Tiramisu ze śliwkami. Przepis na klasyczny włoski deser w jesiennej odsłonie
30.08.2021 13:07
Tiramisu w zupełnie nowej wersji – ze śliwkami, syropem klonowym i śliwowicą. Idealny, pyszny deser na jesień!
Jeśli znudziło Ci się klasyczne włoskie tiramisu, koniecznie spróbuj naszej jesiennej wersji tego deseru!
Wariacja na temat klasycznego tiramisu
Klasyczne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso, przełożonych pysznym kremem, w którym główną rolę odgrywa serek mascarpone. W naszym przepisie oprócz składników, które znamy z oryginalnego tiramisu, znajdziemy węgierki, syrop klonowy i śliwowicę. Warto wypróbować tę wersję!
Tiramisu ze śliwkami
Składniki
12 śliwek węgierek
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki śliwowicy
4 jajka
4 łyżki drobnego cukru
50 dag mascarpone
opakowanie podłużnych biszkoptów (lady fingers)
szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy
Przygotowanie
Śliwki przetnij, wypestkuj, pokrój w cząstki. Skrop syropem klonowym i śliwowicą, odstaw.
Jajka ubij z cukrem na puch. Partiami dodawaj mascarpone, wymieszaj.
Biszkopty mocz w kawie. Układaj po parę na dnie pucharków, na nie wykładaj trochę kremu, następnie ponownie biszkopty, trochę śliwek i ponownie krem. Na wierzchu ułóż trochę śliwek. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
Przed podaniem deser możesz posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Krem możesz też przygotować z ubitej na sztywno śmietanki kremówki i serka mascarpone. Jeżeli chcesz krem dosłodzić, to doskonały będzie syrop klonowy.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.