Marmurkowe parfait z truskawkami to doskonały deser lodowy
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne desery z truskawkami bez pieczenia: tort gofrowy, panna cotta i marmurkowe parfait
15.06.2022 09:54
W sezonie na truskawki warto wykorzystać je w 100 procentach do przygotowania np. pysznych deserów. Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne ciasta, postaw na słodkości bez pieczenia. Truskawkowa panna cotta, tort gofrowy oraz lodowe marmurkowe parfait to doskonałe propozycje na letnie desery. Świetnie smakują na zimno! Wypróbuj te proste przepisy.
Uwielbiamy truskawki, nie możemy się ich doczekać i zawsze mamy wrażenie, że kończą się zbyt szybko. Zatem nim sezon na truskawki minie, nacieszmy się ich smakiem w pysznych łakociach bez pieczenia
Co zrobić z truskawek na zimno?
Zdecydowanie najpopularniejszą formą truskawkowego deseru na zimno jest sernik. Ale z tych pysznych owoców możemy przygotować o wiele więcej wyśmienitych i orzeźwiających deserów.
Tradycyjny tort biszkoptowy możemy zastąpić oryginalną wersją tortu gofrowego, który łączy w sobie te dwa doskonałe rodzaje deseru.
Z truskawek można przygotować domowe lody w wersji śmietankowej lub sorbetowej. Doskonałym pomysłem na lodowy deser z truskawek jest marmurkowe parfait. Truskawki możemy też dodać do mrożonych koktajli i shake'ów.
Z truskawek możemy też przygotować wiele deserów na zimno z galaretką owocową lub galaretką mleczną i musem na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego, np. panna cotta. Piękne kolorowe deserki w szklankach nie tylko smakują wyśmienicie, ale też efektownie wyglądają i świetnie się sprawdzą podane na letnim przyjęciu z rodziną i przyjaciółmi.
Tort gofrowy z truskawkami
Składniki:
10 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
1 łyżeczka oleju do posmarowania gofrownicy
80 dag truskawek
30 dag śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Potem kolejno wbij do niej jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy maślanej. Dolej mleko. Całość wymieszaj mikserem. Gofrownicę smaruj cienko olejem. Nakładaj po 2-3 łyżki ciasta. Zamknij. Piecz przez 3-4 minuty. W ten sposób upiecz 5 gofrów.
Truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce osusz. Połowę truskawek zmiksuj i przetrzyj przez sitko, resztę owoców potnij na kawałeczki. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z musem truskawkowym.
Przestudzone gofry przełóż kremem oraz kawałeczkami truskawek. Oprósz cukrem pudrem.
Marmurkowe parfait z truskawkami
Składniki:
40 dag truskawek + kilka od dekoracji
4 małe torebki cukru waniliowego
3 jajka
4 łyżki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
1 szklanka śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Podłużną formę (dł. 20 cm, poj. 3/4 litra) wyłóż folią. Truskawki zmiksuj z 2 op. cukru waniliowego, przetrzyj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do metalowej miseczki. Dodaj cukier i 2 op. cukru waniliowego. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ubijaj, aż masa żółtkowa podwoi swoją objętość. Wtedy zdejmij masę z kąpieli wodnej i ubijaj dalej, aż wystygnie.
Wymieszaj kwaśną śmietanę ze śmietaną kremówką. Ubij. Połącz z żółtkami. Białka ubij. Pianę z białek wymieszaj z masą jajeczno-śmietanową. Mus truskawkowy lekko przemieszaj.
Masę lodową przelej do foremki. Zamrażaj przez noc. Udekoruj truskawkami.
Truskawkowa panna cotta
Składniki:
70 dag truskawek + kilka do dekoracji
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1 laska wanilii
2 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Truskawki opłucz, oczyść, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w soku z pomarańczy, odstaw, by spęczniała.
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Rdzeń i laskę wanilii wrzuć do śmietany, dodaj cukier. Podgrzewaj na dużym płomieniu 10 minut. Usuń strączek wanilii, w gorącej śmietance rozpuść połowę żelatyny. Dodaj 1/3 musu z truskawek. Tężejącą masę przelej do foremek (o poj. 250 ml). Schładzaj ok. 1 godziny.
Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z resztą musu, przelej do foremek. Schładzaj 3 godziny.