Rożki z nadzieniem 3 sery: przepis na lekką, wegetariańską przekąskę na Wielkanoc
3 tygodnie temu
Rożki z nadzieniem 3 sery są lekkie, chrupiące, a ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Smak zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku.
Spis treści
Rożki z nadzieniem 3 sery to świetna propozycja na wielkanocne spotkania. Dodadzą nowoczesnego akcentu do tradycyjnego menu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska między głównymi daniami lub dodatek do sałatek.
Rożki z podanego niżej przepisu są naprawdę pyszne, jednak jeśli chcesz – możesz podkręcić ich smak i dostosować je do własnych gustów. Na przykład, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać do nadzienia suszone pomidory, oliwki lub kapary. Natomiast gdy preferujesz delikatniejsze akcenty, wspaniałym dodatkiem będą prażone orzechy włoskie, orzechy piniowe, ziarna słonecznika lub odrobina miodu.
po kilka gałązek oregano, bazylii, tymianku, koperku, natki
2 małe ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta startej skórki cytrynowej
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Następnie placek potnij na długie wąskie paski (szer. ok. 2 cm). Metalowe foremki do wypiekania rożków posmaruj cienko masłem. Następnie owiń przygotowanymi paskami ciasta, zaczynając od cieńszego końca. Paski powinny lekko zachodzić na siebie.
Rożki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj mlekiem. Piecz 20-25 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia. Gdy lekko przestygną, zdejmij ostrożnie rożki z rurek. Odłóż do wystudzenia.
Zioła opłucz, osusz. Posiekaj oregano, bazylię i tymianek. Parmezan drobno zetrzyj. Fetę utrzyj z serem pleśniowym i jogurtem. Dodaj starty parmezan oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzuć posiekane zioła i skórkę z cytryny. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rożki napełnij serowym nadzieniem. W każdy wetknij trochę natki i koperku, tak by rożki przypominały marchewki.
Wartości odżywcze (sztuka):
Kalorie: 316 kcal
Węglowodany: 20 g
Białko: 15 g
Tłuszcz: 25 g
Rożki z nadzieniem 3 sery na WielkanocŹródło: Adobe Stock