Sałatka na zimę z marynowanego w occie kalafiora i marchewki to pyszny dodatek do dań. Smak konserwowanych warzyw z pewnością urozmaici zimowe menu.
Konwersowana sałatka z kalafiora i marchewki będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.
Marynowanie, czyli konserwowanie produktów przy użyciu octu zabezpiecza je przed psuciem. Używaj tylko świeże warzywa bez skaz. Dokładnie je wymyj przed włożeniem do słoików. Możesz je konserwować w całości lub pokroić na mniejsze części. Zalecane jest też moczenie warzyw w wodzie z solą przed zamarynowaniem przez całą noc.
Gotowe przetwory powinny najpierw przez kilka dni stać w temperaturze pokojowej. Później mogą być przeniesione w chłodniejsze miejsce. Marynować można warzywa, owoce, ale także mięso i ryby.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 25 min
Składniki
Przygotowanie