Sałatka z pieczonych ziemniaków w sosie z parmezanu z szalotkami, szczypiorkiem oraz czosnkiem i oliwą. Zobacz, jak wybrać dobre ziemniaki do pieczenia i zrób ją koniecznie!
Spis treści
Sałatkę z pieczonych ziemniaków możesz podawać jako przekąskę albo na obiad, np. jako dodatek do kotletów jajecznych. Zobacz, jaka odmiana ziemniaków będzie najlepsza i wypróbuj nasz przepis!
Kulinarna przydatność ziemniaków zależy przede wszystkim od ich odmiany. Innej używamy do gotowania, innej na kopytka czy właśnie do pieczenia.
Mają małą zawartość skrobi, są wilgotne i nie rozpadają się podczas gotowania (podobne właściwości mają wszystkie młode ziemniaki). Ten typ najlepiej nadaje się do sałatek. Możesz je też smażyć, zapiekać i serwować w mundurkach. Odmiany: Agata, Annabelle, Denar, Ditta, Impala, Vineta. ●
Są średnio twarde. Podczas gotowania stają się kruche, zaś podczas smażenia chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie nadają się więc do duszenia i gotowania, ale także na frytki, łódeczki, chipsy i placki ziemniaczane. Odmiany: Aruba, Fresco, Gala, Irga, Irys, Sante.
Zawierają mało wody, za to bardzo dużo skrobi. Dzięki temu mają sypki miąższ i łatwo się rozpadają. To z nich wyjdą najsmaczniejsze kluski, babki, pyzy, kopytka czy purée. Odmiany: Bryza, Gustaw, Gracja, Ibis, Jutrzenka, Tajfun.
Do pieczenia najlepiej się nadają ziemniaki typu B. Jeśli nie wiesz, na jaką odmianę trafiłaś, zrób prosty test: przekrój kartofel i potrzyj o siebie połówki. Jeśli będą się kleić, mają dużo skrobi i możesz robić kopytka. Jeśli wydzieli się woda, kupiłaś odmianę sałatkową lub ogólnoużytkową.
Ziemniaki dobrze się upieką, gdy owiniesz je matową stroną folii na zewnątrz. Ta strona przepuści więcej ciepła do środka pakunku.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowanie: 20 minut + macerowanie 75-90 minut
Kaloryczność: 375 kcal
Składniki
Przygotowanie