Tacos – jak zrobić i czym faszerować chrupiące placki z kuchni meksykańskiej? Proste przepisy
Taco składa się z placka kukurydzianego (tortilli) wypełnionego mięsem i warzywami
Fot. timolina/123 RF/Picsel

Tacos – jak zrobić i czym faszerować chrupiące placki z kuchni meksykańskiej? Proste przepisy

Tacos, pyszne, chrupiące placki wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, to jedno z najbardziej znanych na całym świecie dań kuchni meksykańskiej.

Taco (liczba mnoga – tacos) to chrupiące, składane na pół placki, które robi się z mąki kukurydzianej lub mieszanki mąki kukurydzianej i mąki pszennej, wypełnione najczęściej warzywami i mięsem z dodatkiem sosów. Farsz do tacos może być mięsny lub wegetariański, wszystko zależy od upodobań kulinarnych oraz dostępnych składników. Najczęściej przygotowuje się go z mięsa wołowego, kukurydzy, cebuli, papryki i fasoli, czyli podstawowych produktów w kuchni meksykańskiej, a doprawia chili, pieprzem i różnymi ziołami - np.: bazylią, kolendrą lub oregano.

Jak zrobić placki do tacos

Placki do tacos przygotowuje się najczęściej z mąki kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą robi się z dojrzałych, wysuszonych, zmielonych ziaren kukurydzy. Mąka ta ma dużą wartość odżywczą – jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin (m.in.: wit. A, E, witamin z grupy B) i minerałów (żelazo, potas, magnez, fosfor, selen). 100 g mąki ma 348 kcal.

Składniki na tradycyjne placki do tacos:

  • 250 mąki kukurydzianej lub 200 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • szczypty soli

Jak przygotować placki tacos:

  1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy suche składniki i dodajemy wodę.
  2. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy na kilka minut.
  4. Z ciasta formujemy wałek i odrywamy od niego kawałek wielkości piłeczki golfowej i rozwałkowujemy go na stolnicy oprószonej mąką.
  5. Placki pieczemy na suchej, gorącej patelni do momentu aż się zarumienią z obu stron.
  6. Upieczone placki odkładamy na duży talerz i przykrywamy ścierką.

Możemy także kupić gotowe placki do tacos. Wystarczy je tylko podgrzać przed podaniem.

Z czym zrobić farsz do tacos – przepisy

Farsz do meksykańskich placków tacos przygotowuje się najczęściej z mięsa wołowego, ale możemy użyć mięsa wieprzowego, z kurczaka, indyka, ryby lub krewetki. Możemy zrobić także tacos wegetariańskie, zamiast mięsa dać np. grzyby (pieczarki, boczniaki). Tacos doskonale komponują się z warzywami (kukurydzą, pomidorami, fasolą, cebulą, chili, sałatą i innymi) i różnymi sosami. Do tacos  doskonale pasuje sos guacamole lub salsa.

1. Farsz do tacos z mięsem mielonym

Składniki

  • 30 dag chudego mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pomidory
  • kilka liści sałaty
  • 1 czerwona cebula

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj drobno posiekany czosnek, krótko przesmaż, a następnie wrzuć mielone mięso. Smaż.
  2. Po 10 minutach zmniejsz ogień, wrzuć pomidory i kukurydzę. Dopraw do smaku solą, pieprzami, ziołami. Przykryj i duś 15 minut.
  3. Farsz nałóż na wcześniej upieczone placki. Na każdy z nich nakładaj porcję mięsa, sałatę, a także pomidory i cebulę pokrojoną w paski. Złóż placki na pół, by składniki się połączyły. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.

2. Farsz do tacos z salsą i kurczakiem

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 awokado
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona

Składniki na salsę

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • papryczka chili
  • sok z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • 1 łyżka cukru,
  • natka lub kolendra
  • jogurt naturalny
  • sól

Przygotowanie

  1. Umyj, osusz i czyść z błony pierś z kurczaka.
  2. Następnie przypraw mięso, skrop oliwą, dopraw papryką, solą i pieprzem.
  3. Grilluj, a po ostudzeniu pokrój w paski.
  4. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, papryczkę chili, opłukaną i osuszoną kolendrę lub natkę pietruszki. Pomidorki umyj i pokrój drobno.
  5. Wymieszaj wszystkie warzywa, skrop sokiem z limonki, popraw do smaku pieprzem, sola i cukrem.
  6. Tacos napełnij grillowanym kurczakiem i salsą, dołóż pokrojone w plasterki awokado. Jako sosu możesz użyć naturalnego jogurtu.

3. Farsz do tacos z krewetkami i guacamole

Składniki

  • 20 dag krewetek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona papryka
  • małą puszka kukurydzy
  • sałata
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Składniki na guacamole

  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  1. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekany ząbek czosnku i wrzuć oczyszczone krewetki. Dopraw je solą oraz pieprzem. Smaż po 2 minuty z każdej strony.
  2. Pomidorki przekrój na pół, paprykę potnij w słupki, obrane awokado – w plastry, kukurydzę odcedź. Wymieszaj składniki z sałatą.
  3. Awokado na guacamole obierz i usuń pestkę. Pokrój i rozgnieć widelcem na gadką papkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sok z limonki. Wymieszaj z solą i pieprzem.
  4. Podgrzej lekko lacki tacos, posmaruj je guacamole, dodaj  sałatkę i usmażone krewetki. Posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

4. Wegetariański farsz do tacos

Składniki

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 2 małe pomidory
  • puszka czarnej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • papryka ostra
  • pieprz cayenne, sól, szczypta cukru
  • 20 g drobno startego sera żółtego
  • drobno posiekana natka pietruszki lub kolendra

Sos guacamole (przepis jak wyżej)

  1. Przygotowanie
    Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojona cebulę i czosnek. Gdy  cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w paski papryki i smaż warzywa przez chwilę.
  2. Następnie wrzuć pokrojone pomidory, przypraw solą, pieprzem, papryką i cukrem. Smaż, mieszając cały czas składniki.
  3. Następnie dodaj odsączoną z zalewy czerwona fasolę oraz kukurydzę konserwową. Wymieszaj wszystkie warzywa i jeszcze chwilę smaż na małym ogniu.
  4. Placki tacos posmaruj sosem guacamole, dodaj farsz, posyp startym serem i posiekaną kolendrą lub natka pietruszki.

Czy tacos są zdrowe?

Tacos przyrządzone z mąki kukurydzianej, bogatej w witaminy i minerały, z dodatkiem pysznych i zdrowych warzyw oraz chudego mięsa, owoców morza czy ryb nie szkodzą naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie, mogą dostarczać  organizmowi wiele potrzebnych składników odżywczych. Ważny jest sposób ich przygotowania. Jeśli dbamy o dietę, zamiast smażonego mięsa czy smażonych owoców morza, możemy dać grillowane mięso albo w ogóle z niego zrezygnować  i farsz przygotować z surowych lub grillowanych warzyw skropionych sokiem z limonki.

 

Czytaj więcej