Rolada szpinakowa to hit każdej imprezy. Zobacz, jak ją przyrządzić!
Rolada szpinakowa.
Fot. 123RF

Rolada szpinakowa to hit każdej imprezy. Zobacz, jak ją przyrządzić!

Rolada szpinakowa to popularna przystawka na zimno, która często gości na polskich stołach przy okazji różnych imprez. Zobacz jak, ją przygotować. Podajemy bardzo łatwy przepis-bazę, którą można dowolnie modyfikować. 

Rolada szpinakowa z serkiem kanapkowym prezentuje się bardzo elegancko, jak z jakiejś wykwintnej restauracji. Tymczasem jest bardzo prosta w przygotowaniu. W dodatku pyszna i zdrowa. Podajemy przepis bazowy. Możesz dodać do niego swoje ulubione składniki, np. łososia. Wypróbuj koniecznie!

Z czym i jak podawać roladę szpinakową?

Ponieważ roladę szpinakową często przygotowujemy jako przystawkę na imprezę, to pojawia się pytanie, z czym i jak ją zaserwować? Otóż można ja pokroić w plastry i po prostu ułożyć na ozdobnym talerzu z dekoracją z plasterka cytryny, kaparów lub liści szpinaku. Ładnie będzie też wyglądać, a przy tym pysznie smakować posypana posiekanym koperkiem. Roladę szpinakową można też podać na małych kanapeczkach lub pokroić cienko i nabić na wykałaczki, aby powstały eleganckie koreczki. Dodatkowo możesz do koreczków dodać pomidorki koktajlowe lub plasterki ogórka, aby ładnie się prezentowały.

Roladę szpinakową możesz tez podawać z rożnymi sosami. Idealnie będzie pasował sos koperkowy lub czosnkowy. Smak rolady szpinakowej wzbogacą też grubo pokrojone suszone pomidory albo marynowana papryka pokrojoną w paski. Można je położyć obok dania.

Rolada szpinakowa – przepis

69897214_m_balance
Rolada szpinakowa.
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie 15 minut
Kaloryczność: 105 kcal

Składniki

  • 1 op. (ok. 45 dag) rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 op. serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć nierozmrożony szpinak. Mieszając, smaż, aż szpinak rozmarznie i wyparuje prawie cały płyn (ok. 15 minut). Potem masę szpinakową przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz gałką muszkatołową i solą. Odłóż do wystudzenia.
  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, żółtka dodaj do szpinaku. Wsyp mąkę, przemieszaj. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z masą szpinakową. Rozsmaruj ją na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. Odłóż do wystudzenia.
  3. Serek kanapkowy wymieszaj z drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Ew. posól go do smaku. Szpinakowy placek posmaruj serkiem. Ciasno zwiń. Roladę włóż na noc do lodówki. 

 

Czytaj więcej