Tortilla to doskonały pomysł na obiad lub smakowitą przekąskę. Tortille nadają się na eleganckie przyjęcia, domówki, urchystości rodzinne, pikniki. Smakują dorosłym i dzieciom! Poznaj najlepsze przepisy na tortille – każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Tortilla, która doskonale sprawdza się jako przekąska na imprezę lub pomysł na oryginalny obiad, znana jest na kontynencie amerykańskim od kilku tysięcy lat. Na początku służyła Aztekom jako narzędzie do jedzenia innych potraw np., fasoli czy mięsa. Najprościej mówiąc, pełniła funkcję prastarych sztućców, które można było... zjeść. Potem sama stała się podstawą innych dań. Tortilla największą popularnością cieszy się w Meksyku, właśnie stamtąd pochodzą słynne na całym świecie dnia, takie jak quesadilla (placek tortilli złożony na pół, wypełniony serem, mięsem i warzywami, zapieczony w piecu), enchiladas (placki tortilli posmarowane farszem, zwinięte w rulon, posypane serem i zapieczone), tacos (wykonywane najczęściej z mąki kukurydzianej, mają formę łódeczek faszerowanych mięsem mielonym i warzywami).
Tortillę przygotowuje się najczęściej z mąki pszennej lub kukurydzianej. Przepis jest bardzo prosty:
Przesianą mąkę wymieszaj z łyżeczką soli. Dodaj olej lub oliwę i wodę. Ciasto możesz wyrobić ręcznie, ale trzeba to zrobić szybko. Możesz użyć do tego celu robota wyposażonego w nakładkę do wyrabiania ciasta. Ciasto podziel na 4 części. A potem rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką cieniutkie placki o średnicy 25-28 cm. Smaż je na suchej, rozgrzanej patelni ok. 2 min z każdej strony. Usmażone placki najlepiej zawinąć w ściereczkę, aby przed napełnieniem ich farszem nie stwardniały i nie wystygły. Inaczej staną się kruche i łamliwe i trudno będzie je zwinąć. Możesz także dodać do ciasta przyprawy takie jak papryka słodka czy kurkuma, wtedy tortille nabiorą koloru i ciekawego smaku.
Kiedy jednak zostanie nam kilka placków, które zdążą ostygnąć i stwardnieć przed przygotowaniem dania, jest prosty sposób, by przywrócić im elastyczność. Wystarczy delikatnie pokropić je wodą podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Zajmie to chwilę, a tortille znów będą nadawały się do użycia.
Gotowe placki tortilli możesz także kupić w sklepie.
Śmiało można powiedzieć, że przekąski na bazie tortilli zawojowały świat. Nadają się i na eleganckie przyjęcia, domówki, imprezy dla dzieci, pikniki, a ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.
Składniki:
Wykonanie:
1. Liście sałaty umyj pod bieżącą wodą, osusz i delikatnie usuń z nich najtwardsze części. Pomidora umyj, pokrój w cienkie półplasterki.
2. Każdy placek tortilli posmaruj majonezem, zostawiając margines przy brzegach ok. 1-1,5 cm., połóż liść sałaty i plaster szynki.
3. Na środku połóż od góry do dołu półplasterki pomidora. Całość delikatnie posyp solą i pieprzem.
4. Zwiń ciasno tortillę i pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki.
Składniki:
Wykonanie:
1. Łososia podziel na mniejsze części.
2. Placek posmaruj serkiem śmietankowym. Nie zapomnij o marginesie przy brzegach placka!
3. Na serku połóż kawałki łososia. Całość posyp obficie pieprzem i posiekanym koperkiem.
4. Zwiń ciasno placek, pokrój na mniejsze części. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Składniki:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź obierz ze skorupek i posiekaj bardzo drobno.
2. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Makrelę obierz ze skórki, pozbaw kręgosłupa i ości, podziel na mniejsze kawałki, a następnie rozgnieć je widelcem.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem.
5. Umieść jajka, ogórek i makrelę w misce, posyp pieprzem (sól nie będzie potrzebna, bo wędzona makrela jest dość słona), dodaj majonez z jogurtem i całość dokładnie wymieszaj, tak, by powstała pasta rybna.
6. Na każdym placku tortilli umieść porcję pasty makrelowej, delikatnie rozsmaruj, a następnie zwiń ciasno w rulon.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Banana obierz ze skóry i pokrój w cienkie plasterki.
2. Posmaruj placki tortilli kremem czekoladowym. Pamiętaj o zachowaniu marginesu.
3. Na placku połóż kilka plasterków banana, a następnie posyp całość wiórkami kokosowymi.
Tortillę zwiń ciasno w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Większe owoce podziel na niewielkie części.
2. Placki tortilli posmaruj serkiem homogenizowanym, pamiętając o marginesie.
3. Nałóż porcję owoców i posyp posypką do ciast (opcjonalnie)
4. Zroluj ciasno placki z nadzieniem i wstaw na godzinę do lodówki. Potem pokrój na mniejsze kawałki.