Młode ziemniaki warto wykorzystać jako składnik sałatek. To danie może mieć nieskończenie dużo wersji. Wszystko zależy od fantazji kucharza. Ciekawe, który z naszych przepisów na sałatkę ziemniaczaną zainspiruje ciebie?
Spis treści
Sałatka z młodymi ziemniakami ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, niepowtarzalny smak i aromat. Przyrządzaj ją jak najczęściej, póki możesz, bo sezon na młode ziemniaki jest krótki! Ponadto nasze sałatki z młodymi ziemniakami to idealna opcja przy odchudzaniu – każda z nich ma mniej niż 290 kcal!
Wszyscy wiemy, jak młode ziemniaki wyśmienicie smakują z koperkiem, masłem, jajkiem sadzonym czy maślanką. Zachęcamy jednak, by nieco poeksperymentować i przekonać się, że młode ziemniaki świetnie się sprawdzają nie tylko w formie gotowanej, ale również w pysznych, oryginalnych sałatkach.
Kluczem do przyrządzania pysznej sałatki ziemniaczanej jest odpowiedni rodzaj ziemniaka. Poznaj przydatne wskazówki, które pomogą odróżnić młode okazy od dojrzałych wczesnych odmian.
Ziemniaki sprzedawane jako młode nie zawsze rzeczywiście takimi są – często pochodzą z cieplejszych regionów, gdzie po prostu dojrzewają wcześniej niż nasze krajowe.
Młode ziemniaki to nazwa zarezerwowana dla plonów polskich producentów. Są dostępne jedynie przez kilka tygodni w roku – te najpyszniejsze, na myśl o których cieknie nam ślinka, zazwyczaj możemy kupić w okresie od przełomu maja i czerwca do lipca – później zaczynają dojrzewać.
Ziemniaki zagraniczne, sprowadzane z Cypru, Izraela, Grecji czy Włoch, są dostępne w sklepach nawet w grudniu! Niestety ich smak nie może się równać ze smakiem naszych krajowych gatunków.
Najlepsze młode ziemniaki zwykle są małe, pokryte charakterystyczną cienką, łuszczącą się skórką. Kartofel wczesny, importowany, też może być niewielki, ale nie będzie miał postrzępionej skórki – jego zewnętrzna warstwa będzie gładka i bladożółta.
Polskie młode ziemniaczki szybko wysychają, więc często znajduje się na nich ziemia, która chroni je przed nadmierną utratą wody. Są delikatne i wrażliwe na uszkodzenia, dlatego przeznacza się je do sprzedaży bezpośrednio po zebraniu.
Przede wszystkim wybierzmy sztuki podobnej wielkości. Umyjmy je pod bieżącą wodą i wyszorujmy gąbką. Możemy delikatnie oskrobać je ze skórki, ale nie jest to konieczne, a jeśli trudno nam domyć palce mydłem, sięgnijmy po sok z cytryny. Następnie ziemniaki przepłuczmy wodą i gotujmy 10-20 min (w zależności od odmiany i wielkości). Można je odcedzić, gdy wbita w ziemniaka wykałaczka nie napotyka oporu.
Sałatkę z młodymi ziemniakami i wędzoną makrelą możesz przygotować inaczej, jeśli cierpisz na łuszczycę. Osoby zmagające się z tym schorzeniem mogą sałatkę dodatkowo posypać grubo posiekanymi orzechami brazylijskimi (około 10 dag). Ze wszystkich znanych orzechów zawierają one najwięcej selenu. Pierwiastek ten ma właściwości przeciwzapalne, co pomaga w łagodzeniu przebiegu łuszczycy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatka bawarska z młodymi ziemniakami i jajkiem może doskonale wpływać na osoby cierpiące na niedobory żelaza. Jeśli czujesz się ospała i zmęczona, zadbaj o odpowiednią ilość żelaza w twojej diecie. Jego uzupełnienie nie jest trudne. Wystarczy do sałatki dodać bogate w ten pierwiastek czerwone mięso, np. grillowany stek wołowy. Mięso (40 dag) pokrój w paski, posyp sałatkę. Po takim posiłku poczujesz przypływ energii.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sos:
Przygotowanie:
Smaczne jest połączenie młodych ziemniaków i bobu. Wystarczy w równej ilości zmieszać ćwiartki ziemniaków ugotowanych lub upieczonych (mogą być w mundurkach) i bób (w skórce lub bez), dodać pomidory, szczypiorek i coś chrupiącego, np. ogórki małosolne. Skropić sosem z oliwy wymieszanej z musztardą i octem jabłkowym, doprawić solą i pieprzem.
Mieszamy młode ziemniaki z podsmażonym boczkiem, surową cebulą i natką pietruszki. I na to sos: jogurt zmieszany z oliwą, sokiem z limonki, odrobiną cukru, musztardy i koperkiem.
Składniki:
Przygotowanie: