Tacos, pyszne, chrupiące placki wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, to jedno z najbardziej znanych na całym świecie dań kuchni meksykańskiej.
Taco (liczba mnoga – tacos) to chrupiące, składane na pół placki, które robi się z mąki kukurydzianej lub mieszanki mąki kukurydzianej i mąki pszennej, wypełnione najczęściej warzywami i mięsem z dodatkiem sosów. Farsz do tacos może być mięsny lub wegetariański, wszystko zależy od upodobań kulinarnych oraz dostępnych składników. Najczęściej przygotowuje się go z mięsa wołowego, kukurydzy, cebuli, papryki i fasoli, czyli podstawowych produktów w kuchni meksykańskiej, a doprawia chili, pieprzem i różnymi ziołami - np.: bazylią, kolendrą lub oregano.
Jak zrobić placki do tacos
Placki do tacos przygotowuje się najczęściej z mąki kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą robi się z dojrzałych, wysuszonych, zmielonych ziaren kukurydzy. Mąka ta ma dużą wartość odżywczą – jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin (m.in.: wit. A, E, witamin z grupy B) i minerałów (żelazo, potas, magnez, fosfor, selen). 100 g mąki ma 348 kcal.
Składniki na tradycyjne placki do tacos:
- 250 mąki kukurydzianej lub 200 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- szczypty soli
Jak przygotować placki tacos:
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy suche składniki i dodajemy wodę.
- Ciasto wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na kilka minut.
- Z ciasta formujemy wałek i odrywamy od niego kawałek wielkości piłeczki golfowej i rozwałkowujemy go na stolnicy oprószonej mąką.
- Placki pieczemy na suchej, gorącej patelni do momentu aż się zarumienią z obu stron.
- Upieczone placki odkładamy na duży talerz i przykrywamy ścierką.
Możemy także kupić gotowe placki do tacos. Wystarczy je tylko podgrzać przed podaniem.
Z czym zrobić farsz do tacos – przepisy
Farsz do meksykańskich placków tacos przygotowuje się najczęściej z mięsa wołowego, ale możemy użyć mięsa wieprzowego, z kurczaka, indyka, ryby lub krewetki. Możemy zrobić także tacos wegetariańskie, zamiast mięsa dać np. grzyby (pieczarki, boczniaki). Tacos doskonale komponują się z warzywami (kukurydzą, pomidorami, fasolą, cebulą, chili, sałatą i innymi) i różnymi sosami. Do tacos doskonale pasuje sos guacamole lub salsa.
1. Farsz do tacos z mięsem mielonym
Składniki
- 30 dag chudego mielonego mięsa wołowego
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie
- Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj drobno posiekany czosnek, krótko przesmaż, a następnie wrzuć mielone mięso. Smaż.
- Po 10 minutach zmniejsz ogień, wrzuć pomidory i kukurydzę. Dopraw do smaku solą, pieprzami, ziołami. Przykryj i duś 15 minut.
- Farsz nałóż na wcześniej upieczone placki. Na każdy z nich nakładaj porcję mięsa, sałatę, a także pomidory i cebulę pokrojoną w paski. Złóż placki na pół, by składniki się połączyły. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.
2. Farsz do tacos z salsą i kurczakiem
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- 1 awokado
- sól
- pieprz
- papryka mielona
Składniki na salsę
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- papryczka chili
- sok z limonki
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka i ostra
- 1 łyżka cukru,
- natka lub kolendra
- jogurt naturalny
- sól
Przygotowanie
- Umyj, osusz i czyść z błony pierś z kurczaka.
- Następnie przypraw mięso, skrop oliwą, dopraw papryką, solą i pieprzem.
- Grilluj, a po ostudzeniu pokrój w paski.
- Drobno posiekaj cebulę, czosnek, papryczkę chili, opłukaną i osuszoną kolendrę lub natkę pietruszki. Pomidorki umyj i pokrój drobno.
- Wymieszaj wszystkie warzywa, skrop sokiem z limonki, popraw do smaku pieprzem, sola i cukrem.
- Tacos napełnij grillowanym kurczakiem i salsą, dołóż pokrojone w plasterki awokado. Jako sosu możesz użyć naturalnego jogurtu.
3. Farsz do tacos z krewetkami i guacamole
Składniki
- 20 dag krewetek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 1 awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona papryka
- małą puszka kukurydzy
- sałata
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Składniki na guacamole
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekany ząbek czosnku i wrzuć oczyszczone krewetki. Dopraw je solą oraz pieprzem. Smaż po 2 minuty z każdej strony.
- Pomidorki przekrój na pół, paprykę potnij w słupki, obrane awokado – w plastry, kukurydzę odcedź. Wymieszaj składniki z sałatą.
- Awokado na guacamole obierz i usuń pestkę. Pokrój i rozgnieć widelcem na gadką papkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sok z limonki. Wymieszaj z solą i pieprzem.
- Podgrzej lekko lacki tacos, posmaruj je guacamole, dodaj sałatkę i usmażone krewetki. Posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
4. Wegetariański farsz do tacos
Składniki
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka zielona
- 2 małe pomidory
- puszka czarnej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- papryka ostra
- pieprz cayenne, sól, szczypta cukru
- 20 g drobno startego sera żółtego
- drobno posiekana natka pietruszki lub kolendra
Sos guacamole (przepis jak wyżej)
-
Przygotowanie
Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojona cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w paski papryki i smaż warzywa przez chwilę.
- Następnie wrzuć pokrojone pomidory, przypraw solą, pieprzem, papryką i cukrem. Smaż, mieszając cały czas składniki.
- Następnie dodaj odsączoną z zalewy czerwona fasolę oraz kukurydzę konserwową. Wymieszaj wszystkie warzywa i jeszcze chwilę smaż na małym ogniu.
- Placki tacos posmaruj sosem guacamole, dodaj farsz, posyp startym serem i posiekaną kolendrą lub natka pietruszki.
Czy tacos są zdrowe?
Tacos przyrządzone z mąki kukurydzianej, bogatej w witaminy i minerały, z dodatkiem pysznych i zdrowych warzyw oraz chudego mięsa, owoców morza czy ryb nie szkodzą naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie, mogą dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników odżywczych. Ważny jest sposób ich przygotowania. Jeśli dbamy o dietę, zamiast smażonego mięsa czy smażonych owoców morza, możemy dać grillowane mięso albo w ogóle z niego zrezygnować i farsz przygotować z surowych lub grillowanych warzyw skropionych sokiem z limonki.