Tacos – meksykański rarytas. Zobacz, jak je zrobić!
05.11.2021 10:44
Tacos z orzeźwiającą limonką, migdałami, batatami i papryczkami jalapeño połączonych z karmelową słodkością cukru Diamant Dry Demerara. Wypróbuj ten przepis koniecznie!
Tacos to jedno z najpopularniejszych dań w Meksyku. Składają się z kukurydzianej tortilli, warzyw oraz pysznego sosu. Zobacz, jak je zrobić!
Meksykańskie tacos
Składniki
4 szklanki słodkich ziemniaków
kukurydziane tortille
2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
1 średnie awokado
1/4 szklanki liści kolendry
limonka
Na sos:
1 szklanka uprzednio namoczonych, zblanszowanych i posiekanych migdałów
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 pęczek kolendry (zarówno łodygi, jak i liście)
1 łyżka otartej skórki z limonki
1 łyżka mielonej papryczki jalapeño
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka Syropu Złocistego Trzcinowego Diamant
1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
Na zalewę do cebuli:
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Drobnego (lub Syropu Złocistego)
1 szklanka pokrojonej w piórka cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka soli morskiej
Na przyprawę do batatów:
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki proszku chili chipotle
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Przygotowanie
Zacznij od sosu. Zalej migdały gorącą wodą na 15 minut. Odcedź, obierz i rozdrobnij blenderem dodając ½ szklanki soku z limonki, pęczek posiekanej kolendry, łyżkę startej skórki z limonki, łyżkę mielonego jalapeño, łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę Syropu Złocistego Trzcinowego Diamant. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej kilka łyżek przegotowanej wody.
Czas na cebulę. Pokrój ją w piórka i wrzuć do szklanego naczynia, np. słoika. ½ szklanki octu jabłkowego zmieszaj z ½ szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara lub Syropu Złocistego. Dodaj do słoika, zakręć, potrząśnij energicznie i odstaw.
Zabierz się za bataty. Pokrój je w paski, przesmaruj oliwą z przyprawami (sól, czosnek w proszku, chili, mielony kminek). Wyłóż je na blasze i piecz przez około 20 minut piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Gdy będą się piec, podgrzej na suchej patelni tortille. Tuż po zdjęciu z patelni, umieść je w kubku, żeby nabrały charakterystycznego kształtu łódeczki. Gdy będą już ładnie ukształtowane, posmaruj je wcześniej przygotowanym sosem, połóż poszatkowaną kapustę, bataty, cebulę, pokrojone awokado i świeżą kolendrę. Skrop sokiem z limonki, dodaj jeszcze trochę sosu z wierzchu. Gotowe, można jeść!
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.