Zapach aromatycznego ciasta z nadzieniem dyniowym unoszący się w kuchni, to jeden ze zwiastunów jesieni bogatej w te pyszne plony. Proponujemy dziś przepis na roladę dyniową, idealną do popołudniowej kawy czy herbaty w długie jesienne wieczory.
Spis treści
Pyszna rolada z nadzieniem z dynią i jabłkiem to ciasto może nie najłatwiejsze w przygotowaniu, ale efekt wynagradza wszystko! Jak w przypadku każdej rolady, najpierw trzeba upiec biszkopt, ostudzić, potem rozsmarować na płacie ciasta nadzienie, a następnie umiejętnie zrolować i poczekać, aż całość dobrze stężeje. Rolada dyniowa tylko pysznie smakuje, ale też przez jej jesiennie pomarańczowy kolor, pięknie się prezentuje na talerzu.
Dynia to warzywo, którego obecność w deserach nie dziwi. Dodawana jest, m.in. do sernika, muffinek, przygotowuje się z niej także pyszny dżem. Dynia jest zdrowsza, niż myślisz! Zawiera dużo witamin i minerałów m.in. magnez, selen, potas i cynk. Jest także źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Dzięki temu wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi i obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Przygotowanie