Płatki dzikiej róży bogate są w przeciwutleniacze, olejki eteryczne i śluzy. Mają właściwości odkażające, ściągające i przeciwzapalne. Możesz z nich zrobić aromatyczne napary nalewki, syropy i soki, które włączysz do domowej apteczki. Oto nasze sprawdzone przepisy na lecznicze zastosowanie kwiatów dzikiej róży.
Płatki dzikiej róży dawniej gotowano w winie i stosowano w nieżytach żołądka i chorobach serca. Suszonymi kwiatami wypełniano poduszki – na dobry sen. Dziś wiemy, że róża bogata jest w przeciwutleniacze, olejki eteryczne i śluzy, które działają kojąco i wzmacniająco na organizm.
Płatki dzikiej róży są znane z wysokiej zawartości witaminy C, która jest kluczowa dla wzmocnienia odporności organizmu i zwalczania infekcji. Obfitują również w inne antyoksydanty, takie jak witaminy A i E, które mogą przyczyniać się do spowolnienia procesów starzenia.
Ze względu na zawartość związków przeciwzapalnych, płatki dzikiej róży mogą być pomocne w łagodzeniu bólu stawów i stanów zapalnych, co jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na choroby takie jak reumatyzm.
Regularne spożywanie suszonych płatków dzikiej róży może przyczyniać się do wzmocnienia układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w okresach zwiększonego ryzyka infekcji, na przykład w sezonie grypowym.
Przepis 1
Gdy się przeziębisz, pij po łyżeczce 3-4 razy dziennie.
Przepis 2
Pij po łyżce 2-3 razy dziennie dla wzmocnienia organizmu.
Pij po 3 łyżki dziennie.
Stosuj 3 razy dziennie po łyżce. Przechowuj w lodówce.
Napar działa uspokajająco, wzmacnia układ odpornościowy i pobudza przemianę materii.
Pij mały kieliszek, gdy masz kłopoty z zaśnięciem.