Sałatka ziemniaczana z jajkiem i wędliną sojową. Prosty przepis
22.10.2021 13:58
Sałatka z ziemniaków, jajek, warzyw, wędliną sojową z sosem czosnkowym zrobionym z majonezu i kwaśnej śmietany. Jarska przekąska pełna smaku. Wypróbuj ten przepis!
Prosta sałatka ziemniaczana. Świetna dla tych, którzy ograniczają spożycie mięsa, bo zwykła wędlina zastąpiona jest sojową.
Dlaczego warto dodać do sałatki ziemniaczanej wędlinę sojową?
Badania pokazują, że przeciętnie jemy trzy razy więcej mięsa, niż powinniśmy. Dietetycy alarmują, że przyczynia się ono do rozwoju chorób serca i nerek, odwadnia, prowadzi do chronicznego zmęczenia, bólów i zawrotów głowy, kłopotów trawiennych. A ekolodzy, że szkodzi środowisku, bo do produkcji mięsa zużywa się dużo wody i zwiększa emisję gazów cieplarnianych. Dodatkowo mięso zawiera często antybiotyki, hormony, a wędliny i kiełbasy – konserwanty. Dodanie do sałatki ziemniaczanej wędliny sojowej podkręci jej smak, ale danie pozostanie jarskie. Zobacz przepis!
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i wędliną sojową
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 25 minut (razem) ok. 35 minut Kaloryczność: 365 kcal
Składniki
5 ziemniaków
4 jajka
3 marchewki
kawałek selera
30 dag wędliny sojowej (szynki, parówek)
1 jabłko
1 puszka zielonego groszku
1 szklanka majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie
Marchewki, seler i ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w osobnych garnkach (razem ok. 25 minut). Jajka włóż do garnka z lekko posoloną wodą. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym gotuj jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą.
Obierz i odłóż do całkowitego wystudzenia. Ugotowane warzywa wystudź, razem z jajkami i sojową wędliną pokrój w kostkę.
Jabłko umyj, obierz, wytnij środek z pestkami, pokrój w kosteczkę. Groszek przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Przygotowane składniki przełóż do salaterki, przemieszaj.
Przypraw solą oraz pieprzem. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Połącz z majonezem oraz kwaśną śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, ew. udekoruj ziołami.