Słodka tarta w wersji fit. Orkiszowa z czekoladą i owocami leśnymi
Tarta orkiszowa z jagodami, malinami i jeżynami oraz czekoladą i mascarpone
Fot. 123RF

Słodka tarta w wersji fit. Orkiszowa z czekoladą i owocami leśnymi

Krucha, pełnoziarnista tarta z serkiem mascarpone, czekoladą deserową i owocami leśnymi: malinami, jagodami oraz jeżynami to wyśmienity deser do kawy i na rodzinne przyjęcia. Dzięki zastąpieniu mąki pszennej orkiszową będzie także zdrowsza i dietetyczna. Najlepiej zrobić ją w lecie, gdy owoce sezonowe są łatwo dostępne. 

Tarty dostępne w cukierniach są zwykle bardzo kaloryczne - z mąki pszennej, z kremem z białym cukrem i śmietaną. My podajemy przepis na odchudzaną wersję - z mąką orkiszową i serkiem mascarpone, czekoladą deserową oraz pysznymi leśnymi owocami.

Dlaczego warto zamienić zwykłą mąkę na orkiszową?

Ciasto do tarty przygotowujemy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno.

Orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan, który wpływa na poprawę naszego samopoczucia.

Tarta orkiszowa z czekoladą i owocami leśnymi

75833577_m
Tarta orkiszowa z czekoladą, mascarpone i owocami leśnymi
Fot. 123rf.com

Czas: 40 minut
Koszt: 2 zł/porcja
Liczba kalorii: 340 kcal/porcja
Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g deserowej czekolady
  • 250 g dowolnych owoców, np. maliny, jeżyny, jagody

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, dodaj masło, cukier puder i żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Odłóż na godzinę do schłodzenia. Mascarpone przełóż do wysokiego naczynia, rozmiksuj.
  2. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj do serka, starannie wymieszaj.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim formę. Spód obciąż suchym grochem. Piecz 25 minut w 180°C. Wyjmij, ostudź. Zimne ciasto wypełnij czekoladową masą.
  4. Wstaw do lodówki, żeby stwardniała. Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami, najlepiej różnymi.

 

Czytaj więcej