Arbuz to idealny owoc na lekką przekąskę w upalny dzień. Doskonale gasi pragnienie i smakuje wyśmienicie. Jednak przez fakt, że jest ogromny, okrągły i soczysty, nie wiadomo, jak go pokroić, aby nie zabrudzić całej kuchni i siebie. Podpowiadamy sprytny sposób.
Ogromny, ciężki arbuz stanowi nie lada wyzwanie, gdy trzeba go pokroić. A warto się do niego dobrać, bo to bogactwo witamin i minerałów. Arbuza możemy jeść samego lub w towarzystwie innych owoców. Możemy też zrobić z niego arbuzową lemoniadę, dodając go do zwykłej lemoniady cytrynowej lub granitę.
Dzielimy się sposobem, jak łatwo i skutecznie pokroić arbuza. Zobacz poniżej jakie to proste!
Miąższ arbuza zawiera około 92% wody i 6% cukru, pozostałą część stanowią składniki odżywcze: białko, błonnik, witaminy i minerały. Arbuzy są bogate w:
Swoje czerwone zabarwienie oraz większość właściwości prozdrowotnych zawdzięcza wysokiej zawartości likopenu, który jest bardzo ważny dla funkcjonowania całego naszego organizmu.
Dlaczego arbuz jest idealny na lato? Bo składa się głównie z wody i elektrolitów, dlatego nawadnia organizm. Dzięki dużej zawartości minerałów, w trakcie upałów, pomaga zapobiec udarowi cieplnemu i skutecznie gasi pragnienie.
Arbuza dzielimy na dwie połówki. Następnie każdą połówkę kroimy w paski wzdłuż i wszerz. Otrzymamy w ten sposób małe kwadraciki. W ten sposób powstają cienkie słupki, które łatwo bardzo łatwo się je.