Rabarbar ma swój czas! 5 wyjątkowych przepisów na desery z kwaskową nutą
6 godzin temu
Deser z rabarbarem to z pewnością miłe chwile u progu lata. Na ciepło, na zimno, w cieście, sosie, kremie – rabarbar można wykorzystać na wiele sposobów. Zresztą sami spróbujcie!
Takich delicji jak desery z rabarbarem nigdy dosyć! Im więcej lekko kwaśnego rabarbaru, tym lepiej. Jego delikatnie wytrawny smak idealnie równoważy słodycz ciasta. A chrupiąca posypka pięknie je dekoruje.
Rabarbar nie tylko podkręca smak deseru, ale też dodaje mu wartości prozdrowotnych. Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza zawartym w nim kwasom: cytrynowemu oraz jabłkowemu, które mają właściwości odkażające. Ponadto w tej niezwykłej roślinie znajdziemy też mnóstwo witamin: np. A, C, E, kwas foliowy, potas, magnez, wapń i fosfor. Rabarbar polecamy osobom dbającym o linię, ponieważ jest on niskokaloryczny i zawiera błonnik wspomagający trawienie.
Sezon na rabarbar krótko trwa, więc warto go wykorzystać na wiele sposobów. Oto propozycje niebanalnych deserów z rabarbarem.
Jabłka i rabarbar pod kruszonką
Jabłka i rabarbar pod kruszonkąHouse 0f FOOD
Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 6 Stopień trudności: łatwy
Masło stop. Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój. Jabłka poprzekrawaj na ćwiartki. Obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój.
Imbir zetrzyj. Rabarbar, jabłka i imbir wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Zrób kruszonkę z mąki, pozostałego brązowego cukru, płatków owsianych, wiórków kokosowych i szczypty soli. Wszystko wymieszaj. Dodaj roztopione masło. Mieszaj, aż powstanie kruszonka.
4. Kruszonką równomiernie posyp składniki w formie. Piecz 30 minut w 200°C. Gotowy deser posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami.
Krajanka z białą czekoladą
Krajanka z białą czekoladąHouse of food
Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 12 Stopień trudności: łatwy
Składniki:
500 g rabarbaru
2 łyżki cukru
400 g białej czekolady
150 g masła
200 g brązowego cukru
2 jajka
1 żółtko
250 g mąki
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Rozsyp na blasze wyłożonej pergaminem, wymieszaj z cukrem. Piecz 15 minut w 200ºC. Ostudź, osącz. Ok. 300 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Masło stop, wymieszaj z brązowym cukrem.
Jajka i żółtko dodaj do masła, wymieszaj trzepaczką. Wymieszaj z mąką, płynną czekoladą i połową rabarbaru. Nałóż do natłuszczonej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż resztę czekolady i rabarbaru.
Piecz ok. 20 minut w 180ºC. Przykryj folią aluminiową, piecz jeszcze 25 min. Ostudź, schłodź, pokrój na porcje.
Deser z rabarbarem
Deser z rabarbarem i serkiem mascarponeHouse Of FOOD
Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Stopień trudności: łatwy
Składniki:
500 g rabarbaru
500 ml nektaru z rabarbaru lub wiśni (z kartonu)
375 g mascarpone • 150 g jogurtu
50 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g herbatników
25 g cukru pudru
skórka z 1/2 cytryny
mięta
Przygotowanie:
Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Do rondla wsyp cukier. Ogrzewaj go, aż się skarmelizuje. Wlej nektar, wymieszaj i gotuj 5 minut.
Mąkę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody, dodaj do nektaru. Zagotuj. Ogrzewaj 3 minuty, mieszając. Wrzuć rabarbar i skórkę z cytryny, przemieszaj i ostudź.
Mascarpone zmiksuj z jogurtem i cukrem pudrem. Herbatniki pokrusz. W pucharkach układaj warstwami masę serową, rabarbarową, ciasteczka i znów masę serową oraz rabarbarową. Deser schłodź. Ozdób miętą.
Krajanka z rabarbarem
Krajanka z rabarbarem House of FOOD
Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 20 Stopień trudności: średni
Składniki:
75 g ryżu preparowanego
300 g czekolady deserowej
1 kg jogurtu naturalnego
500 g śmietany 36%
125 g rabarbaru
200 ml soku wiśniowego
10 łyżeczek żelatyny
100 g cukru
1/2 op. kisielu wiśniowego
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Czekoladę posiekaj, roztop w kąpieli wodnej. Dodaj ryż preparowany, wymieszaj szpatułką. Masę rozłóż na spodzie dużej blaszki. Odstaw do stężenia.
2. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Kisiel rozprowadź w 3 łyżkach soku wiśniowego (z kartonu). Resztę soku zagotuj. Wrzuć rabarbar. Ogrzewaj 5 minut. Dodaj kisiel i gotuj jeszcze 1 minutę. Masę ostudź.
3. Żelatynę namocz w wodzie, podgrzej i rozpuść. Jogurt wymieszaj z cukrem, połącz z żelatyną. Odstaw na 10 minut. Dodaj śmietanę ubitą z cukrem waniliowym. Przełóż do blaszki. Wyłóż kisiel z rabarbarem. Lekko przemieszaj, tworząc marmurkowy wzorek. Schładzaj 4 godziny. Pokrój w kostkę.
Sernik lodowy z rabarbarową polewą
Sernik lodowy z czekoladąHouse of food
Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 10 Stopień trudności: średni
Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Włóż do rondelka. Dodaj cukier puder, sok z cytryny i 100 ml wody. Zagotuj i duś 10 minut. Rabarbar wyjmij łyżką cedzakową, a syrop gotuj jeszcze 15 minut. Potem go wystudź.
Mleko skondensowane wlej do miski. Ubijaj mikserem 10 minut, aż masa stanie się kremowa. Osobno ubij śmietanę. Mleko wymieszaj ze śmietaną i serkiem. Dodaj połowę rabarbaru i syropu. Masę przełóż do płaskiej formy o poj. 1,5 litra. Wyłóż pozostały rabarbar, polej syropem, lekko przemieszaj masy. Posyp pokruszonymi ciasteczkami. Zamrażaj przez 8 godzin.