Pachnące, smaczne wypieki wspominamy czasem z łezką w oku. Aby przyrządzić takie ciasto, wystarczy jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe będzie miało piękny żółty kolor, jeśli jajko i żółtko przed dodaniem do pozostałych składników lekko ubijesz z 2 szczyptami soli.

Zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami

43078062_l
Zakręcony makowiec z jabłkami i wiśniami.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie + 40-45 minut
Kaloryczność: 285 kcal

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 op. suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka migdałowego zapachu do ciasta
  • 1 puszka masy makowej
  • 3 szklanki wiśni (mogą być z kompotu)
  • 3 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • cynamon 
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzej. Masło stop, przestudź. Do dużej miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier oraz drożdże. Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na placek (30x40 cm). Potnij go na 3 paski. Posmaruj je masą makową i posyp wiśniami. Zroluj. Jeden rulon zwiń, formując ślimak. Ułóż go na środku tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Owiń pozostałymi rulonami.
  3. Jabłka umyj, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, pokrój w plasterki,
    skrop sokiem z cytryny, oprósz cynamonem. Wciśnij je między zwoje ślimaka. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175ºC. Piecz 40-45 minut. Oprósz cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej