Sycące sałatki ziemniaczane. Idealne na tę porę roku!
Monika Bobowska
09.01.2022 18:43
Sałatki ziemniaczane są bardzo sycące i pożywne. Idealne na tę porę roku! Sałatkę ziemniaczaną przygotujesz z ugotowanych do miękkości kartofli i różnych dodatków. Proponujemy sałatkę jarzynową z szynką, sałatkę z ziemniakami i kiszonymi ogórkami i sałatkę z burakami i fasolą. Zobacz przepisy!
Wypróbuj pomysły na pyszne sałatki, którymi zachwycisz najbliższych. Idealne na różne okazje – na święta, na imprezę, jako dodatek do grilla. Sprawdź nasze przepisy!
Jak ugotować ziemniaki do sałatki?
Ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i pięć razy mniej kalorii niż makaron, co obala mit o tym, że są niezdrowe i tuczące. Zawierają też skrobię, która przekształcana jest w organizmie w glukozę – niezbędne źródło energii. Jak je przygotować, aby wyszły idealne na sałatkę?
Bez względu na to, czy masz młode czy stare ziemniaki ugotować je bez skórki albo w mundurkach. Te w mundurkach zachowają większość składników odżywczych. Jeśli zostawiasz skórkę, dokładnie je wcześniej wyszoruj i w całości wrzuć do osolonej wody. Ziemniaki wrzucaj zawsze do gotującej się wody, aby nie straciły witamin i mikroelementów.
Ile gotować ziemniaki na sałatkę? Około 20-25 minut. Kiedy przestygną obierz je ze skórki.
Sałatka ziemniaczana z szynką
Składniki
Liczba porcji: 4-6 porcji Czas przygotowania: ok. 50 min.
6 ziemniaków
2-3 marchewki
kawałek selera
4 jajka
300 g gotowanej szynki
1 duże jabłko
1 cebula
1 puszka zielonego groszku
2 ząbki czosnku
1 szklanka majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki, seler i marchew wyszoruj i ugotuj w małej ilości wody do miękkości. Osącz, wystudź i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Jajka, szynkę i obrane jabłko pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek osącz z zalewy.
Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem i sokiem z cytryny. Polej tym sałatkę i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami
Liczba porcji: 4-6 porcji Czas przygotowania: ok. 40 min.
Składniki
10 małych ziemniaków
1 por (tylko biała część) lub cebula
3 kiszone ogórki
kilka źdźbeł szczypiorku
1/2 szklanki majonezu
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
sól, pieprz czarny młotkowany
Przygotowanie
Ziemniaki obierz. Gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. Osącz i pokrój na grubsze plastry. Por oczyść i pokrój na plasterki. Przełóż je na sito, przelej wrzątkiem i osącz. Ogórki pokrój na plasterki. Szczypiorek posiekaj.
Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Lekko przemieszaj. Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą i młotkowanym pieprzem. Polej tym sałatkę i delikatnie wymieszaj.
Sałatka ziemniaczana z burakami i fasolą
Liczba porcji: 4-6 porcji Czas przygotowania: ok. 60 min.
Składniki
na 4-6 porcji
6 ziemniaków
2 duże buraki
2 dymki ze szczypiorem
2 jabłka
1 puszka białej fasoli
1/4 szklanki oliwy
4 łyżki octu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie
Buraki wyszoruj. Upiecz lub ugotuj je w łupinach do miękkości. Wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i gotuj ok. 20 minut. Osącz, wystudź i pokrój w kostkę. Dymki ze szczypiorem posiekaj.
Jabłka pokrój w drobną kostkę. Fasolę osącz na sitku. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Oliwę wymieszaj z octem, musztardą i miodem. Przypraw solą i pieprzem. Polej tym sałatkę i przemieszaj.