Pyszne i zdrowe naturalne płatki zbożowe na śniadanie. Przepisy, także w wersji dla alergików
Granola zapiekana z owocami jest bardzo zdrowa, dietetyczna i dostarcza organizmowi potrzebnej energii
Fot. 123rf.com

Pyszne i zdrowe naturalne płatki zbożowe na śniadanie. Przepisy, także w wersji dla alergików

Naturalne płatki zbożowe to doskonały wybór na śniadanie. Są zdrowe, ponieważ dostarczają organizmowi nie tylko energii, ale komplet niezbędnych witamin i składników odżywczych. Wypróbuj nasze dietetyczne przepisy na pożywne śniadanie, także w wersji dla osób z alergią na gluten i miód. Jak modyfikować przepisy, by płatki śniadaniowe były bardziej fit? 

Granola zapiekana z owocami

127429444_m
Granola zapiekana z owocami
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 275 kcal

Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

  • po 2 jabłka i nektarynki
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść rodzynek albo żurawiny suszonej;

Granola:

  • 1 szkl. płatków zbożowych
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, oczyść, pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z cynamonem oraz rodzynkami. Przełóż do 4 foremek. Skrop sokiem z cytryny. Polej miodem. Lekko przemieszaj.
  2. W miseczce połącz sypkie składniki granoli. Stop olej kokosowy z miodem. Dodaj do składników w miseczce, wymieszaj. Owoce przykryj granolą, przemieszaj. Foremki przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 180°C.

Wersja przy nietolerancji glutenu:

  • Osoby z nietolerancją glutenu powinny używać do granoli wyłącznie płatków bez uczulającego składnika. Dobre będą płatki jaglane, gryczane i owsiane.
  • Zwłaszcza te ostatnie zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika. Obniżają przez to poziom złego cholesterolu i działają ochronnie na układ krwionośny.

Owsianka na musie z dyni

129626827_m
Owsianka na musie z dyni
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 315 kcal

Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut gotowania

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • cynamon do posypania
  • ew. bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, oczyść z pestek i włókien. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię i smaż, mieszając, aż zrobi się miękka (ok. 5 minut). Potem dodaj wszystkie przyprawy, płatki owsiane oraz mleko. Posłodź miodem.
  2. Owsiankę doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut na małym ogniu. Serwuj np. z rozetką bitej śmietany (może być śmietanka kokosowa). Posyp cynamonem.

Wersja przy alergii na miód

  1. Osoby uczulone na miód powinny zastąpić go np. syropem klonowym, który (podobnie jak miód) jest naturalną substancją słodzącą.
  2. Syrop klonowy to dobre źródło przeciwutleniaczy, czyli substancji o działaniu antynowotworowym i przeciwzapalnym.
  3. Znajdziesz w nim też wit. z grupy B oraz minerały: cynk i magnez.

Owsianka fit bez mleka i miodu

  • Jeśli chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zrezygnuj z mleka. Do płatków gotujących się w musie dyniowym dolej 2 szklanki wody. Gotuj razem 5 minut.
  • Po zdjęciu z ognia dodaj do owsianki 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (2-proc. tłuszczu).
  • Zrezygnuj też z miodu. By zachować słodki smak, owsiankę posłodź ksylitolem albo stewią.

 

 

 

Czytaj więcej