Wegański pasztet warzywny. Przepis na doskonałe jarskie danie
21.02.2023 07:13
Wegański pasztet z cukinią i marchewką, kaszą jaglaną, fasolą i ciecierzycą ma wspaniały aromat warzyw i orzechów, dzięki dodatkowi masła orzechowego. Oto nasz przepis.
To jarskie danie na pewno przypadnie do gustu także zjadaczom mięsa. Jest pyszne i bardzo zdrowe. Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba. Możesz też po prostu zjeść plaster bez niczego.
Czy pasztet można zamrozić?
Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu, resztę zamroź. Pasztet w zamrażalniku, zamknięty w szczelnym pojemniku, możesz przechowywać przez 1-2 miesiące.
Wegański pasztet warzywny
Liczba porcji: 12 porcji Czas przygotowania: 35 minut+ 50 minut+ 60 minut Kaloryczność: 265 kcal
Składniki
po 2 cukinie i marchewki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 puszki fasoli
1 puszka ciecierzycy
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
słodka i ostra papryka w proszku
imbir
kurkuma
3 łyżki masła orzechowego
5 suszonych pomidorów
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Przygotowanie
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę obierz, cukinię oczyść, warzywa opłucz, zetrzyj. Suszone pomidory potnij w paski. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę oraz imbir (do smaku). Smaż przez chwilę.
Do warzyw dolej 1 szklanki wody. Gotuj 15 minut. Dodaj jeszcze 1 i 1/3 szklanki wody, osączoną fasolę oraz suchą kaszę. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz kurkumą.
Po ok. 30 minutach gotowania dołóż cukinię. Gotuj jeszcze 15 minut. Dokładnie ostudź. Ciecierzycę osącz z zalewy, rozgnieć widelcem razem z masłem orzechowym. Dodaj ugotowane warzywa z kaszą (ew. lekko masę zmiksuj).
Wrzuć suszone pomidory, siemię lniane i wymieszaj. Foremkę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej masę warzywną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pasztet piecz 1 godzinę.