Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami. Przepis dla zabieganych
06.09.2021 15:14
Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami to pyszna propozycja na jesienny deser. Przygotujesz go szybko dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego. Nadzienie śliwkowe z jabłkiem będzie pachnące i aromatyczne dzięki dodatkowi rumu i korzennych pierniczków. Do dzieła!
Strudel to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Przygotowaliśmy wersję, która nieco odbiega od oryginalnej, ale jest równie pyszna.
Strudel dla zabieganych
Strudel kojarzony jest głównie z kuchnią austriacko–wiedeńską. To kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe ze słodkim owocowym nadzieniem, najczęściej jabłkowym lub wiśniowym. Często podawane na ciepło. My proponujemy szybszą wersję tego deseru. Zamiast przygotowywać samemu ciasto, można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Powodzenia!
Strudel z ciasta francuskiego ze śliwkami
Składanki
Opakowanie ciasta francuskiego (30 dag)
jabłko
8 śliwek węgierek
10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia
100 ml śmietanki kremówki
łyżka rumu
łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki masła łyżeczka przyprawy do piernika
jajko do posmarowania posiekane
migdały do posypania
Przygotowanie
Jabłka obierz, pokrój na plasterki, śliwki wypestkuj, pokrój w grubsze paski. Na patelni rozpuść masło, wrzuć owoce, krótko obsmaż. Zestaw z ognia i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pierniczkami. Skrop rumem, wlej śmietankę, wsyp cukier i przyprawę do piernika, wymieszaj.
Ciasto rozwiń, ułóż na pergaminie, wyłóż nadzienie z jabłek i śliwek, zwiń w rulon jak roladę (zwinięcie powinno być do dołu). Wierzch rolady posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp posiekanymi migdałami (mogą też być płatki migdałowe).
Piecz najpierw w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut (góra-dół). Potem zmniejsz temp. do 180 st. C i piecz jeszcze 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu krój na grubsze plastry. Możesz podać z kulką lodów waniliowych.