Talarki ziemniaczane w szczypiorkowym sosie. Pyszna sałatka na przekąskę lub do obiadu
Sałatka z talarków ziemniaczanych w szczypiorkowym sosie.
Fot. 123RF

Talarki ziemniaczane w szczypiorkowym sosie. Pyszna sałatka na przekąskę lub do obiadu

Sałatka z pieczonych ziemniaków w sosie z parmezanu z szalotkami, szczypiorkiem oraz czosnkiem i oliwą. Zobacz, jak wybrać dobre ziemniaki do pieczenia i zrób ją koniecznie!

Sałatkę z pieczonych ziemniaków możesz podawać jako przekąskę albo na obiad, np. jako dodatek do kotletów jajecznych. Zobacz, jaka odmiana ziemniaków będzie najlepsza i wypróbuj nasz przepis!

Jaki typ ziemniaków jest najlepszy do pieczenia i na sałatkę?

Kulinarna przydatność ziemniaków zależy przede wszystkim od ich odmiany. Innej używamy do gotowania, innej na kopytka czy właśnie do pieczenia.

● Typ A – ziemniaki sałatkowe

 

Mają małą zawartość skrobi, są wilgotne i nie rozpadają się podczas gotowania (podobne właściwości mają wszystkie młode ziemniaki). Ten typ najlepiej nadaje się do sałatek. Możesz je też smażyć, zapiekać i serwować w mundurkach. Odmiany: Agata, Annabelle, Denar, Ditta, Impala, Vineta. ●

Typ B – ziemniaki ogólnoużytkowe

Są średnio twarde. Podczas gotowania stają się kruche, zaś podczas smażenia chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie nadają się więc do duszenia i gotowania, ale także na frytki, łódeczki, chipsy i placki ziemniaczane. Odmiany: Aruba, Fresco, Gala, Irga, Irys, Sante.

● Typ C – ziemniaki mączyste

 

Zawierają mało wody, za to bardzo dużo skrobi. Dzięki temu mają sypki miąższ i łatwo się rozpadają. To z nich wyjdą najsmaczniejsze kluski, babki, pyzy, kopytka czy purée. Odmiany: Bryza, Gustaw, Gracja, Ibis, Jutrzenka, Tajfun.

 

Do pieczenia najlepiej się nadają ziemniaki typu B. Jeśli nie wiesz, na jaką odmianę trafiłaś, zrób prosty test: przekrój kartofel i potrzyj o siebie połówki. Jeśli będą się kleić, mają dużo skrobi i możesz robić kopytka. Jeśli wydzieli się woda, kupiłaś odmianę sałatkową lub ogólnoużytkową. 

 

Ziemniaki dobrze się upieką, gdy owiniesz je matową stroną folii na zewnątrz. Ta strona przepuści więcej ciepła do środka pakunku. 

Jak zrobić sałatkę z pieczonych ziemniaków z sosem szczypiorkowym?

77411321_m
Sałatka z talarków ziemniaczanych w szczypiorkowym sosie.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowanie: 20 minut + macerowanie 75-90 minut
Kaloryczność: 375 kcal

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki startego żółtego sera typu parmezan
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj, opłucz, wytrzyj do sucha. Potem każdy posmaruj odrobiną oliwy. Zawiń (osobno) w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz 75-90 minut, aż będą miękkie. Wyjmij, odłóż do całkowitego wystudzenia.
  2. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki (o grubości około 1cm). Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Szalotki oraz ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj.
  3. Starty żółty ser połącz z szalotkami, szczypiorkiem oraz czosnkiem. Do tego dolej pozostałą oliwę. Sos dobrze wymieszaj. Przypraw go do smaku pieprzem oraz odrobiną soli. Ziemniaki delikatnie wymieszaj z przygotowanym sosem.
  4. Sałatkę przykryj. Odłóż na około 1 godziny w chłodne miejsce, by smaki dobrze się przeniknęły.

 

Czytaj więcej