Krucha, pełnoziarnista tarta z serkiem mascarpone, czekoladą deserową i owocami leśnymi: malinami, jagodami oraz jeżynami to wyśmienity deser do kawy i na rodzinne przyjęcia. Dzięki zastąpieniu mąki pszennej orkiszową będzie także zdrowsza i dietetyczna. Najlepiej zrobić ją w lecie, gdy owoce sezonowe są łatwo dostępne.
Tarty dostępne w cukierniach są zwykle bardzo kaloryczne - z mąki pszennej, z kremem z białym cukrem i śmietaną. My podajemy przepis na odchudzaną wersję - z mąką orkiszową i serkiem mascarpone, czekoladą deserową oraz pysznymi leśnymi owocami.
Ciasto do tarty przygotowujemy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno.
Orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan, który wpływa na poprawę naszego samopoczucia.
Czas: 40 minut
Koszt: 2 zł/porcja
Liczba kalorii: 340 kcal/porcja
Liczba porcji: 12
Składniki:
Przygotowanie: