Krucha tarta ze śliwkami. Przepis na ciasto banalnie proste, a jakie pyszne!
Krucha tarta ze śliwkami.
Fot. 123RF

Krucha tarta ze śliwkami. Przepis na ciasto banalnie proste, a jakie pyszne!

Sezon na śliwki trwa! Co zrobić z tych pysznych polskich owoców sezonowych? Możliwości masz wiele. Na słodko możesz przygotować tartę ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. To banalnie proste ciasto, które znakomicie pasuje nie tylko jako deser do kawy. Polecamy ten przepis!

Wypróbuj nasz przepis na pyszną tartę ze śliwkami, których sok wsiąka w kruche i chrupiące ciasto. Można posypać ją odrobiną cynamonu lub cukrem pudrem. Smakuje wybornie!

Jak zrobić powidła śliwkowe do ciast i tortów?

Kiedy przyjdzie Ci ochota na pyszny tort lub ciasto ze śliwkami, warto mieć pod ręką smaczne powidła. Zrobisz je bardzo prosto. 3 kg śliwek posiekaj, zasyp w rondlu 1/2 kg cukru. Wlej 3 łyżki octu. Gotuj bez mieszania 4-5 godzin. Gdy płyn odparuje, smaż powidła 30 minut, mieszając. Przełóż do słoików. Nie pasteryzuj.

Krucha tarta ze śliwkami

61536475_m
Krucha tarta ze śliwkami
Fot. 123rf.com

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 800 g śliwek
  • sól
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło, posiekaj. Wbij jajko, zagnieć ciasto. Wylep nim formę do tarty. Wstaw do lodówki na 30 min.
  2. Wyjmij, spód ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz ok. 15 min w temp. 200°C.
  3. Śliwki umyj, wypestkuj. Pokrój na połówki lub ćwiartki. Rozłóż dekoracyjnie na podpieczomym spodzie. Całość ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 30 min. Posyp cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej