Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami. Przepis dla zabieganych
Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami.
Fot. 123RF

Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami. Przepis dla zabieganych

Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami to pyszna propozycja na jesienny deser. Przygotujesz go szybko dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego. Nadzienie śliwkowe z jabłkiem będzie pachnące i aromatyczne dzięki dodatkowi rumu i korzennych pierniczków. Do dzieła!

Strudel to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Przygotowaliśmy wersję, która nieco odbiega od oryginalnej, ale jest równie pyszna.

Strudel dla zabieganych

Strudel kojarzony jest głównie z kuchnią austriacko–wiedeńską. To kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe ze słodkim owocowym nadzieniem, najczęściej jabłkowym lub wiśniowym. Często podawane na ciepło. My proponujemy szybszą wersję tego deseru. Zamiast przygotowywać samemu ciasto, można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Powodzenia!

Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami

97302731_m
Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami.
123RF

Składanki

  • Opakowanie ciasta francuskiego (30 dag)
  • jabłko
  • 8 śliwek węgierek
  • 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • łyżka rumu
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła łyżeczka przyprawy do piernika
  • jajko do posmarowania posiekane
  • migdały do posypania

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, pokrój na plasterki, śliwki wypestkuj, pokrój w grubsze paski. Na patelni rozpuść masło, wrzuć owoce, krótko obsmaż. Zestaw z ognia i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pierniczkami. Skrop rumem, wlej śmietankę, wsyp cukier i przyprawę do piernika, wymieszaj.
  2. Ciasto rozwiń, ułóż na pergaminie, wyłóż nadzienie z jabłek i śliwek, zwiń w rulon jak roladę (zwinięcie powinno być do dołu). Wierzch rolady posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp posiekanymi migdałami (mogą też być płatki migdałowe).
  3. Piecz najpierw w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut (góra-dół). Potem zmniejsz temp. do 180 st. C i piecz jeszcze 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu krój na grubsze plastry. Możesz podać z kulką lodów waniliowych.

 

Czytaj więcej