Sałatka z kalafiora i marchewki. Idealna do słoika na zimę
Sałatka z kalafiora i marchewki do słoika na zimę.
Fot. 123RF

Sałatka z kalafiora i marchewki. Idealna do słoika na zimę

Sałatka na zimę z marynowanego w occie kalafiora i marchewki to pyszny dodatek do dań. Smak konserwowanych warzyw z pewnością urozmaici zimowe menu.

Konwersowana sałatka z kalafiora i marchewki będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.

Zalety marynowania żywności

Marynowanie, czyli konserwowanie produktów przy użyciu octu zabezpiecza je przed psuciem. Używaj tylko świeże warzywa bez skaz. Dokładnie je wymyj przed włożeniem do słoików. Możesz je konserwować w całości lub pokroić na mniejsze części. Zalecane jest też moczenie warzyw w wodzie z solą przed zamarynowaniem przez całą noc.

Gotowe przetwory powinny najpierw przez kilka dni stać w temperaturze pokojowej. Później mogą być przeniesione w chłodniejsze miejsce. Marynować można warzywa, owoce, ale także mięso i ryby.

Sałatka z kalafiora i marchewki do słoika na zimę

134471796_m
Sałatka z kalafiora i marchewki do słoika na zimę.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 25 min

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki octu 10 proc. 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 liść laurowy 
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kolorowy pieprz w ziarnach
  • listki selera 
  • koper

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 2 szklanki wody i ocet. Dodaj cukier, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź zalewę do wrzenia, gotuj kilka minut. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek, gotuj 5 min.
  2. Odlej na sicie, zahartuj lodowatą wodą. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w plasterki.
  3. Rozłóż do słoiczków razem z kalafiorem. Dodaj po kilka listków selera, po gałązce kopru (z baldaszkiem) i po kilka ziaren kolorowego pieprzu. Zalej całość wrzącą marynatą. Zamknij słoiki i ustaw do góry dnem.

 

Czytaj więcej