Marmurkowe parfait z truskawkami to doskonały deser lodowy
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne desery z truskawkami bez pieczenia: tort gofrowy, panna cotta i marmurkowe parfait
15.06.2022 09:54
W sezonie na truskawki warto wykorzystać je w 100 procentach do przygotowania np. pysznych deserów. Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne ciasta, postaw na słodkości bez pieczenia. Truskawkowa panna cotta, tort gofrowy oraz lodowe marmurkowe parfait to doskonałe propozycje na letnie desery. Świetnie smakują na zimno! Wypróbuj te proste przepisy.
Uwielbiamy truskawki, nie możemy się ich doczekać i zawsze mamy wrażenie, że kończą się zbyt szybko. Zatem nim sezon na truskawki minie, nacieszmy się ich smakiem w pysznych łakociach bez pieczenia
Co zrobić z truskawek na zimno?
Zdecydowanie najpopularniejszą formą truskawkowego deseru na zimno jest sernik. Ale z tych pysznych owoców możemy przygotować o wiele więcej wyśmienitych i orzeźwiających deserów.
Tradycyjny tort biszkoptowy możemy zastąpić oryginalną wersją tortu gofrowego, który łączy w sobie te dwa doskonałe rodzaje deseru.
Z truskawek można przygotować domowe lody w wersji śmietankowej lub sorbetowej. Doskonałym pomysłem na lodowy deser z truskawek jest marmurkowe parfait. Truskawki możemy też dodać do mrożonych koktajli i shake'ów.
Z truskawek możemy też przygotować wiele deserów na zimno z galaretką owocową lub galaretką mleczną i musem na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego, np. panna cotta. Piękne kolorowe deserki w szklankach nie tylko smakują wyśmienicie, ale też efektownie wyglądają i świetnie się sprawdzą podane na letnim przyjęciu z rodziną i przyjaciółmi.
Tort gofrowy z truskawkami
Truskawkowy tort gofrowyFot. 123rf.com
Składniki:
10 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
1 łyżeczka oleju do posmarowania gofrownicy
80 dag truskawek
30 dag śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Potem kolejno wbij do niej jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy maślanej. Dolej mleko. Całość wymieszaj mikserem. Gofrownicę smaruj cienko olejem. Nakładaj po 2-3 łyżki ciasta. Zamknij. Piecz przez 3-4 minuty. W ten sposób upiecz 5 gofrów.
Truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce osusz. Połowę truskawek zmiksuj i przetrzyj przez sitko, resztę owoców potnij na kawałeczki. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z musem truskawkowym.
Przestudzone gofry przełóż kremem oraz kawałeczkami truskawek. Oprósz cukrem pudrem.
Marmurkowe parfait z truskawkami
Marmurkowe parfait z truskawkamiFot. 123rf.com
Składniki:
40 dag truskawek + kilka od dekoracji
4 małe torebki cukru waniliowego
3 jajka
4 łyżki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
1 szklanka śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Podłużną formę (dł. 20 cm, poj. 3/4 litra) wyłóż folią. Truskawki zmiksuj z 2 op. cukru waniliowego, przetrzyj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do metalowej miseczki. Dodaj cukier i 2 op. cukru waniliowego. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ubijaj, aż masa żółtkowa podwoi swoją objętość. Wtedy zdejmij masę z kąpieli wodnej i ubijaj dalej, aż wystygnie.
Wymieszaj kwaśną śmietanę ze śmietaną kremówką. Ubij. Połącz z żółtkami. Białka ubij. Pianę z białek wymieszaj z masą jajeczno-śmietanową. Mus truskawkowy lekko przemieszaj.
Masę lodową przelej do foremki. Zamrażaj przez noc. Udekoruj truskawkami.
Truskawkowa panna cotta
Truskawkowa panna cottaFot. 123rf.com
Składniki:
70 dag truskawek + kilka do dekoracji
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1 laska wanilii
2 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Truskawki opłucz, oczyść, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w soku z pomarańczy, odstaw, by spęczniała.
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Rdzeń i laskę wanilii wrzuć do śmietany, dodaj cukier. Podgrzewaj na dużym płomieniu 10 minut. Usuń strączek wanilii, w gorącej śmietance rozpuść połowę żelatyny. Dodaj 1/3 musu z truskawek. Tężejącą masę przelej do foremek (o poj. 250 ml). Schładzaj ok. 1 godziny.
Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z resztą musu, przelej do foremek. Schładzaj 3 godziny.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.