Muffinki waniliowe ze śliwkami są proste, ale pyszne i efektowne
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Śliwkowe słodkości na deser. 3 przepisy idealne na jesień
03.10.2022 15:14
Ciasta i desery ze śliwkami smakują niesamowicie, kuszą aromatem owoców i pięknie prezentują się na stole. Wypróbuj nasze pomysły na lekkie i kwaskowe słodkości z owocami sezonowymi. Wypróbuj nasze trzy propozycje na oryginalne desery: kokosowy placek ze śliwkami i budyniem, muffinki waniliowe ze śliwkami oraz owsiane crumble ze śliwkami. Gorąco polecamy!
Śliwki w wypiekach i deserach umilą nam początek jesiennej aury. Jak je przygotować? Możesz zdecydować się na klasyczne ciasto kruche lub drożdżowe ze śliwkami lub postawić na oryginalne wariacje.
Śliwki po upieczeniu są dość kwaskowe, więc desery z tych owoców są stworzone dla tych, którzy nie przepadają za przesłodzonymi ciastami. Dzięki obecności śliwek są natomiast lekkie i orzeźwiające. Mamy dla ciebie aż trzy propozycje na oryginalne desery: kokosowy placek ze śliwkami i budyniem, muffinki waniliowe ze śliwkami oraz owsiane crumble ze śliwkami.
Crumble (dosłownie "kruszonka") to angielskie danie, które szczególną popularność zyskało w czasie II wojny światowej, kiedy to przybranie deserów było ekonomiczną alternatywą dla ciast z powodu niedoboru składników ciasta. Najprościej mówiąc, crumble to owoce zapiekane pod kruszonką - tradycyjną lub wykonaną z niestandardowych składników, np. owsianki. Przygotowywane na słodko i na słono.
Kokosowy placek ze śliwkami i budyniem
Kokosowy placek ze śliwkami i budyniem123rf.com
Składniki:
Spód:
1 i 2/3 szklanki mąki
20 dag masła
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
10 dag wiórków kokosowych
mąka do stolnicy;
Nadzienie:
2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
60 dag śliwek
1/2 szklanki włoskich orzechów;
Dodatkowo:
masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszając upraż. Przesyp na talerzyk, a kiedy wystygną, grubo zmiel. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Do miseczki wsyp: mąkę, zmielone wiórki i cukier. Dodaj żółtka. Dołóż masło pokrojone na małe kawałki. Mikserem wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy powstaną grudki, zagnieć rękoma gładkie ciasto.
Z przygotowanego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 45 minut. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem. Dociśnij go do spodu i brzegu formy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez 10 minut.
Śliwki umyj, roztenij, wyjmij pestki. Jajka wymieszaj ze śmietaną, cukrem i budyniem. Śliwki rozłóż na podpieczonym kruchym spodzie. Zalej masą śmietanową. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.
Muffinki waniliowe ze śliwkami
Muffinki waniliowe ze śliwkamiFot. 123rf.com
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
40 dag śliwek
tłuszcz i mąka do przygotowania foremek
Przygotowanie:
Śliwki wypestkuj, pokrój na cząstki. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. Szybko wymieszaj mikserem.
Foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką (ew. wyłóż papierowymi foremkami, tzw. papilotkami). Do każdej nałóż porcję ciasta. W ciasto powtykaj po kilka cząstek śliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz przez 35-40 minut. Dobrze wystudź.
Owsiane crumble ze śliwkami
Owsiane crumble ze śliwkamiFot. 123rf.com
Składniki:
po 6 łyżek masła i zwykłych płatków owsianych
2/3 szklanki mąki pszennej
po 4 łyżki migdałów posiekanych i brązowego cukru
60 dag śliwek
1/2 szklanki białego cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki płatków migdałowych
masło do foremek
Przygotowanie:
Nadzienie: śliwki umyj, wypestkuj, duś, często mieszając, aż zaczną puszczać sok i zaczną lekko wrzeć. Dodaj biały cukier. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Wlej do masy śliwkowej. Ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.
Kruszonka: masło stop. Przestudź je i dodaj płatki owsiane, migdały, mąkę pszenną oraz brązowy cukier. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki.
Cztery foremki posmaruj masłem. Na spód każdej wsyp ok. 1/8 kruszonki. Nałóż po porcji śliwek. Posyp resztą kruszonki oraz płatkami migdałowymi. Piecz 35-40 minut.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.