Szynkowe ruloniki: lekka przekąska na wielkanocne spotkania
Szynkowe ruloniki na Wielkanoc
Fot. Adobe Stock

Szynkowe ruloniki: lekka przekąska na wielkanocne spotkania

Szynkowe ruloniki to pyszna i elegancka przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania lub spotkań rodzinnych. Połączenie smaku wędzonej szynki z delikatnym nadzieniem, zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających gości. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. 

Spis treści

Szynkowe ruloniki to doskonała opcja dla osób szukających przekąski na zimno, którą można przygotować z wyprzedzeniem. Można je podać na stół w towarzystwie jajek, sałatek i innych wielkanocnych specjałów. Dodatkowo, są świetnym pomysłem na zdrową alternatywę dla bardziej kalorycznych dań.

Szynkowe ruloniki można urozmaicić dodając m.in. oliwki, suszone pomidory czy rukolę. Taka przekąska z pewnością stanie się hitem wielkanocnego stołu. 

Ruloniki z szynki nadziewane białym serkiem chrzanowym idealnie pasują na wielkanocne śniadanie. Chrzan to tradycyjny wielkanocny składnik, a połączenie go z delikatnym serkiem i wędliną tworzy smaczną i elegancką przekąskę. Możesz dodatkowo:

  • posypać ruloniki posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą dla świeżości,
  • dodać do nadzienia posiekane jajko na twardo, aby było bardziej sycące,
  • ułożyć je na półmisku z rukolą lub liśćmi sałaty dla dekoracji.

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

Szynkowe ruloniki na Wielkanoc – przepis 

Czas przygotowania: 10 minut 

Porcje: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 grubsze plasterki gotowanej szynki albo dobrej jakości mortadeli
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2-3 zielone oliwki (bez pestek)
  • 100 g serka kanapkowego z chrzanem
  • 150 g tłustego twarogu
  • sól 
  • biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Zioła opłucz, osusz. Listki natki oderwij od gałązek i posiekaj. Szczypiorek włóż na chwilę do wrzątku, potem wyjmij i przelej na sitku lodowatą wodą, osącz, osusz. Oliwki pokrój w kosteczkę. 
  2. Serek kanapkowy utrzyj z twarogiem. Dodaj natkę i oliwki. Całość przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, serowe nadzienie wymieszaj jeszcze z odrobiną tartego chrzanu (ze słoika). 
  3. Farsz rozsmaruj na plasterkach szynki. Zwiń. Rulonik pokrój na połówki i obwiąż źdźbłami szczypiorku. Ułóż na półmisku. Udekoruj ziołami. Podawaj z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Wartości odżywcze (porcja): 

Kalorie: 182 kcal 

Węglowodany: 2,7 g

Białko: 13,7 g 

Tłuszcz: 13,6 g 

szynkowe-rogaliki-na-Wielkanoc-przepis-AdobeStock_215597129 (1)
Szynkowe ruloniki na Wielkanoc
Źródło: Adobe Stock

Czytaj więcej