Pyszne warzywa z grilla – w wersji klasycznej i z serem halloumi
Dorota Sychowiec
20.08.2023 10:37
Grill może być także w wersji wegetariańskiej. Na co masz ochotę? Na klasyczne grillowane warzywa czy w postaci sałatki z serem halloumi?
Chociaż wielu osobom grill kojarzy się głównie z mięsem, równie wielu odkrywa radość z grillowania warzyw. Są nie tylko zdrowsze, ale również niesamowicie smaczne, zwłaszcza kiedy pod wpływem ognia stają się apetycznie skarmelizowane i chrupiące.
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi
Składniki:
20 dag sera halloumi
1 op. mieszanych sałat
1 czerwona cebula
2 kolorowe papryki
8 małych pomidorków
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy + trochę do posmarowania papryki
suszone oregano
1 ząbek czosnku
szczypta płatków
chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sałaty opłucz, listki dokładnie osusz. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, potnij w paski średniej grubości. Posmaruj je odrobiną oliwy. Ser pokrój w grubsze plasterki (około 1 cm). Rozgrzej grill. Paski papryki oraz ser rozłóż na osobnych tackach do grillownia. Postaw je na rozgrzanym ruszcie. Ser opiekaj przez 4-5 minut. W połowie czasu pieczenia plasterki sera obróć. Papryki piecz, aż pojawią się ciemnobrązowe plamki na skórce (8-10 minut).
Opieczone składniki zdejmij z rusztu, przestudź. W tym czasie cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Pomidorki potnij na połówki. Sok z cytryny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę płatków chili, oregano oraz sól i pieprz. Ubij sos. Plastry sera pokrój w kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do salaterki. Polej sosem, lekko przemieszaj.
Oprócz cypryjskiego sera halloumi do opiekania na ruszcie nadaje się także nasz oscypek, francuski camembert oraz twarde, pełnotłuste żółte sery.
Grillowane warzywa
Składniki:
2 papryki
2 cukinie (żółta i zielona)
2 kolby kukurydzy
po 1 pęczku marchewek i dymek
4 pomidory
8 średnich pieczarek
4 gałązki bazylii
po 2 gałązki rozmarynu i oregano
2/3 szklanki oleju
6 łyżek soku cytrynowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obierz, pozostawiając trochę natki na końcach. Ugotuj je w posolonej wodzie. Kukurydzę oczyść, ugotuj do miękkości w posolonym wrzątku (10-15 minut). Ugotowane składniki wyjmij, kukurydzę pokrój na kawałki. Cukinie i pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Papryki rozetnij, oczyść i potnij na kawałki. Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Dymki oczyść. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Wymieszaj je z olejem i sokiem z cytryny. Marynatą polej wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Dobrze wymieszaj. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Grill mocno rozgrzej. Warzywa (oprócz pomidorów) rozłóż na tackach do grillowania. Postaw na ruszcie i opiekaj 5-7 minut. Na 1-2 minuty przed końcem pieczenia dołóż cząstki pomidorów. Wszystkie składniki oprósz solą oraz pieprzem.
Gotując kolby kukurydzy, uważaj, by nie przekraczać podanego czasu, ponieważ kukurydza stwardnieje. Najlepiej często sprawdzaj ich miękkość widelcem.