Surówka z paluszkami krabowymi z żółtym serem i kukurydzą to bardzo szybkie i mało skomplikowane danie. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, danie na rodzinną imprezę lub do lunchboxa do pracy.
Surówka z paluszkami krabowymi ma wiele wariantów. Daje pole do eksperymentów kulinarnych i praktycznie zawsze się udaje. Podajemy najprostszy przepis na przekąskę z paluszkami krabowymi surimi.
Składniki
Przygotowanie
Paluszki krabowe surimi znajdziemy w każdym supermarkecie w dziale rybnym. Czy jednak w ich składzie rzeczywiście znajduje się mięso z kraba?
Nazwa „paluszki krabowe” jest dosyć myląca i odnosi się głównie do ich wyglądu. Ich skład lepiej oddaje japońska nazwa „surimi”, która znaczy „mielona ryba”. Paluszki produkuje się bowiem z rozdrobnionego mięsa z białych ryb, np. mintaja czy dorsza. Ryby miesza się z mąką lub skrobią i jajami, aby stworzyły plastyczną masę.
Kupując paluszki surimi zbadaj najpierw ich skład! To trochę, jak z popularnymi parówkami. Niestety znajdujące się na półkach w supermarketach produkty często zawierają duże ilości konserwantów i spulchniaczy, a mało mięsa. Biorąc opakowanie do ręki zwróć uwagę, czy na pierwszym miejscu w składzie nie znajduje się woda. Dobre surimi powinny zawierać około 40 proc. ryby, a ich skład musi być krótki.