Sezon na śliwki trwa! Co zrobić z tych pysznych polskich owoców sezonowych? Możliwości masz wiele. Na słodko możesz przygotować tartę ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. To banalnie proste ciasto, które znakomicie pasuje nie tylko jako deser do kawy. Polecamy ten przepis!
Wypróbuj nasz przepis na pyszną tartę ze śliwkami, których sok wsiąka w kruche i chrupiące ciasto. Można posypać ją odrobiną cynamonu lub cukrem pudrem. Smakuje wybornie!
Kiedy przyjdzie Ci ochota na pyszny tort lub ciasto ze śliwkami, warto mieć pod ręką smaczne powidła. Zrobisz je bardzo prosto. 3 kg śliwek posiekaj, zasyp w rondlu 1/2 kg cukru. Wlej 3 łyżki octu. Gotuj bez mieszania 4-5 godzin. Gdy płyn odparuje, smaż powidła 30 minut, mieszając. Przełóż do słoików. Nie pasteryzuj.
Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
Przygotowanie: