Pyszne, efektowne i niskokaloryczne – czyli torty idealne. Przepisy bez cukru i mąki pszennej
Zielony tort ombre pysznie smakuje i efektownie wygląda. A do tego jest dietetyczny
Fot. 123rf.com

Pyszne, efektowne i niskokaloryczne – czyli torty idealne. Przepisy bez cukru i mąki pszennej

Tort jest niekwestionowanym królem ciast. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Niestety zwykle tak jak jest pyszny, tak i tuczący. Na szczęście nie w każdym przypadku! My proponujemy przepisy na dwa smakowite i efektowne torty bez cukru, mąki pszennej i masła, które mają o wiele mniej kalorii, niż te tradycyjne. 

Czy można przygotować tort, który nie byłby kaloryczną bombą? Jest to możliwe, dzięki zastąpieniu najbardziej tuczących składników – czyli cukru, mąki i masła lżejszymi zamiennikami. Dzięki temu, wartość kaloryczna 1 porcji (ok. 100 g)  to niecałe 240 kcal, czyli nawet o sto kalorii mniej niż jest w tradycyjnym torcie. Możesz sobie pozwolić na zjedzenie kawałka także wtedy, gdy szczególnie dbasz o linię. 

Zielony torcik ombre

96156097_m — kopia
Zielony tort ombre z kremem
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 230 kcal

Czas przygotowania: 85 min

Przepis na: 10 porcji

Składniki:

Biszkopt:

  • po 1/2 szkl. mąki kukurydzianej i mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
  • sól;

Poncz:

  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;

Krem:

  • 25 dag serka homogenizowanego light
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki pudru z ksylitolu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąki i szczyptę soli przesiej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po 1 łyżce ksylitolu na zmianę z 1 żółtkiem, po każdym miksując do połączenia się składników. Na końcu wmieszaj mąki. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj szczyptę matchy (lub spiruliny albo trochę zmiksowanego szpinaku), do drugiej – 1 łyżeczkę matchy (lub odpowiednio więcej spiruliny albo szpinaku), do reszty – pozostałą matchę (lub jeszcze więcej zamienników).
  2. Piecz kolorowe biszkopty w trzech turach, w 180 st., każdą po ok. 25 minut. Ostudź, każdy placek przetnij na 2 blaty. Składniki ponczu wymieszaj, lekko nasącz blaty.
  3. Krem: oba serki zmiksuj ze skórką i ksylitolem. Przełóż nim blaty, układając je od najjaśniejszego do najciemniejszego. Wierzch posmaruj resztą kremu i udekoruj owocami.

Nasza rada

Do kremu dodaj 2 łyżki bardzo drobno posiekanych listków mięty albo łyżkę likieru miętowego.

 

Tort wiśniowo-jogurtowy

76230394_l — kopia
Tort wiśniowo-jogurtowy
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna: 239 kcal

Czas przygotowania: 50 min

Przepis na: 10 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. zmielonego na puder ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Masa biała:

  • 60 dag jogurtu greckiego
  • 50 dag serka homogenizowanego light
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej;

Masa owocowa:

  • 40 dag mrożonych wiśni
  • 2 op. galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z ksylitolem na puszystą masę. Domieszaj dodawaną porcjami mąkę. Masę przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 25 minut w 180 st.
  2. Masa owocowa: wiśnie rozgotuj, zmiksuj. Wsyp galaretki, mieszaj, aż się rozpuszczą. Masa biała: żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. ciepłej wody. Schłodzony jogurt połącz z miodem i przestudzoną żelatyną, szybko zmiksuj. Domieszaj serek i esencję.
  3. Połowę masy wylej na ostudzony biszkopt (w foremce). Wstaw do zamrażalnika. Gdy zacznie tężeć, nałóż masę owocową. Mroź ok. 15 minut. Nałóż resztę masy jogurtowej, chłodź, aż stężeje. Udekoruj wg uznania.

Nasza rada

W wersji bakaliowej. Garść rodzynek i pokrojonych fig zalej odrobiną rumu. Osącz i wymieszaj z tężejącą masą jogurtową.

 

Czytaj więcej