Idealne śniadanie powinno być sycące, zdrowe i dostarczać dużo energii na cały dzień. Co więc należy jeść na pierwszy posiłek w ciągu dnia? Mamy dla ciebie 3 pożywne i pyszne propozycje na śniadania: szakszukę, czyli jajka w pomidorach i papryce, smoothie z awokado oraz pancakes na kefirze. Te dania możesz też przygotować w zdrowszej i bardziej dietetycznej wersji. Wypróbuj nasze przepisy!
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który, dobrze skomponowany, pomoże uporać się ze wszystkimi, czekającymi cię zadaniami. Dlatego warto zadbać, by był pożywny, ale przede wszystkim bardzo smaczny! Jakie dania doskonale nadają się na śniadanie? Szakszuka, smoothie z awokado oraz pancakes. Jak je przygotować w zdrowszej wersji?
Śniadanie powinno dostarczać energii na cały dzień, więc ma być sycące, pożywne, ale jednocześnie zdrowe. Wszystkie te warunki spełniają nasze trzy propozycje na śniadanie: szakszuka, czyli jajka w pomidorach i papryce, smoothie z awokado oraz pancakes na kefirze. Te dania można też przygotować w wersji light, czyli dietetycznej oraz zdrowszej, w zależności od tego, jakie masz dolegliwości.
Szakszuka jest co prawda niskokalorycznym daniem, ale jeśli chcesz, by była jeszcze bardziej dietetyczna, zrezygnuj ze smażenia na maśle. Warzywa uduś we własnym sosie. Danie przypraw też rozmarynem. Pomaga on pozbyć się przygnębienia (a na diecie to ważne!). Zwiększa też wydzielanie soków żołądkowych, co poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.
Natomiast osoby zmagające się z zaburzeniami pracy nerek powinny zrezygnować z warzyw bogatych w potas. W tym przypadku są to pomidory. Zamiast nich do szakszuki dodaj dodatkowo strąk papryki oraz 4–6 pieczarek. Grzyby te wzbogacą one smak potrawy, są bogate w liczne substancje odżywcze.
Zmodyfikować możesz też przepis na smoothie z awokado. Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zamień w nim jogurt naturalny na mniej kaloryczną maślankę. Koktajl będzie też lżejszy, jeśli banany zastąpisz kiwi (2 sztuki). Przed zmiksowaniem, obierz je ze skórki i potnij na kawałki.
Zamiana płatków owsianych na mąkę migdałową to dobry sposób, by dostarczyć organizmowi sporą dawkę witamin z grupy B. Pomagają one w oczyszczaniu organizmu. Stymulują również wzrost paznokci oraz włosów.
Pancakes (pankejki) możesz też przygotować w wersji bogatej w błonnik. Dlaczego warto? Dieta bogata w błonnik usprawnia pracę układu trawiennego, utrzymuje jelita w zdrowiu, jak również usuwa z organizmu szkodliwe toksyny oraz wspomaga pracę serca. By zwiększyć ilość błonnika w pankejkach wystarczy, zwykłą mąkę pszenną zastąpić mąką orkiszową (najlepiej z grubego przemiału).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: