Semifreddo z lemon curd. Orzeźwiający, lodowy deser idealny na lato
Semifreddo z lemon curd.
Fot. 123RF

Semifreddo z lemon curd. Orzeźwiający, lodowy deser idealny na lato

Semifreddo to słowo, które w języku włoskim oznacza połowicznie zamrożony. Tak, jak ten deser. Jego przygotowanie jest szybsze i łatwiejsze niż zrobienia lodów, a smak obłędny. Polecamy semifreddo z lemon curd o niezwykle orzeźwiającym, cytrynowym smaku.

Semifreddo to włoski deser lodowy, o lekkiej półzmrożonej konsystencji. Jego bazę stanowi śmietanka kremówka i jajka. Jest kaloryczny, ale wszystko wynagradza jego pyszny smak. Doskonale łączy się z lemon curd, czyli cytrynowym kremem, który przełamuje jego słodycz kwaśną nutką. Przygotowanie semifreddo z lemon curd trwa ok. 40 minut plus czas mrożenia.

Semifreddo z lemon curd

97161284_l
Semifreddo z lemon curd.
123RF

Składniki

  • 2 cytryny
  • 330 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g masła
  • 5 jajek
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki śmietanki 36 proc.
  • maliny do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj lemon curd: sok i skórkę otartą z cytryn umieść w misce. Dodaj 150 g cukru i masło. Ogrzewaj w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodaj 2 roztrzepane jajka z 1 żółtkiem. Ogrzewaj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij ją z ognia, ostudź i przelej do wyłożonej folią spożywczą formy. Odłóż do zamrażalnika na 1-2 godziny.
  2. Pozostałe jajka i żółtka włóż do miski. Dodaj resztę cukru i ziarenka z laski wanilii. Ubijaj masę 5 min w kąpieli wodnej. Zdejmij i dalej ubijaj do ostudzenia.
  3. Połącz z ubitą na sztywno śmietanką. Przełóż do formy z lemon curd. Zamrażaj 4 godz. Gotowy deser podawaj lekko rozmrożony, ozdobiony malinami.

 

Czytaj więcej