Muffinki waniliowe ze śliwkami są proste, ale pyszne i efektowne
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne desery ze śliwkami w oryginalnej odsłonie: placek, muffinki, crumble
18.10.2024 12:14
Ciasta i desery ze śliwkami smakują niesamowicie, kuszą aromatem owoców i pięknie prezentują się na stole. Wypróbuj nasze pomysły na lekkie i kwaskowe słodkości z owocami sezonowymi. Oto trzy propozycje na oryginalne desery: kokosowy placek ze śliwkami i budyniem, muffinki waniliowe ze śliwkami oraz owsiane crumble ze śliwkami. Gorąco polecamy!
W Polsce sezon na śliwki zwykle zaczyna się w sierpniu i trwa do września. Jednak dokładny czas rozpoczęcia sezonu może się różnić w zależności od warunków pogodowych danego roku i regionu kraju.
Śliwki są idealnymi owocami do deserów. Mają intensywny lekko kwaskowy smak, który doskonale komponuje się ze słodyczą. Śliwki są też źródłem wielu witamin (zwłaszcza witaminy C) i minerałów, takich jak potas. Desery z ich dodatkiem są więc tylko smaczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym.
Możesz zdecydować się na klasyczne ciasto kruche lub drożdżowe ze śliwkami lub postawić na oryginalne wariacje.
Śliwki po upieczeniu są dość kwaskowe, więc desery z tych owoców są stworzone dla tych, którzy nie przepadają za przesłodzonymi ciastami. Dzięki obecności śliwek są natomiast lekkie i orzeźwiające. Mamy dla ciebie aż trzy propozycje na oryginalne desery: kokosowy placek ze śliwkami i budyniem, muffinki waniliowe ze śliwkami oraz owsiane crumble ze śliwkami.
Crumble (dosłownie "kruszonka") to angielskie danie, które szczególną popularność zyskało w czasie II wojny światowej, kiedy to przybranie deserów było ekonomiczną alternatywą dla ciast z powodu niedoboru składników ciasta. Najprościej mówiąc, crumble to owoce zapiekane pod kruszonką - tradycyjną lub wykonaną z niestandardowych składników, np. owsianki. Przygotowywane na słodko i na słono.
Kokosowy placek ze śliwkami i budyniem
Składniki:
Spód:
1 i 2/3 szklanki mąki
20 dag masła
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
10 dag wiórków kokosowych
mąka do stolnicy;
Nadzienie:
2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
60 dag śliwek
1/2 szklanki włoskich orzechów;
Dodatkowo:
masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszając upraż. Przesyp na talerzyk, a kiedy wystygną, grubo zmiel. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Do miseczki wsyp: mąkę, zmielone wiórki i cukier. Dodaj żółtka. Dołóż masło pokrojone na małe kawałki. Mikserem wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy powstaną grudki, zagnieć rękoma gładkie ciasto.
Z przygotowanego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 45 minut. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem. Dociśnij go do spodu i brzegu formy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez 10 minut.
Śliwki umyj, roztenij, wyjmij pestki. Jajka wymieszaj ze śmietaną, cukrem i budyniem. Śliwki rozłóż na podpieczonym kruchym spodzie. Zalej masą śmietanową. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.
Muffinki waniliowe ze śliwkami
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
40 dag śliwek
tłuszcz i mąka do przygotowania foremek
Przygotowanie:
Śliwki wypestkuj, pokrój na cząstki. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. Szybko wymieszaj mikserem.
Foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką (ew. wyłóż papierowymi foremkami, tzw. papilotkami). Do każdej nałóż porcję ciasta. W ciasto powtykaj po kilka cząstek śliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz przez 35-40 minut. Dobrze wystudź.
Owsiane crumble ze śliwkami
Składniki:
po 6 łyżek masła i zwykłych płatków owsianych
2/3 szklanki mąki pszennej
po 4 łyżki migdałów posiekanych i brązowego cukru
60 dag śliwek
1/2 szklanki białego cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki płatków migdałowych
masło do foremek
Przygotowanie:
Nadzienie: śliwki umyj, wypestkuj, duś, często mieszając, aż zaczną puszczać sok i zaczną lekko wrzeć. Dodaj biały cukier. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Wlej do masy śliwkowej. Ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.
Kruszonka: masło stop. Przestudź je i dodaj płatki owsiane, migdały, mąkę pszenną oraz brązowy cukier. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki.
Cztery foremki posmaruj masłem. Na spód każdej wsyp ok. 1/8 kruszonki. Nałóż po porcji śliwek. Posyp resztą kruszonki oraz płatkami migdałowymi. Piecz 35-40 minut.