Ciasto z porzeczkową pianką jest lekkie i nie za słodkie, więc doskonałe na lato
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne ciasta z pianką. 3 przepisy na desery lekkie i puszyste jak chmurka!
13.07.2022 11:05
Letnie ciasta i desery z puszystą pianką są delikatne i leciutkie niczym piórko. Zaskoczą cię też niebanalnym smakiem i zachwycą pomysłowym wyglądem – będą idealne na letnie towarzyskie spotkania z przyjaciółmi. Wypróbuj nasze przepisy na tort z pianką mocca na biszkoptach, ciasto z porzeczkową piankową i kolorowy deser piankowy.
Latem raczej nie mamy ochoty na ciężkie ciasta i bardzo słodkimi kremami. W upalne dni lepiej sprawdzą się desery z lekką, puszystą pianką. Mamy dla ciebie aż trzy takie propozycje.
Torcik z pianką mocca na biszkoptach przygotujesz szybko, bo jest bez pieczenia. Świetnie sprawdzi się więc w sytuacji, gdy wiesz, że za chwilę przyjdą goście, a ty nie masz w domu nic słodkiego. Ten pyszny deser do kawy zrobisz w ok. pół godziny. Dlatego zawsze warto mieć w domu biszkopty i gorzką czekoladę, aby w razie potrzeby szybko przygotować ten deser.
Ciasto z porzeczkową pianką to opcja dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich deserów. Porzeczki są kwaskowe, a ponadto do ciasta dodajemy odrobinę skórki z limonki, która sprawi, że ciasto będzie lekkie i orzeźwiające. Lekka porzeczkowa pianka to najlepszy deser na upalne dni.
Tęczowy deser z kolorowych pianek zachwyca wyglądem, formą i smakiem. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż półgodziny, ale wymaga trochę doświadczenia, by prawidłowo nałożyć na siebie pianki w taki sposób, by się nie zmieszały i powstały równe kolorowe warstwy. Do każdej pianki dodajemy inny aromat dodający im smaku: likier migdałowy, likier miętowy i sok z limonki, które dodają deserowi orzeźwiającego aromatu.
Torcik z pianką mocca na biszkoptach
Składniki:
24 podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków)
32 okrągłych biszkoptów
3 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 proc.)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
4 łyżki mleka
2–3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka olejku migdałowego do ciast
3 szklanki śmietany kremówki
2 jajka
4 łyżki drobnego cukru
1/2 szklanki marmolady morelowej
Sposób przygotowania:
Czekoladę połam, stop w gorącej kąpieli wodnej wraz z mlekiem i kawą. Zdejmij z kąpieli wodnej. Potem dolej olejek i wymieszaj.
Żelatynę namocz, odstaw na 10 minut, by spęczniała. Śmietanę ubij z cukrem. Masę czekoladową zmiksuj z jajkami. Połącz ją z bitą śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Domieszaj ją do pianki czekoladowej. W tortownicy ułóż warstwami okrągłe biszkopty i piankę. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Od reszty biszkoptów odetnij końce (po ok. 2 cm). Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią ciastka. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok tortu obłóż ciastkami. Schładzaj 30 minut. Skrawki biszkoptów pokrusz, posyp nimi ciasto, ew. udekoruj (np. jagodami i kakao).
Ciasto z pianką porzeczkową
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
po 6 łyżek cukru i mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki startej z limonki;
Pianka:
50 dag mielonego twarogu
1 szklanka śmietanki kremówki
60 dag porzeczek
4 łyżki cukru
2 galaretki porzeczkowe
1 op. różowego lukru
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i skórką z limonki. Połącz z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. C. Wystudź. Rozetnij na 2 placki.
Galaretki rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Wystudź. Porzeczki zagotuj, przetrzyj przez sitko. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z cukrem. Połącz z musem porzeczkowym i bitą śmietaną. Potem ostrożnie dolej zimną galaretkę.
Biszkoptowe placki przełóż tężejącą pianką. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Wierzch ciasta posmaruj różowym lukrem.
Deser z kolorowej pianki z sokiem z limonki i likierami
Mleko schłodź. Miseczkę wyłóż folią. Kolejno ubijaj po 1 szklance mleka, stopniowo wlewając jedną galaretkę – w ten sposób powstaną trzy pianki, każda w innym kolorze. Do wiśniowej wlej likier migdałowy, do agrestowej - miętowy, a do jabłkowej - sok z limonki.
Do miseczki wlej jabłkową piankę, następnie ostrożnie wyłóż piankę różową, a na koniec zieloną. Schładzaj 6 godz.
Kopułę wyłóż na półmisek, Wierzch polej stopioną białą i mleczną czekoladą.