Syropy i nalewki z płatków dzikiej róży – złagodzą objawy infekcji i pomogą zasnąć
Fot. 123rf/picsel

Syropy i nalewki z płatków dzikiej róży – złagodzą objawy infekcji i pomogą zasnąć

Płatki dzikiej róży bogate są w przeciwutleniacze, olejki eteryczne i śluzy. Mają właściwości odkażające, ściągające i przeciwzapalne. Możesz z nich zrobić aromatyczne napary nalewki, syropy i soki, które włączysz do domowej apteczki. Oto nasze sprawdzone przepisy na lecznicze zastosowanie kwiatów dzikiej róży. 

Płatki dzikiej róży dawniej gotowano w winie i stosowano w nieżytach żołądka i chorobach serca. Suszonymi kwiatami wypełniano poduszki – na dobry sen. Dziś wiemy, że róża bogata jest w przeciwutleniacze, olejki eteryczne i śluzy, które działają kojąco i wzmacniająco na organizm.

Jakie właściwości mają suszone płatki dzikiej róży?

Płatki dzikiej róży są znane z wysokiej zawartości witaminy C, która jest kluczowa dla wzmocnienia odporności organizmu i zwalczania infekcji. Obfitują również w inne antyoksydanty, takie jak witaminy A i E, które mogą przyczyniać się do spowolnienia procesów starzenia.

Ze względu na zawartość związków przeciwzapalnych, płatki dzikiej róży mogą być pomocne w łagodzeniu bólu stawów i stanów zapalnych, co jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na choroby takie jak reumatyzm.

Regularne spożywanie suszonych płatków dzikiej róży może przyczyniać się do wzmocnienia układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w okresach zwiększonego ryzyka infekcji, na przykład w sezonie grypowym.

Dzika róża – syropy na gardło i kaszel

Przepis 1

  • 3 duże szklanki płatków róży zalej 1,5 szklanki wody i zasyp 1,5 szklanki cukru.
  • Wymieszaj, odstaw na 8-10 godzin.
  • Gotuj na małym ogniu 30-40 minut.
  • Zestaw na kilka godzin.
  • Znów zagotuj, odcedź, dodaj sok z 1 cytryny. Odparuj i przelej do butelki.

Gdy się przeziębisz, pij po łyżeczce 3-4 razy dziennie.

Przepis 2

  • 250 g płatków zalej wieczorem litrem wrzątku i odstaw do rana.
  • Odsącz płatki, dodaj 750 g miodu, podgrzewaj do konsystencji syropu. Zbierz pianę.
  • Przelej do słoików.

Pij po łyżce 2-3 razy dziennie dla wzmocnienia organizmu.

Dzika róża – sok na przeziębienie

  • 500 g płatków róż wsyp do słoja, dodaj pokrojonąw plastry cytrynę.
  • Zalej litrem wody i odstaw na 24 godziny.
  • Płatki po tym czasie odcedź i dodaj pół kilo cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Pij po 3 łyżki dziennie.

Dzika róża – konfitura na uspokojenie

  • Garść suszonych płatków róży utrzyj z łyżką cukru, najlepiej w makutrze, drewnianą łyżką.
  • Skrop sokiem z cytryny.

Stosuj 3 razy dziennie po łyżce. Przechowuj w lodówce.

Dzika róża – napar

  • 2 łyżki płatków róży zalej niepełną szklanką wrzątku.
  • Zaparzaj przez 10 minut pod przykryciem, odcedź.
  • Pij 3 razy dziennie po szklance po posiłku.

Napar działa uspokajająco, wzmacnia układ odpornościowy i pobudza przemianę materii.

Dzika róża – nalewka nasenna

  • 2 litry oczyszczonych płatków dzikiej róży ułóż w słoiku warstwami, przesypując cukrem (0,5 kg).
  • Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  • Gdy płatki puszczą sok, zalej je 40-proc. wódką i dodaj 1/2 laski wanilii.
  • Odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
  • Następnie odcedź przez sito i rozlej do butelek.
  • Odstaw na 6 miesięcy.
  • Po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek.

Pij mały kieliszek, gdy masz kłopoty z zaśnięciem.

 

Czytaj więcej