Sernik z jagodami. Prosty przepis na pyszne ciasto z leśnymi owocami
04.08.2021 20:35
Sernik jagodowy z dużą ilością owoców to pyszny deser na lato. Bazą ciasta jest twaróg, a puszystości doda mu ubita kremówka i piana z białek. Jagody zaś to prawdziwa bomba witaminowa. Wypróbuj nasz bardzo prosty przepis na to smaczne i efektowne ciasto.
Lato to sezon na jagody, a sernik to bardzo popularne i pyszne ciasto. Jeśli połączyć te dwie rzeczy otrzymamy idealny deser na wakacje.
Jagody to samo zdrowie
Jagody są pyszne i zdrowe. Wspomagają oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Te leśne owoce skutecznie hamują biegunki i stosuje się je przy zatruciach pokarmowych, bo łagodzą bóle brzucha i nudności. Zmniejszają też stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą. A w dodatku są przepyszne i świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów.
Sernik z jagodami
Czas: 120 minut Koszt: 3,30 zł/porcja Liczba kalorii: 310 kcal/porcja
Składniki:
4 jajka
1 kg twarogu
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 l kremówki 36 proc.
2 szklanki jagód
Przygotowanie:
Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie lub użyj gotowego sera na sernik.
Do zmielonego sera dodaj żółtka, 150 g cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj wszystkie składniki na puszystą i gładką masę.
Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.
Ubitą kremówkę i pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej z dodatkami. Przelej ją do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsyp połowę jagód, przemieszaj. Dodaj resztę owoców, przemieszaj. Piecz ok. 90 minut w 180 st.