Rabarbar ma swój czas! 5 wyjątkowych przepisów na desery z kwaskową nutą
Fot. House of Food

Rabarbar ma swój czas! 5 wyjątkowych przepisów na desery z kwaskową nutą

Deser z rabarbarem to z pewnością miłe chwile u progu lata. Na ciepło, na zimno, w cieście, sosie, kremie – rabarbar można wykorzystać na wiele sposobów. Zresztą sami spróbujcie!

Takich delicji jak desery z rabarbarem nigdy dosyć! Im więcej lekko kwaśnego rabarbaru, tym lepiej. Jego delikatnie wytrawny smak idealnie równoważy słodycz ciasta. A chrupiąca posypka pięknie je dekoruje.

Rabarbar nie tylko podkręca smak deseru, ale też dodaje mu wartości prozdrowotnych. Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza zawartym w nim kwasom: cytrynowemu oraz jabłkowemu, które mają właściwości odkażające. Ponadto w tej niezwykłej roślinie znajdziemy też mnóstwo witamin: np. A, C, E, kwas foliowy, potas, magnez, wapń i fosfor. Rabarbar polecamy osobom dbającym o linię, ponieważ jest on niskokaloryczny i zawiera błonnik wspomagający trawienie. 

Sezon na rabarbar krótko trwa, więc warto go wykorzystać na wiele sposobów. Oto propozycje niebanalnych deserów z rabarbarem.

Jabłka i rabarbar pod kruszonką

ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonką
Jabłka i rabarbar pod kruszonką
House 0f FOOD

 

Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 6 
Stopień trudności: łatwy

Składniki: 

  • 650 g rabarbaru
  • 450 g jabłek
  • 125 g masła
  • 125 g + 2 łyżki brązowego cukru
  • 200 g mąki
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 50 g drobnych płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych • szczypta soli • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Masło stop. Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój. Jabłka poprzekrawaj na ćwiartki. Obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój.
  2. Imbir zetrzyj. Rabarbar, jabłka i imbir wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Zrób kruszonkę z mąki, pozostałego brązowego cukru, płatków owsianych, wiórków kokosowych i szczypty soli. Wszystko wymieszaj. Dodaj roztopione masło. Mieszaj, aż powstanie kruszonka.
  4. 4. Kruszonką równomiernie posyp składniki w formie. Piecz 30 minut w 200°C. Gotowy deser posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami.

Krajanka z białą czekoladą

ciasto-z-rabarbarem-i-białą-czekoladą
Krajanka z białą czekoladą
House of food

Czas przygotowania: 90 minut
Porcje: 12 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g białej czekolady
  • 150 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Rozsyp na blasze wyłożonej pergaminem, wymieszaj z cukrem. Piecz 15 minut w 200ºC. Ostudź, osącz. Ok. 300 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Masło stop, wymieszaj z brązowym cukrem.
  2. Jajka i żółtko dodaj do masła, wymieszaj trzepaczką. Wymieszaj z mąką, płynną czekoladą i połową rabarbaru. Nałóż do natłuszczonej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż resztę czekolady i rabarbaru.
  3. Piecz ok. 20 minut w 180ºC. Przykryj folią aluminiową, piecz jeszcze 25 min. Ostudź, schłodź, pokrój na porcje.

Deser z rabarbarem

deser-z-rabarbarem-i-serkiem-mascarpone
Deser z rabarbarem i serkiem mascarpone
House Of FOOD

 

Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 500 ml nektaru z rabarbaru lub wiśni (z kartonu)
  • 375 g mascarpone • 150 g jogurtu
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g herbatników
  • 25 g cukru pudru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • mięta

Przygotowanie:

  1. Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Do rondla wsyp cukier. Ogrzewaj go, aż się skarmelizuje. Wlej nektar, wymieszaj i gotuj 5 minut.
  2. Mąkę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody, dodaj do nektaru. Zagotuj. Ogrzewaj 3 minuty, mieszając. Wrzuć rabarbar i skórkę z cytryny, przemieszaj i ostudź.
  3. Mascarpone zmiksuj z jogurtem i cukrem pudrem. Herbatniki pokrusz. W pucharkach układaj warstwami masę serową, rabarbarową, ciasteczka i znów masę serową oraz rabarbarową. Deser schłodź. Ozdób miętą.

Krajanka z rabarbarem

deser-z-rabarbarem
Krajanka z rabarbarem 
House of FOOD

Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 20 
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 75 g ryżu preparowanego
  • 300 g czekolady deserowej
  • 1 kg jogurtu naturalnego
  • 500 g śmietany 36%
  • 125 g rabarbaru
  • 200 ml soku wiśniowego
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 100 g cukru
  • 1/2 op. kisielu wiśniowego
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Czekoladę posiekaj, roztop w kąpieli wodnej. Dodaj ryż preparowany, wymieszaj szpatułką. Masę rozłóż na spodzie dużej blaszki. Odstaw do stężenia. 
  2. 2. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Kisiel rozprowadź w 3 łyżkach soku wiśniowego (z kartonu). Resztę soku zagotuj. Wrzuć rabarbar. Ogrzewaj 5 minut. Dodaj kisiel i gotuj jeszcze 1 minutę. Masę ostudź.
  3. 3. Żelatynę namocz w wodzie, podgrzej i rozpuść. Jogurt wymieszaj z cukrem, połącz z żelatyną. Odstaw na 10 minut. Dodaj śmietanę ubitą z cukrem waniliowym. Przełóż do blaszki. Wyłóż kisiel z rabarbarem. Lekko przemieszaj, tworząc marmurkowy wzorek. Schładzaj 4 godziny. Pokrój w kostkę.

Sernik lodowy z rabarbarową polewą

sernik-lodowy-z-rabarbarem
Sernik lodowy z czekoladą
House of food

Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 10 
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego (schłodzonego)
  • 300 g serka śmietankowego
  • 125 g kruchych ciasteczek 

Przygotowanie:

  1. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Włóż do rondelka. Dodaj cukier puder, sok z cytryny i 100 ml wody. Zagotuj i duś 10 minut. Rabarbar wyjmij łyżką cedzakową, a syrop gotuj jeszcze 15 minut. Potem go wystudź.
  2. Mleko skondensowane wlej do miski. Ubijaj mikserem 10 minut, aż masa stanie się kremowa. Osobno ubij śmietanę. Mleko wymieszaj ze śmietaną i serkiem. Dodaj połowę rabarbaru i syropu. Masę przełóż do płaskiej formy o poj. 1,5 litra. Wyłóż pozostały rabarbar, polej syropem, lekko przemieszaj masy. Posyp pokruszonymi ciasteczkami. Zamrażaj przez 8 godzin.

 

Czytaj więcej