Rolada szpinakowa to popularna przystawka na zimno, która często gości na polskich stołach przy okazji różnych imprez. Zobacz jak, ją przygotować. Podajemy bardzo łatwy przepis-bazę, którą można dowolnie modyfikować.
Rolada szpinakowa z serkiem kanapkowym prezentuje się bardzo elegancko, jak z jakiejś wykwintnej restauracji. Tymczasem jest bardzo prosta w przygotowaniu. W dodatku pyszna i zdrowa. Podajemy przepis bazowy. Możesz dodać do niego swoje ulubione składniki, np. łososia. Wypróbuj koniecznie!
Ponieważ roladę szpinakową często przygotowujemy jako przystawkę na imprezę, to pojawia się pytanie, z czym i jak ją zaserwować? Otóż można ja pokroić w plastry i po prostu ułożyć na ozdobnym talerzu z dekoracją z plasterka cytryny, kaparów lub liści szpinaku. Ładnie będzie też wyglądać, a przy tym pysznie smakować posypana posiekanym koperkiem. Roladę szpinakową można też podać na małych kanapeczkach lub pokroić cienko i nabić na wykałaczki, aby powstały eleganckie koreczki. Dodatkowo możesz do koreczków dodać pomidorki koktajlowe lub plasterki ogórka, aby ładnie się prezentowały.
Roladę szpinakową możesz tez podawać z rożnymi sosami. Idealnie będzie pasował sos koperkowy lub czosnkowy. Smak rolady szpinakowej wzbogacą też grubo pokrojone suszone pomidory albo marynowana papryka pokrojoną w paski. Można je położyć obok dania.
Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie 15 minut
Kaloryczność: 105 kcal
Składniki
Przygotowanie